2 Οκτ 2008

Ο κύριος “Ειδικός Συνεργάτης” του Δημάρχου “ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ” : Η απάντηση

Δημοσιεύω σήμερα την απάντηση στον κύριο Δημήτρη Γαβαλά, που την προηγούμενη εβδομάδα (εκ μέρους του Δημάρχου) με "έλουσε" με τα "επιχειρήματα του για διαδίκτυο, ιστοσελίδες , social media και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ελπίζω η απάντηση αυτή να δείξει ξεκάθαρα ποιοι ξέρουν και λένε τη γνώμη τους δημόσια και επώνυμα και ποιοι , με τις δήθεν πλάτες της "εξουσίας" παραπληροφορούν και δεν σέβονται τους πολίτες και το δημόσιο διάλογο. Ελπίζω επίσης να συνετισθεί η Δημοτική Αρχή και να μην εξουσιοδοτεί τον κάθε τυχαίο "ειδικό συνεργάτη" να απαντά με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο στους πολίτες για καθαρά πολιτικά θέματα. Η απάντηση δημοσιεύεται σήμερα στην ίδια τοπική εφημερίδα "Τα Αργολικά". Η δημοτική παράταξη "Ναύπλιο, η Αλλη πρόταση" έκανε προχτές παρέμβαση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

"Κύριε Διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο της 25.9.08 της εφημερίδας σας την απάντηση του Δημάρχου Ναυπλίου (δια του εκπροσώπου του κυρίου Δημητρίου Γαβαλά) στο άρθρο μου, ως μέλους της Δημοτικής Κίνησης “Ναύπλιο, η άλλη πρόταση” για την ιστοσελίδα www.nafplio.gr, που δημοσιεύσατε την προηγούμενη εβδομάδα.

Είχα εδώ και καιρό την άποψη ότι η Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου περιφρονεί πλήρως τον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο με τους πολίτες, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου αμειβόμενος (και από εμένα) “ειδικός συνεργάτης” του κ. Δημάρχου – με εξουσιοδότηση του ίδιου - να λοιδορεί πολίτη αυτής της πόλης επειδή εξέφρασε δημόσια και επώνυμα την άποψη του για μια υπηρεσία που οφείλει να προσφέρει στους δημότες και τους επισκέπτες κάθε σύγχρονος δήμος!

Επίσης της ουσίας τώρα, ο κ. “ειδικός συνεργάτης” δεν απαντάει σε κανένα απολύτως από τα βασικά (πολιτικά και τεχνικά) επιχειρήματα του άρθρου και αναλίσκεται μόνο σε ειρωνικά σχόλια περί έλλειψης ενημέρωσης και γνώσης, υποδείξεις αγγλικών όρων και τελικά προσωπικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι κάλλιστα μου δίνουν το δικαίωμα ακόμη και να μηνύσω και τον ίδιο και αυτόν που τον εξουσιοδότησε! Αγνοεί επίσης σκόπιμα κάνοντας και παλιομοδίτικου (για να μην πω ασφαλίτικου) τύπου σχόλιο για “τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω”, ο κ. “ειδικός συνεργάτης” ότι δεν μιλάω σαν μεμονωμένος πολίτης, αλλά σαν μέλος μιας Δημοτικής Κίνησης Πολιτών που συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Προφανώς δεν γνωρίζει ο κύριος αυτός σε ποιον απευθύνεται.

Όμως το σημαντικότερο σημείο της απάντησης του κυρίου “ειδικού συνεργάτη” έχει να κάνει με την δήλωση του ότι “ από τις 10.03.07 έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για τον ΑΝΕΞΟΔΟ και πάλι σχεδιασμό νέου δικτυακού τόπου σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και το Υπουργείο Εσωτερικών” !

Κατ' αρχήν αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, σημαίνει ότι ο κύριος “ειδικός συνεργάτης” παραδέχεται ότι η σημερινή ιστοσελίδα – την οποία αυτός σχεδίασε και υλοποίησε (ΑΝΕΞΟΔΑ ... φαντάζομαι), όπως όλοι γνωρίζουμε- δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Δήμου. Θα ήταν αστείο βέβαια να μην το παραδεχόταν. Αλλά το σημαντικό σε αυτή τη δήλωση είναι ότι ο κ. “ειδικός συνεργάτης “ ψεύδεται και παραπληροφορεί. Και εξηγούμαι :

Πρώτα πρώτα δεν έχει “δρομολογηθεί” καμιά ενέργεια από το Δήμο. Το έργο “Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση” και πιο συγκεκριμένα το έργο “ Διαδικτυακές Πύλες Δυτικής και Νότιας Ελλάδας , Υποέργο 4” προϋπολογισμού 8εκ. Ευρώ, υλοποιείται από το ΥΠΕΣΔΔΑ και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ εδώ και 2 χρόνια και έχει στόχο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της ένταξης του προγράμματος “Σύζευξις” για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στους ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων. Καμιά ανάμειξη στην υλοποίηση του έργου δεν έχει ο Δήμος πέραν της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καμιά δυνατότητα παρέμβασης δεν έχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, αφού βάση της προκήρυξης δεν είναι καν ο τελικός δικαιούχος του έργου!

Δεύτερο, η διαδικτυακή πύλη στην οποία αναφέρεται ο κ. “ειδικός συνεργάτης” είναι, σύμφωνα με τους κανονισμούς ονοματοδοσίας του διαδικτύου, δευτέρου επιπέδου και έχει τη μορφή “mycity.gov.gr” (το “gov” από το “government”, αναφέρεται δηλαδή στην διακυβέρνηση) και επομένως καμιά σχέση δεν έχει με την ιστοσελίδα πρώτου επιπέδου της πόλης που είναι φυσικά της μορφής mycity.gr και προστατεύεται δια νόμου από τη χρήση οποιουδήποτε τρίτου (Κανονισμός Ονοματοδοσίας διαδικτύου της ΕΕΤΤ). Η πύλη είναι κοινής μορφής για όλους τους Δήμους. Αν πάτε π.χ. και δείτε την ιστοσελίδα www.xylokastro.gov.gr θα διαπιστώσετε ότι η μόνη διαφορά με αυτήν του Ναυπλίου είναι ... οι φωτογραφίες της πόλης και του δημάρχου. Εύλογο και φυσιολογικό, αφού έτσι είναι οι προδιαγραφές του έργου.

Με απλά λόγια η διαδικτυακή πύλη την οποία αναγγέλλει θριαμβευτικά ο κ. “ειδικός συνεργάτης” ως νέα ιστοσελίδα του Δήμου και μάλιστα ΑΝΕΞΟΔΗ - από πότε αλήθεια θεωρείται ένα έργο ΑΝΕΞΟΔΟ όταν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα, δηλαδή χρήματα και των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών? - θα πρέπει να αποτελεί στο μέλλον ένα τμήμα μόνο -αυτό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – της κεντρικής διαδικτυακής πύλης του Δήμου που πρέπει να φιλοξενείται κάτω από το domain "nafplio.gr".

Θα μπορούσα να πω πολλά και γιαυτό καθ' αυτό το έργο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έτσι όπως υλοποιείται από το ΥΠΕΣΔΔΑ και την ΚτΠ και κατά τη γνώμη μου απέχει και αυτό έτη φωτός από αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα, αλλά σέβομαι το χώρο σας και θα προτιμήσω να το κάνω, πάντα δημόσια και τεκμηριωμένα, όταν η Δημοτική Αρχή αποφασίσει – με καθυστέρηση μάλιστα 5 μηνών σε σχέση με άλλους δήμους που υλοποιούν το ίδιο πρόγραμμα - να το ανακοινώσει και επίσημα και το προβάλλει, ως οφείλει βάση της διακήρυξης, στους πολίτες.

Προς το παρόν τονίζω συμπερασματικά τα εξής :

  • Η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής – δια του κ. “ειδικού συνεργάτη” - στην δημόσια τοποθέτηση μου για την ιστοσελίδα της πόλης ήταν άστοχη, εκτός θέματος και προσβλητική για μένα και επομένως για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά της πόλης. Ο κ. “ειδικός συνεργάτης” - με την εξουσιοδότηση της Δημοτικής Αρχής - κουρέλιασε κάθε έννοια δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου με τους πολίτες, παραπληροφόρησε και προσέβαλλε στο πρόσωπό μου το σύνολο των συμπολιτών μας. Αν αυτή είναι η ... χρησιμότητα των “ειδικών συνεργατών” της Δημοτικής Αρχής, τότε το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί υπεύθυνη απάντηση.

  • Η επίκληση – ψευδώς, όπως αποδεικνύεται παραπάνω – της δημιουργίας μιας νέας ιστοσελίδας του Δήμου, σε αντικατάσταση προφανώς της παλιάς, αν και δεν έχει σχέση με αυτό που εγώ αναφερόμουν, επιβεβαιώνει πανηγυρικά την προηγούμενη τοποθέτηση μου.

  • Το πρόβλημα της απουσίας μιας σύγχρονης, ζωντανής, διαδραστικής ιστοσελίδας της πόλης στην υπηρεσία των πολιτών και των επισκεπτών της παραμένει. Και δυστυχώς η Δημοτική Αρχή και με την τελευταία αντίδραση της, αλλά και γενικότερα με τις πολιτικές της, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να το επιλύσει.

Υστερόγραφο : Ο κύριος “ειδικός συνεργάτης” καλά θα κάνει να συμβουλέψει τον Δήμαρχο να πει αυτούς που σχεδιάζουν την νέα ιστοσελίδα ότι ο Δήμος της πόλης μας λέγεται - επίσημα πλέον με τον Νόμο του Καποδίστρια Ι εδώ και 6 χρόνια- ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και όχι ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ όπως επιμένουν να τον αναφέρουν και στην “υπό σχεδιασμό” ιστοσελίδα!"


Δεν υπάρχουν σχόλια: