15 Δεκ 2008

Το επιχειρησιακό (sic) πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλίου...

... ή πως τα πάντα γίνονται για τους πολίτες , χωρίς οι ίδιοι οι πολίτες (αλλά όπως αποδείχτηκε , ούτε οι δημοτικοί άρχοντες) να έχουν ιδέα!

Μπορεί να ακουστεί κωμικοτραγικό, αλλά είναι αλήθεια! Το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου ψήφισε κατά πλειοψηφία το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη τριετία, χωρίς να το έχει διαβάσει κανείς! Ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος! Και ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι το κείμενο "δεν αναφερόταν στην πόλη του Ναυπλίου"!

Γράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος :

" ... Σε μια όχι πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου ακυρώνεται το ψηφισθέν άσχετο επιχειρησιακό με την αιτιολογία ότι δεν είχαν κληθεί οι Πάρεδροι που υπέβαλαν την προσφυγή και ψηφίζεται ένα νέο καινούργιο επιχειρησιακό πρόγραμμα, τελείως, μα εντελώς, μα εξ ολοκλήρου, μα απεξαρχής, μα και μέχρι τέλους διαφορετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που αυτή τη φορά, παρότι δεν έχει τους σωστούς στόχους, προοπτικές και προτεραιότητες, τουλάχιστον αφορά την πόλη μας και όχι κάποιον άλλο δήμο.

Αντιλαμβάνεσθε τελικά τί έγινε; Έχουμε μια δημοτική αρχή που ψήφισε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που δεν αναφέρεται στο Ναύπλιο, αλλά σε κάτι άλλο (ίσως στη Λαμία, πιθανόν στο Βόλο ή τα Γρεβενά ή την Κοζάνη ή σε κάποιον άλλο τόπο, πάντως όχι στο Ναύπλιο). Τόσο καλά!!! Τόσο ενδιαφέρονται για το Ναύπλιο. Και μετά από λίγο μόνο καιρό έρχονται οι ίδιοι που είχαν ψηφίσει το πρώτο επιχειρησιακό, το ανακαλούν και ψηφίζουν ένα νέο που και αυτό δεν είναι το σωστό για το Ναύπλιο..."
Δεν πιστεύετε στα μάτια σας από αυτά που διαβάζετε? Ξαναδιαβάστε το προσεκτικά!

Έχουμε μια δημοτική αρχή που ψήφισε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που δεν αναφέρεται στο Ναύπλιο, αλλά σε κάτι άλλο (ίσως στη Λαμία, πιθανόν στο Βόλο ή τα Γρεβενά ή την Κοζάνη ή σε κάποιον άλλο τόπο, πάντως όχι στο Ναύπλιο). Τόσο καλά!!!
Αλλά ακόμη και αυτό να μη συνέβη, ποιος πολίτης έχει ενημερωθεί για την διαδικασία σύνταξης του προγράμματος? Έγινε δημόσια διαβούλευση? Ακούστηκαν απόψεις? Ο ανάδοχος του έργου πως επιλέχτηκε και πληρούσε τα κριτήρια? Ποια ήταν η αμοιβή του? Πόσο μεγαλύτερη η μικρότερη ήταν σε σχέση με αντίστοιχα έργα άλλων δήμων?

Λέει η ΔΟ του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση της :
" ... Μετά από πολλές «περιπέτειες» ψηφίζεται από το Δ.Σ. του Δήμου Ναυπλιέων το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για τα προσεχή έτη. Πιστεύει κανένας πώς απασχόλησε το μέσο συμπολίτη; Όχι. Απολύτως όχι. Δημοσιεύτηκε προ καιρού ένα ανιαρό κείμενο, έκθεση ιδεών προχειρογραμμένη, στις εφημερίδες… Κείμενο γενικό, στηριγμένο σε διαπιστώσεις, όχι σε παράθεση δεδομένων που θα έπειθαν για την ορθότητα των προτεινομένων επιλογών. Έτσι όμως γεννιέται ένα έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες στη γωνία και οι εργολάβοι στο προσκήνιο. Αυτή δεν είναι Δημοκρατία. Αυτή η πρακτική αποξενώνει τον πολίτη από το Δημόσιο βίο και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στις δυνάμεις που απεργάζονται εκτροπές..."
Λέω και εγώ ο "άμοιρος και ανίδεος" πολίτης του Ναυπλίου.

Καλές οι ανακοινώσεις, τα κείμενα και τα ποστ, αλλά ο μέσος πολίτης του Ναυπλίου που βιώνει καθημερινά όλο και πιο έντονα τα προβλήματα της πόλης δεν έχει ιδέα για όλα αυτά. Και δυστυχώς δεν έχει και τρόπο να ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα. Τα τοπικά ΜΜΕ δυστυχώς συχνά υποκύπτουν στην κατευθυνόμενη ενημέρωση. Η ενημέρωση από τα Νέα Μέσα είναι ακόμη περιορισμένη. Και το χειρότερο : η "πιάτσα" - κατευθυνόμενη φυσικά και αυτή - λέει όλο και πιο έντονα ότι "όλοι τα έχουν βρει, όλοι είναι στο κόλπο και παίζουν το παιχνίδι του Δημάρχου και των δικών του".

Συμμετέχοντας σε ένα σωματείο καλαθοσφαίρισης στο οποίο αγωνίζονται τα παιδιά μου, έκανα ένα σχόλιο, με αφορμή το αρχικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, στο οποίο αναφερόταν ότι "οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης επαρκούν"! Εισπράξαμε σαν σωματείο ένα απαράδεκτο δελτίο τύπου εκ μέρους του Δημάρχου, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατηγορούσε όχι απλά ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τις εγκαταστάσεις αλλά ανεχόμαστε και αθλητές μας να τις καταστρέφουν! Όταν αναφερθήκαμε συγκεκριμένα ότι το ιατρείο του σταδίου είναι κλειδωμένο, κι όταν ενημερώσαμε για αυτό και την αρμόδια περιφερειακή αρχή, ω του θαύματος το ιατρείο άνοιξε! Και τώρα μαθαίνουμε ότι στο "καινούργιο" επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπεται η "μελέτη και κατασκευή καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 2.000.000 €" η οποία μάλιστα θα γίνει με δάνειο! Κανείς βέβαια από τη δημοτική αρχή δεν θεώρησε υποχρέωση του να ζητήσει έστω τυπικά συγγνώμη για τα όσα απαράδεκτα έγραφε στα δελτία τύπου.

Το παράδειγμα το φέρνω για να δείξω πως μια συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση ομάδας πολιτών έχει πάντοτε αποτελέσματα, ακόμη και αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίζουν και να διαβάλλουν την πρωτοβουλία αυτή. Αυτό που μετράει τελικά για την πόλη πρέπει να είναι το αποτέλεσμα και όχι το ποιος το διαμορφώνει τελικά. Και οι πολίτες έχουν κριτήριο και αντιλαμβάνονται ποιοι είναι παρόντες και ενεργοί και ποιοι υποχρεώνονται από τις συνθήκες να ακολουθήσουν και - καλώς ή κακώς, έχοντας την εξουσία - να υλοποιήσουν.

Μια λοιπόν και φτάσαμε στη μέση της θητείας της Δημοτικής Αρχής και απέχουμε 1, 5 χρόνο από τις επόμενες εκλογές, μια και κάποιοι ξαναακονίζουν τα "ξίφη" τους για να διεκδικήσουν το Δήμο "εξ ονόματος των πολιτών", μια και κάποιοι άλλοι καραδοκούν πάλι για να μας πλασάρουν "σωτήρες εξ ουρανού", όσοι από εμάς επιμένουμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι ενεργοί και ενωμένοι πολίτες με τις παρεμβάσεις τους και τον ειλικρινή διάλογο μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτή την πόλη και να φέρουν τις απαραίτητες ανατροπές, όσοι θεωρούν ότι ότι θετικό έγινε αυτά τα δυο τελευταία χρόνια στην πόλη προήλθε από προτάσεις της αντιπολίτευσης και μόνο, ας βγούμε επιτέλους πιο δυναμικά στο προσκήνιο, ας υπερασπιστούμε το έργο μας και τις προτάσεις μας, ας βάλουμε, εμείς και κανείς άλλος, την ατζέντα του αύριο αυτής της πόλης.

Αν δεν το κάνουμε τώρα, θα έχουμε σημαντική πολιτική ευθύνη όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Ναυπλίου. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εγκρίθηκε δείχνει ξεκάθαρα , ότι τόσο η νυν, όσο και η επόμενη δημοτική αρχή δεν μπορούν να προγραμματίσουν ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον για αυτή την πόλη! Το στοίχημα για τους πολίτες παραμένει : τέρμα στη συναλλαγή, μάχη για την αλλαγή!

1 σχόλιο:

Armonistas είπε...

Για να μην αισθάνεστε μόνοι να σας πω ότι κι εδώ στο Ξυλόκαστρο ψήφισαν έναν Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που μιλούσε για κάποια άλλη πόλη. Ίσως του Ναυπλίου. Έγραφε μέσα για τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης (δεν έχουμε), τη Δημοτική Συγκοινωνία (ούτε απ' αυτή έχουμε)για την κακή ποιότητα του νερού (ίσως να είμαστε από τις λίγες περιοχές που πίνουμε νερό από τη βρύση όλο το χρόνο) και πολλά ακόμη αλλούτερα. Στην παρέμβασή μας στο ΔΣ, όταν τα επισημάναμε, όλοι ρώταγαν πού είναι αυτά. Ούτε ο δήμαρχος δεν το είχε διαβάσει!
Απ' ότι φαίνεται πάμε καλά παντού. Ήσυχα μόνο μην τους ξυπνήσουμε.Σςςςςςς....