18 Νοε 2008

Ο "ανεξάρτητος" δήμαρχος της "δεξιάς" παράταξης με τους "πασόκους" συμβούλους


Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ναύπλιο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει σήριαλ - τύπου "λάμψης" - στην ελληνική τηλεόραση. Είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια, ναι ΕΙΚΟΣΙ, ένα δημοτικό σχολείο , το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, δεν έχει δική του στέγη! Συστεγάζεται εν μέρει με το 2ο Δημοτικό, ενώ κάποιες τάξεις του στεγάζονται σε παρακείμενα μαγαζιά! Είκοσι ολόκληρα χρόνια όλες οι δημοτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να κτίσουν ένα κτίριο για το δημοτικό αυτό σχολείο! Τη στιγμή που θα έπρεπε να προγραμματίζουμε το 7ο, το 8ο , το 9ο , το 10ο Δημοτικό Σχολείο, ψάχνουμε ακόμη λύση για το 5ο! Υπάρχουν πολίτες αυτής της πόλης που πήγαιναν σαν μαθητές σε αυτό το σχολείο και σήμερα κοντεύουν (αν δεν πάνε ήδη) να πάνε τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο και ακόμη το πρόβλημα δεν έχει λυθεί!

Φυσικά το θέμα του σχολείου αυτού είναι μόνο ένα από τα αναρίθμητα προβλήματα σχολικής στέγης όλων των βαθμίδων στην πόλη, αλλά δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας όλων των δημοτικών αρχών που πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια από το τιμόνι του Δήμου. Δημοτικών αρχών που προέρχονται ουσιαστικά από την ίδια δημοτική παράταξη, τον Ναυπλιακό Συναγερμό του Γ.Τσούρνου και ανήκουν στο χώρο της ΝΔ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρόταση της Αντιπολίτευσης, προτάθηκε η προσωρινή στέγαση του σχολείου σε ένα παλιό κτίριο Καπναποθηκών στην ίδια περιοχή, μέχρι να λυθεί οριστικά στο ζήτημα. Είναι προφανές ότι η χρήση αυτού του κτιρίου προϋπόθετε σημαντικούς ελέγχους και μελέτες και φυσικά και ένα σημαντικό κόστος. Η αρχική παραχώρηση από το Υπουργείο Γεωργίας έγινε, αλλά έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα! Μπλέξιμο αρμοδιοτήτων Νομαρχίας και Δήμου, παρέμβαση του πανεπιστημίου που έχει την τακτική να διεκδικεί ότι ελεύθερο κτίριο υπάρχει στην πόλη, αδράνεια των τεχνικών υπηρεσιών και μια φήμη ότι ο Δήμος μεθοδεύει την οριστική και όχι προσωρινή εγκατάσταση του σχολείου στο κτίριο αυτό.

Οι σύλλογοι γονέων και η δημοτική αντιπολίτευση, βλέποντας το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, κινητοποιήθηκαν και πάλι και πρότειναν συγκεκριμένες διαδικασίες. Ενημέρωσαν δε όσο μπορούσαν, μέσω δελτίων τύπου και συνεντεύξεων τους πολίτες της πόλης για τα προβλήματα. Και ξαφνικά, από το πουθενά, ο Δήμαρχος φέρνει προ ημερησίας διατάξεως το θέμα στο τελευταίο ΔΣ και παίρνει μια απόφαση -σούπα, όπου "εκδηλωνεται η πρόθεση του Δήμου να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τη Νομαρχία για την ανάθεση μελετών στο Πανεπιστήμιο Θράκης...". Αγορά χρόνου δηλαδή για μια ακόμη φορά και τίποτα παραπάνω.

Συμπτωματικά την ίδια μέρα δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο - η πρώτη, είναι γεγονός, μετά από πολλά χρόνια - ανακοίνωση της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου για τη Σχολική Στέγη, που θέτει τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Και, ω του θαύματος ο Δήμαρχος απαντάει στο ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά!
Η απάντηση αυτή, μνημείο πολιτικής ανευθυνότητας, δικοικητικής ανικανότητας και προπάντων κουτοπονηριάς, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η Δημοτική αρχή - και οι προηγούμενες - είναι εκτός τόπου και χρόνου στα θέματα σχολικής στέγης! Και το χειρότερο, λόγω της ανεπάρκειας της σε όλα τα επίπεδα, παραπληροφορεί τους πολίτες. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου κάποιος να βάλει σε ένα φάκελο αυτό το κείμενο και να το ταχυδρομήσει σε όλους τους πολίτες του ναυπλίου, με την προτροπή να το κορνιζάρουν και να το κρεμάσουν στην κουζίνα τους, δίπλα στις σημειώσεις για τα καθημερινά ψώνια, και να το κρατήσουν εκεί μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές!

Το πιο ενδιαφέρον όμως σε αυτή την απάντηση - ποταμός του "ανεξάρτητου" κατά δήλωση του Δημάρχου είναι η ξεκάθαρη πλέον ταύτιση του με την απαξιωμένη λογική της κυβέρνησης ότι "για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ" και η προβοκάτσια περί δήθεν "συμβούλων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ"! Λέει ο Δήμαρχος:

" ... Μήπως θυμάται κανείς από τη Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου από πότε υπήρχε αυτή η αναγκαιότητα? Από το 1996. Μήπως έκανε τίποτα η μέχρι το έτος 2004 Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αυτό: Όχι, βέβαια. Το κάναμε όμως εμείς... "

Προφανώς το "εμείς" εννοεί τη κυβέρνηση της ΝΔ! Γιατί για να εννοεί "εμείς η δημοτική αρχή" .... Μα η ίδια δημοτική αρχή είναι στην ουσία εδώ και 20 χρόνια! Και παρακάτω !

" ... Λυπάμαι που αναγκάστηκα να αναφερθώ σε πολιτικό κόμμα. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω όσο είμαι Δήμαρχος. Ας αφήσουν όμως τις κομματικές ταμπέλες μακριά από την τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα μακριά από το μέλλον των παιδιών μας. Εξάλλου στην σημερινή Δημοτική Αρχή και την προηγούμενη υπήρχαν και υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι ανήκοντες στο ΠΑΣΟΚ με εξαιρετική προσφορά προς τους Δημότες και στον τομέα της Παιδείας. Ας μην τους προσβάλλουν λοιπόν και ας μην προσπαθούν να μηδενίσουν το έργο τους. Είναι άδικο."
Το τι θα απαντήσει η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου σε όλα αυτά δεν με αφορά. Εγώ όμως θα περίμενα μετά από αυτήν την σαφή πολιτική τοποθέτηση του Δημάρχου, από τους υποτιθέμενους "πασόκους" συμβούλους του να τοποθετηθούν πάνω στο πολιτικό ζήτημα κι αν έχουν το πολιτικό θάρρος, να παραιτηθούν πάραυτα! Διαφορετικά θα είναι σαν να ταυτίζονται με τη δεξιά δημαγωγία χειρίστου είδους και να απαξιώνουν το σύνολο του έργου των κυβερνήσεων του πολιτικού χώρου στον οποίο υποτίθεται ότι ανήκουν.

Αν σας ξενίζουν τα επανηλλημένα "υποτίθεται" , υπάρχει λόγος. Και ο λόγος είναι ότι προσωπικά πιστεύω ότι οι εν λόγω Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν ανήκουν εδώ και χρόνια στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχουν ενταχθεί με τα μπούνια σε ένα δεξιό σύστημα νομής της τοπικής εξουσίας, σύστημα που οδηγεί - στο βωμό του προσωπικού οφέλους - την πόλη σε μαρασμό και αδιέξοδα σε όλα τα προβλήματα.

Τέλος η παρέμβαση της ΔΟ του ΠΑΣΟΚ είναι - επιτέλους - ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να μείνει σαν πυροτέχνημα. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια. Επιτέλους να υπάρξει και σε αυτή την πόλη μετά από χρόνια η φωνή της Δημοκρατικής Παράταξης που τόσο έχει λείψει!

Υστερόγραφο: Η φωτογραφία που βλέπετε επάνω είναι από το καινούργιο Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπλίου. Το μόνο ουσιαστικά σχολικό κτίριο που ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια. Αλλά φαίνεται πως ο Δήμαρχος, πάνω στον πανικό του να απαντήσει, το ξέχασε παντελώς! Τι να πει βέβαια? Πως και αυτό το κτίριο έχει σοβαρές ελλείψεις και κατασκευαστικά ελαττώματα?

Δεν υπάρχουν σχόλια: