9 Σεπ 2008

nafplio.gr : Έτη (φωτός) πίσω...


Το Ναύπλιο μας, η "πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας" όπως "κοκορευόμαστε" συνέχεια να λέμε, έχει δυστυχώς σαν Δήμος και σαν Πόλη μια από τις χειρότερες, αναχρονιστικότερες και χωρίς καμιά ουσιαστικά χρήσιμη και επίκαιρη πληροφορία για τον πολίτη, αλλά και για τον επισκέπτη ιστοσελίδες. Στην εποχή του διαδικτύου και της ταχύτατης επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας, η ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων είναι άχρηστη ακόμη και για ένα μικρό παιδί.

Πρώτα πρώτα η ιστοσελίδα βασίζεται σε ένα παμπάλαιο, δύσχρηστο και καθόλου διαδραστικό Interface. Θυμίζει ιστοσελίδες που φτιάχναμε πριν 10 χρόνια. Βγάζει πολλά λάθη στους νέους browsers, μη αξιοποιώντας καμιά από τις νέες δυνατότητες που αυτοί δίνουν.

Δεύτερον η ιστοσελίδα είναι μόνο στα Ελληνικά! Αν είναι δυνατόν μια πόλη τόσο τουριστική, τόσο γνωστή παγκόσμια, να μην έχει την ιστοσελίδα της τουλάχιστον στα Αγγλικά, για να μην πω και σε άλλες 5 γλώσσες.

Τρίτον και σημαντικότερο ίσως, η ιστοσελίδα- όντας εξαιρετικά στατική - δεν δίνει καμιά επίκαιρη πληροφορία για τις καθημερινές δραστηριότητες της δημοτικής αρχής στους πολίτες, δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία on-line στους δημότες (πιστοποιητικά κλπ), δεν τους δίνει τη δυνατότητα να ρωτήσουν το Δήμο για θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν. Δεν τους δίνει επίσης τη δυνατότητα (το α και το ω των σημερινών social media που θα πρέπει να βρει κύρια εφαρμογή στις τοπικές κοινωνίες) μέσα από εργαλεία όπως blog, forum , on-line ψηφοφορίες κλπ. να πουν τη γνώμη τους , να κρίνου θετικά ή αρνητικά τις πολιτικές της Δημοτικής Αρχής.

Κανείς π.χ. δεν μας ενημερώνει δημόσια για την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε σαν πολίτες, ακόμη κι αν αυτό σήμερα είναι υποχρέωση του Δήμου με βάση την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2008 να ενημερώνομαι από την ντουντούκα για το νερό! Κανείς δεν μας ενημερώνει (και φυσικά δε ζητάει τη γνώμη μας) για την πορεία ολοκλήρωσης του ΓΠΣ της πόλης. Δεν είναι δυνατόν να μην έχω πληροφόρηση και δυνατότητα κριτικής για το που θα πάει η πόλη που ζω τα επόμενα 20 -30 χρόνια!

Τέλος η ιστοσελίδα nafplio.gr είναι ουσιαστικά νεκρή σελίδα, γιατί στην ουσία εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια είναι χωρίς καμιά καταχώρηση (πλην της Αφίσας και μόνο, ούτε καν του προγράμματος, του τελευταίου φεστιβάλ Ναυπλίου.) Στην επιλογή "Δελτία Τύπου" υπαρχουν σκόρπιες ανακοινώσεις του Δημάρχου και μόνο! Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή το 2006, στην αρχή της 2ης θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, έγινε μια προσπάθεια να καταχωρούνται τα θέματα των συνεδριάσεων του ΔΣ. Αυτό επαναλήφθηκε 2-3 φορές και μετά ... το έφαγε η μαρμάγκα.

Στην σελίδα με τις φωτογραφίες επισκεπτών (ουσιαστικά μόνο πολιτικών) υπάρχουν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικοί που δεν είναι πια υπουργοί, ξένοι που δεν είναι πια πρεσβευτές, και πολλά άλλα φαιδρά. Και κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει τις στοιχειώδεις διορθώσεις.

Από εκεί και πέρα η ιστοσελίδα γενικά δεν δίνει την εντύπωση μιας ιστοσελίδας του Δήμου, της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ενός εργαλείου άκομψης προπαγάνδας των "δραστηριοτήτων" της σημερινής πλειοψηφούσας παράταξης στο Δήμο. Απουσιάζει παντελώς η άποψη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, απουσιάζουν παντελώς τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει μια σελίδα "δημοτικών έργων", ένας ατελείωτος και άχρηστος κατάλογος, ο οποίος μάλιστα είναι και παμπάλαιος (παρουσιάζει π.χ. έργα που έχουν τελειώσει, να βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης). Υπάρχει μια σελίδα εκδηλώσεων, όπου το μόνο που προβάλλεται είναι οι "πίτες" του Δημάρχου ( κι αυτές ... μπαγιάτικες), το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής (5 χρόνια πριν!!!), ελληνικοί χοροί, συναυλίες και εκθέσεις που ούτε και εγώ θυμάμαι πότε έγιναν.

Και το αποκορύφωμα είναι στην επιλογή του μενού ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος για μια πόλη με τέτοιο πολιτιστικό δυναμικό. Άντε πάλι από την αρχή φωτογραφίες παλιών φεστιβάλ, άντε ο κινηματογράφος που παρουσιάζεται όπως ήταν πριν 5 χρόνια, χωρίς να αναφέρονται τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, άντε το πρόγραμμα ΚΟΙΤΙΔΑ που έχει τελειώσει από το 2006, και όταν πια φτάνεις να πατήσεις το κουμπί της ΔΕΠΑΝ (Δημοτικής επιχείρησης Πολιτισμού) για να δεις τις δραστηριότητες της, εισπράττεις μια μεγαλοπρεπέστατη μπλε άδεια σελίδα.

Δεν θα συνεχίσω με περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα, θα διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Με δυο λόγια η ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων δεν είναι μια σελίδα της Πόλης και των Πολιτών και Επισκεπτών της πόλης, αλλά μια παλιομοδίτικη ηλεκτρονική "μπροσούρα" της δημοτικής παράταξης που σήμερα διοικεί το Δήμο. Και αυτό με εξοργίζει σαν πολίτη αυτής της πόλης, μια και στην ουσία "χρηματοδοτώ" σαν δημότης την ύπαρξη της και επομένως απαιτώ να είναι σύγχρονη και να μου προσφέρει αναγκαίες υπηρεσίες και χρήσιμες, πραγματικά χρήσιμες, πληροφορίες.

Όλα αυτά (και άλλα πολλά) δείχνουν ξεκάθαρα πως η Δημοτική Αρχή είναι πολύ πίσω στα θέματα αξιοποίησης διαδικτύου και νέων μέσων στην υπηρεσία της πόλης και των πολιτών. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει έργο να παρουσιάσει ή στο ότι δεν αντέχει τη δημόσια κριτική των πολιτών. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι δεν έχει (ή δεν μπορεί να βρει) την τεχνογνωσία, όταν εκατοντάδες άλλες ελληνικές πόλεις τα έχουν καταφέρει, όταν τα σχετικά κόνδύλια υπάρχουν, όταν σήμερα υπάρχει ανοιχτό (και επομένως δωρεάν) λογισμικό το οποίο καθιστά την ανάπτυξη διαδραστικών ιστοσελίδων εξαιρετικά οικονομική και εύκολη, κι όταν και η ίδια αρχή έχει να παρουσιάσει ένα καινοτόμο project όπως η εικονική περιήγηση στο Ναύπλιο. Πρόγραμμα που προέκυψε σημειωτέον ύστερα από πρόταση της αντιπολίτευσης στο Δήμο.

Κι αν δεν καταλαβαίνουν τελικά τι εννοώ, ας ρίξουν τέλος πάντων μια ματιά στην ιστοσελίδα του "αδερφού" Ottobrun να δουν τι σημαίνει ιστοσελίδα μιας πόλης. Ας ρίξουν μια ματιά στην ιστοσελίδα της Βόννης ή του Innsbruck, για να δούνε πως προβάλλεται μια τουριστική πόλη στο διαδίκτυο, αλλά και πως εξυπηρετεί τους πολίτες της. Ας ρίξουν μια ματιά ακόμη και στην ιστοσελίδα των δικών μας Τρικάλων, για να δουν πόσο πίσω είναι.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη εικόνα και στο διαδίκτυο, ενισχύοντας την πληροφόρηση των πολιτών αλλά και τη συμμετοχή τους. Γιατί η εικόνα μιας πόλης σήμερα στο διαδίκτυο είναι το ίδιο σημαντική με την πραγματική εικόνα της.

Εκτός κι αν κάποιοι δεν θέλουν να δείξουν την πραγματική εικόνα της πόλης, αποτέλεσμα των δικών τους αδιέξοδων πολιτικών τόσα χρόνια.

6 σχόλια:

Argos είπε...

Αμάν πια με την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Σιγά την πόλη. Σιγά μη έχετε εσείς την χειρότερη Ιστοσελίδα. Έχεις δει βρε την δικιά μας; Νομίζεις οτι η δικιά σας είναι χειρότερη, ε όχι φίλε μου. Η δικιά μας, της Συμπρωτεύουσας είναι χειρότερη. Για του λόγου το αληθές κάνε μια βόλτα από εδώ

Matrix είπε...

Το Ναυπλιο το έχω ζήσει και σαν επισκέπτης αλλά και στο στρατό.

Πραγματικά πολύ ωραία πόλη.

Εχεις δίκιο για την ιστοσελίδα σας.

Δεν επιτρέπεται μια πόλη, που εκτός της ομορφιάς της, είναι και κοντα στην Αθήνα και αποτελέι εύκολο προορισμό για ολιγοήμερες εκδρομές να μην έχει σελίδα σύγχρονη δυναμική.

spallantzas είπε...

@argos
αδερφέ δεν συγκρίνονται! η μέρα με τη νύχτα ... η μάλλον ...το σούρουπο με τη νύχτα!
τουλάχιστον ο Παπαγεωργόπουλος, τα λέει και στα ... Αγγλικά!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
spallantzas είπε...

@takis
στις τρεις καίγεσαι. αυτό αν δεν το ξέρεις , λεγεται, troll!
και είναι και άσχετο με το post. γιαυτό και ....σβου!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Και αναχρονιστική είναι και "εργαλείο άκομψης προπαγάνδας των "δραστηριοτήτων" της σημερινής πλειοψηφούσας παράταξης στο Δήμο" αποτελεί. Ιδρώνει όμως το αυτί τους;