23 Σεπ 2008

nafplio.gr : κάτι ...κινείται.. στα μουλωχτά ως συνήθως!


Πριν μερικές μέρες ασχολήθηκα με την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλίου (και όχι Ναυπλιέων) και έγραψα την άποψη μου για το θέμα. Πολλοί ήταν αυτοί στην πόλη που επικρότησαν την πρωτοβουλία μου και συμφώνησαν πως αρμόζει μια πιο λειτουργική και διαδραστική σελίδα σε μια πόλη σαν το Ναύπλιο. Δεν πέρασαν μερικές μέρες και έμαθα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα εκ των προτέρων, ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία νέας ιστοσελίδας.

Χθες ένας καλός φίλος μου έδωσε την... κρυφή διεύθυνση ...

Η πρώτη εντύπωση είναι προφανής : καμιά σχέση με το προηγούμενο site. Η ιστοσελίδα είναι γραμμένη (αν δεν κάνω λάθος) σε open source CMS (Moodle), είναι εξαιρετικά πιο λειτουργική, έχει κάποιες ενδιαφέρουσες on-line υπηρεσίες, δίνει δυνατότητα επικοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο ( είναι λίγο άκομψο βέβαια αυτό το "επικοινωνία με το Δήμαρχο!"), φαίνεται ότι θα δίνει πολύ περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες. Είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση. Μια πρώτη αρνητική παρατήρηση είναι φυσικά ότι σε αυτό που βλέπω μέχρι τώρα δεν υπάρχει δεύτερη γλώσσα, πράγμα που θεωρώ απαραίτητο για ιστοσελίδα τουριστικής πόλης.

Από εκεί και πέρα παραμένουν μερικά σημαντικά ζητήματα τα οποία είχα θέσει και στο προηγούμενο ποστ μου.
  • Πολιτικά η ιστοσελίδα παραμένει στη ... διάθεση της πλειοψηφούσας παράταξης της Δημοτικής Αρχής. Πουθενά δεν υπάρχει ίχνος διαλόγου σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων. Από πουθενά ο πολίτης δεν ενημερώνεται για τις θέσεις όλων στο ΔΣ και στο Δήμο.
  • Η επικοινωνία των πολιτών εξαντλείται στην αποστολή e-mail, δεν δημοσιοποιείται σε κάποια μορφή forum και προφανώς θα είναι άγνωστο στους υπόλοιπους ποιος και τι απαντάει σε κάθε αίτημα ή καταγγελία πολίτη. Αγνωστο επίσης είναι σε ποιον θα καταλήγουν οι καταγγελίες - αιτήματα των πολιτών.Θα μου πείτε αυτά δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την ιστοσελίδα. Σωστό, αλλά η εικόνα που παίρνεις , η διαδραστικότητα της σχέσης πολίτη- δήμου είναι αυτή που θα πείσει τελικά τον πολίτη να συμμετέχει. Αρα ο πολίτης πρέπει να βλέπει δημόσια το ερώτημα του και να ελέγχει ποιος το πήρε και τι απάντησε. Και αυτό να το βλέπουν και όλοι οι υπόλοιποι.
  • Από την ιστοσελίδα λείπει παντελώς η ζωντάνια της καθημερινότητας της Πόλης και αυτό την καθιστά πάλι αρκετά στατική. Η καθημερινότητα αυτή υποτίθεται ότι θα καλύπτεται από την κατηγορία "Νέα" , όμως το να βάζεις π.χ. ανακοινώσεις τύπου για τα σκουπίδια, πολιτισμό, αθλητισμό, προβλήματα σχολείων σε ένα τσουβάλι απλά με χρονολογική σειρά δυσκολεύει τον χρηστη- επισκέπτη να βρει αυτό που θέλει. Νομίζω ότι αυτή η ενότητα της καθημερινότητας θα έπρεπε να καλύπτει τα 2/3 του site και να δίνει σε αυτό την απαιτούμενη διαδραστικότητα που χρειάζεται. Δείτε για παράδειγμα το Καλεντάρι Ναυπλίου και περιξ που έχουμε φτιάξει εμείς με απλά on-line εργαλεία , για να καταλάβετε τι εννοώ.
Συμπερασματικά λοιπόν η πρώτη ματιά δείχνει μια ενδιαφέρουσα κατ' αρχήν προσπάθεια , η οποία - λόγω των δυνατοτήτων που δίνει το ανοιχτό λογισμικό - μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα. Η τεχνική γνώση δείχνει να υπάρχει αν κρίνω και απο το ποιος υποστηρίζει τη σελίδα (έχω φυσικά ένα ερώτημα πως προέκυψε αυτός ο υποστηριχτής και πως αμοίβεται). Χρήματα για να υποστηριχθεί η σελίδα επίσης φαίνεται να υπάρχουν.

Εκείνο που δείχνει να λείπει ακόμη είναι η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να φτιάξει μια σελίδα καθρέφτη της πόλης και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών και επισκεπτών της. Και το ότι φτιάχνει την ιστοσελίδα εν κρυπτώ (αλλά ως γνωστόν στο διαδίκτυο ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον), ενώ θα μπορούσε η ανάπτυξη της να αποτελέσει και αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες (τουλάχιστον με αυτούς που ασχολούνται με το διαδίκτυο και τα social media), δείχνει μάλλον τις όχι καλές προθέσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: