26 Σεπ 2008

Ανυπομονώ ...


" ... Περιμένω να ακούσω την φωνή των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού! Των οπαδών και φορέων της πρακτικής σύμφωνα με τους οποίους η αγορά όλα τα λύνει, όλα τα δικαιώνει, όλα τα τιμωρεί!

Περιμένω να ακούσω την κραυγή των υποστηρικτών της πιο άδικης οικονομικής συνταγής, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη ανήκουν στους ιδιώτες και οι χασούρες στην κοινωνία. Σύμφωνα με την οποία όταν η οικονομία πάει καλά, πάει καλά χάρη στους εύστροφους αεριτζήδες, οι οποίοι δικαιούνται ως ανταμοιβή υπέρογκα ποσά, ενώ όταν η οικονομία οδεύει προς την κρίση, τότε έρχεται η ώρα της κοινωνικοποίησης των ζημιών.
Είμαι ανυπόμονος να ακούσω την επανάληψη του επιχειρήματος ότι όταν καταρρέουν οι εταιρείες που υπόκεινται σε ζημιές, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν όλους, ενώ τα κέρδη ανήκουν στους λίγους. Ότι, τάχατες η αγορά επιβραβεύει τους τολμηρούς και τιμωρεί όποιον δεν τα καταφέρει. Ότι δήθεν, όταν οι επιχειρήσεις πάνε καλά διευρύνεται η αγορά, ενώ όταν γίνονται προβληματικές η αγορά αυτοκαθαρίζεται απ’ αυτές.

Είμαι ανυπόμονος να μου εξηγήσουν για ποιο λόγο όταν οι μεγάλες υπερεθνικές εταιρείες σκοντάφτουν, όταν βρίσκονται σε κρίση δεν κλείνουν, όπως μας διδάσκουν τα δόγματά. Περιμένω να ακούσω για άλλη μια φορά την μεγαλύτερη υποκρισία που έχει διατυπώσει ο άνθρωπος ως οικονομικό ον. Είμαι ανυπόμονος να ακούσω τους τυφλούς ακραίους οπαδούς της πλήρους κυριαρχίας της λογικής των αγορών!
Είμαι ανυπόμονος να ακούσω τους νεοδημοκράτες να καταγγέλλουν τις δημόσιες παρεμβάσεις στην οικονομία στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε χώρες που επέβαλαν στις οικονομίες άλλων χωρών, αλλά και στην ΕΕ, τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ως την χρυσή κότα που θα κάνει αυγά από πορσελάνη. Να καταγγείλουν όποιο κράτος παρεμβαίνει στις λειτουργίες της αγοράς. Αλλιώς θα είναι υποκριτές που θέλουν τα «μας», «μας» και τα «σας», πάλι «μας»... "
Από το άρθρο του Ν.Κοτζιά στην Αξία του ερχόμενου Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: