4 Νοε 2008

Βιαστικές κρίσεις ...

Δημοσιογράφος σε πρωινή εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, με αφορμή το χθεσινό μου ποστ για τα λεγόμενα του Αστυνομικού Διευθυντή Αργολίδας σε συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ασίνης- όπως αυτά καταγράφηκαν σε δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών Ασίνης και δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο της "Αλλης Πρότασης " με πέρασε σήμερα "γενεές δεκατέσσερις" γιατί λέει "κατηγορώ συλλήβδην, χωρίς στοιχεία και προπαντός ανώνυμα" κάποιον.

Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι βιάστηκε ως προς την ανωνυμία. Και είναι και λίγο υποκριτικό να μιλάει για ανωνυμία, όταν διαβάζει το ιστολόγιο μου και ξέρει πολύ καλά ποιος είμαι! Και συνάμα φιλοξενεί συχνά άρθρα μου στην εφημερίδα του. Με εκπλήσσει λοιπόν η ανεξήγητη επίθεση!

Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία λέει τα εξής :
  • Όταν κάτι γράφεται σε εισαγωγικά σε Μαζικό Μέσο Επικοινωνίας , σημαίνει (πρέπει τουλάχιστον να σημαίνει) ότι διατυπώθηκε ακριβώς έτσι επι λέξη! Πόσο μάλλον όταν αυτός που το διατυπώνει το κάνει επώνυμα!
  • Αν υπάρχει αμφιβολία για το αν διατυπώθηκε έτσι, τότε ο επαγγελματίας δημοσιογράφος οφείλει να διασταυρώσει την πληροφορία από αυτούς που την έδωσαν στη δημοσιότητα, αλλά φυσικά να ρωτήσει αυτόν που τα είπε.
  • Αν επιβεβαιωθούν τα γραφόμενα , τότε μπορεί αν θέλει ή να πει την άποψή του, ή να ρωτήσει αυτόν που έκανε σχόλιο πάνω στο θέμα. Και ξέρει ποιος είναι!
  • Αν δεν επιβεβαιωθούν, τότε οφείλει να μάθει ποιοί και γιατί διαστρέβλωσαν τα λόγια του κ.Διευθυντή και να ενημερώσει και όσους παραπλανήθηκαν, ώστε να επανορθώσουν, αν έχουν κάνει λάθος!
Αν όλα αυτά τα έκανε ο αγαπητός φίλος δημοσιογράφος και κατέληξε στο συμπέρασμα να κατηγορήσει εμένα - χρησιμοποιώντας μονόπλευρα και δημόσια τη δύναμη του Μέσου που τον φιλοξενεί - για "ανώνυμες συκοφαντίες", τότε θα πρέπει δυστυχώς να του πω ότι δεν έχει επαρκή γνώση για τα social media και τις δυνατότητες τους, αν και τα διαβάζει. Όπως δεν έχει επαρκή πληροφόρηση και για τον σεβασμό της ανωνυμίας (ή καλύτερα ψευδωνυμίας, αν και δεν είναι αυτή η περίπτωση μου) στο διαδίκτυο, αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στην κάθε λογής εξουσία.

Τον προσκαλώ λοιπόν να διαλέξει ο ίδιος το χρόνο, τον τόπο και το μέσο να συζητήσουμε επώνυμα για τα Νέα Μέσα και τη χρησιμότητα τους για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει γνώμη για πολλά από όσα είπε το πρωί. Είμαι επίσης διατεθημένος, εφόσον το επιθυμεί, να φιλοξενήσω στο ιστολόγιο μου τις απόψεις του - η όποιου άλλου νομίζει ότι θέλει να διατυπώσει διαφορετική άποψη, επώνυμα η ανώνυμα, για την ουσία του θέματος!

Και μια και μιλάμε για ουσία, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πει ο αγαπητός δημοσιογράφος αν συμμερίζεται την άποψη ότι οι 8 δηλωμένοι χρήστες "άργησαν να πεθάνουν και δυστυχώς πρόλαβαν να διαδώσουν τη χρήση της ηρωίνης σε πολλούς νέους" ! Η αν συμμερίζεται την άποψη ότι "το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι γονείς οι οποίοι δεν είναι κοντά στα προβλήματα των παιδιών τους".

1 σχόλιο:

Elli είπε...

τώρα τη βλέπω την ανάρτησή σου και θα κρατήσω αυτή τη φράση:

"άργησαν να πεθάνουν και δυστυχώς πρόλαβαν να διαδώσουν τη χρήση της ηρωίνης σε πολλούς νέους"

εμένα με ανατριχιάζει πάντως η ιδέα ότι μπορεί κανείς να το συμμερίζεται, χωρίς βέβαια να μου φανεί και περίεργο να το ακούσω από κάποιον...

επίσης το σχόλιο σου στην προηγούμενη ανάρτηση το προσυπογράφω:
{μην κάνεις και εσύ το ίδιο λάθος : "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς"}