12 Σεπ 2008

Νερό : άγνοια του προβλήματος

Λαϊκή Συνέλευση στον Αγ.Ανδριανό Αργολίδας προχτές για το νερό!

Ναι ... Καλά ακούσατε : Λαϊκή Συνέλευση! Οι πολίτες του χωριού (και όχι μόνο) γέμισαν μια πλατεία ασφυχτικά, όπως δεν την έχουν γεμίσει χρόνια τώρα, ούτε σε πανηγύρι ούτε σε πολιτική συγκέντρωση κόμματος ή υποψηφίου. Πολίτες κάθε ηλικίας ... γέροι, που εδώ και 50 χρόνια ακούνε Ανάβαλος μόνο από τα μεγάφωνα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, νέοι που θάθελαν να παραμείνουν αγρότες αλλά δεν έχουν νερό να ποτίσουν, παιδιά και μανάδες που τρέχουν ακόμη με τη στάμνα στην βρύση του χωριού να πάρουν νερό ( και αυτό γεμάτο νιτρικά) για το σπίτι. Όλα αυτά σε ένα χωριό που δεν έχει ακούσει τη λέξη "συμμετοχική δημοκρατία" ούτε σε διαφήμιση, που δεν ξέρει τι θα πει διαδίκτυο, που ενημερώνεται μόνο από το χαζοκούτι και που περιμένει μια δυο φορές το χρόνο να περάσει κανένας νομαρχης ή κανένας δήμαρχος και να τους τάξει κατι τις!

Στη συγκέντρωση, που προκάλεσε ο μορφωτικός σύλλογος του χωριού, παρέλασαν (εξαιρουμένων μόνο των κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων) όλοι οι "προύχοντες" της Αργολίδας, όλα τα κόμματα, και αρκετές ενώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Ανάλογες συγκεντρώσεις είχαν γίνει πρόσφατα και σε άλλα δυο χωριά της περιοχής, το Κουτσοπόδι και το Δρέπανο, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες.

Τα δικά μου συμπεράσματα από την συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκα, και από τα όσα ακούστηκαν, είναι τα παρακάτω:

  • Κατ'αρχήν είναι εξαιρετικά θετικό οι πολίτες να ξεσηκώνονται με δική τους πρωτοβουλία για ένα πρόβλημα , το οποίο όλοι καταννοούν ότι είναι άμεσο και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ακόμη και το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο που εκφράζει βαθιά τους πολίτες : " Μόνο όλοι μαζί θα λύσουμε το πρόβλημα". Σωστό! Γιατί το πρόβλημα του νερού μας αφορά όλους. Είναι επίσης θετικό που οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε μια πρόσκληση δημόσιου διαλόγου και συμμετοχής, διαψεύδοντας αυτούς που λένε ότι ο πολίτης συνηθισε να "συμμετέχει" μόνο με την ψήφο του κάθε 4 χρόνια. Παρόλα αυτά ήταν έκδηλο στη συγκέντρωση ότι οι απλοί πολίτες στην πλειοψηφία τους παρέμειναν σιωπηλοί, άκουγαν μόνο, ενώ ελάχιστοι παρενέβησαν και αυτοί εκφράζοντας συχνά λανθασμένα τοπικιστικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε αυτή τη συγκέντρωσ,η όπως και σε άλλες εκφράστηκαν απόψεις του τύπου "δεν ξέρω τι θα κάνετε με το άλλο χωριό, σε μας να φέρετε νερό" ! Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει γνώση και εμπειρία για τις ενδεδειγμένες λύσεις. Οι πολίτες λοιπόν προσδοκούν πληροφόρηση που δεν έχουν , ώστε να εκφραστούν.
  • Οι έχοντες την υποχρέωση να πληροφορήσουν τους πολίτες , δηλαδή οι εκπρόσωποι της διοίκησης και των κομμάτων, δυστυχώς για μια ακόμη φορά έδειξαν την ανεπάρκεια τους και τον εγκλωβισμό τους στη λογική του πολιτικού κόστους. Έχοντας αρκετοί από αυτούς την ίδια άγνοια του προβλήματος με τους πολίτες, έβγαλαν λόγους ανούσιους και "πολιτικάντικους" - ο καθένας στο δικό του μοτίβο - μοίρασαν δεκάδες "μελέτες που γίνονται" για το πρόβλημα, απαίτησαν λεφτά "γιατί αυτό είναι το μόνο πρόβλημα", κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική του τώρα και του πριν, πρότειναν επιτροπές, ενιαίους φορείς, συνδέσμους, ομάδες και ομαδούλες. Συχνά δε σεβάστηκαν το χρόνο που έδωσαν οι πολίτες, δεν επιδίωξαν το διάλογο, είπαν το "ποίημα" τους και αποχώρησαν ευχαριστημένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνιμη επωδός όλων ήταν το ίδιο πράγμα : "το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους, δεν θα το αναλύσω". Και όμως ! Από όλες τις ομιλίες αποδείχτηκε περίτρανα ότι το πρόβλημα είναι άγνωστο σε όλους! Η ακόμη χειρότερα ... κανείς δε θέλει να πει το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι φυσικά ότι δεν έχουμε νερό, αλλά που δεν ξέρουμε και δεν θέλουμε να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά. Και για να ξεφύγουν από την ουσία, όλοι μα όλοι κατέληγαν στον ίδιο συμπερασμα : " το πρόβλημα είναι τα λεφτά". Και εκεί αναπτύσσονταν οι δήθεν διαφορετικές απόψεις : άλλοι λέγαν " τα λεφτά από το κράτος" , άλλοι " ο ιδιώτης είναι η λύση" και άλλοι "λεφτά νάναι και ότι νάναι" . Και οι πολίτες κάπου τόχασαν το νόημα και άρχισαν να πιστεύουν ότι σε λίγο οι βρύσες τους δεν θα τρέχουν νερό αλλά ... λεφτά... !!!
  • Πέρα από αυτά ακούστηκαν και διάφορες "ενδιαφέρουσες ατάκες" και "ευτράπελα" στη συγκέντρωση. Μερικές από αυτές: " το μικρό μπουκάλι νερό (που είναι 1/2 λίτρο) έχει 50 λεπτά. Άρα το ένα λίτρο που είναι τρια μπουκαλάκια (!) έχει 1,50 ευρώ" ... " οι πολίτες δεν πρόκειται να βγούν ποτέ στους δρόμους. Η λύση είναι μόνο τα κανάλια" ... " στόχος της κυβέρνησης είναι η ερημοποίηση της Αργολίδας" .... " το νερό εξαντλείται" ... και το καλύτερο : " το νερό του Αναβάλου είναι αρίστης ποιότητας, πολύ καλύτερο από την Λέρνα , μόνο που έχει λίγο παραπάνω αλάτι " (!!!)
Τις δικές μου απόψεις για το θέμα θα τις βρείτε σε προηγούμενα άρθρα. Τα συναισθήματα μου από την προχθεσινή συγκέντρωση είναι ανάμεικτα : θετικά γιατί πολίτες ηρθαν στην πλατεία σε κάλεσμα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αρνητικά γιατί με ευθύνη των υπευθύνων έφυγαν πάλι στην ουσία με άδεια χέρια.

Θα συμφωνήσω όμως με τη φράση των διοργανωτών : " αυτή ήταν μόνο η αρχή. γιατί δεν πάει άλλο" ! Αν αυτό δεν το καταλάβουν οι "άρχοντες" ,τότε πολύ σύντομα θα καταλάβουν το πόσο πολιτικό είναι το πρόβλημα και το τι ανατροπές μπορεί να φέρει , όχι απλά σε αυτό καθαυτό το θέμα, αλλά στο σύνολο της διοίκησης , της πολιτικής δράσης και της συμμετοχής. Η φράση "πόλεμος για το νερό" δεν είναι πλάκα! Έρχεται!

Και έπονται τα σκουπίδια...

Υ.Γ. Μια έκφραση αγωνίας των πολιτών της Ασίνης αξίζει να διαβάσετε εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
spallantzas είπε...

@takis
τέλος χρόνου. σε είχα προειδοποιήσει!