26 Φεβ 2009

Τοξικομανής ... ψυχοπαθής ... νοιάζεται κανείς?

Αντιγράφω την είδηση όπως τη διαβάζω στον Αναγνώστη :
"Χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις, έληξε το επεισόδιο με πολίτη που επιτέθηκε χθες το πρωί στο δήμαρχο Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά.Ένας 40χρονος, μπήκε στο δημαρχείο στις 11,30 το πρωί και συναντώντας τον δήμαρχο στην είσοδο του γραφείου του, άρχισε να του φωνάζει και να τον κατηγορεί, ζητώντας του να φύγει από την πόλη. Ο 40χρονος επιτέθηκε στον δήμαρχο και μάλιστα τον χτύπησε ελαφρά στο σαγόνι, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του ο δήμαρχος και να σωριαστεί στο πάτωμα. Αμέσως υπάλληλοι του Δήμου έσπευσαν να τον συγκρατήσουν, μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Από πλευράς αστυνομίας ερευνώνται τα κίνητρα, αν και λέγεται ότι ο δράστης πάσχει από ψυχικό νόσημα. "

... και στο press-argolida:
" 4Οχρονος τοξικομανής προπηλάκισε και χτύπησε ελαφρά στο σαγόνι τον δήμαρχο Ναυπλίου Παν. Αναγνωσταρά, χθες το μεσημέρι στην είσοδο του γραφείου του στο δημαρχείο, την ώρα μάλιστα που στην αίθουσα του Δ.Σ. βρίσκονταν μικροί μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Ο δράστης του επεισοδίου συνελήφθη, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να δώσει δικαστική συνέχεια στο θέμα."

Μαθαίνω ότι παρόμοιες δηλώσεις έκανε στα ΜΜΕ και ο υπεύθυνος της αστυνομίας της πόλης!

Η πράξη του εν λόγω πολίτη απέναντι στον Δήμαρχο της πόλης είναι προφανώς καταδικαστέα, όπως καταδικαστέα είναι οποιαδήποτε τέτοια πράξη από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε. Το ίδιο καταδιστέα είναι όμως και η διασπορά "φημών" κάθε είδους ή η αναφορά σε γεγονότα που έχουν να κάνουν με προσωπικά δεδομένα του οποιουδήποτε. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το κάνουν η Αστυνομία και τα ΜΜΕ.
Νοιάζεται αλήθεια κανείς αν αυτός που επιτέθηκε στον Δήμαρχο είναι τοξικομανής ή ψυχοπαθής? Νοιάστηκε η τοπική κοινωνία και οι άρχοντες της για αυτόν τον άνθρωπο (και για πολλούς άλλους) τόσον καιρό, μπας και πάψει να είναι τοξικομανής (αν είναι) ή μπας και αντιμετωπίσει την ψυχική του πάθηση (αν έχει)? Έχει αλήθεια σημασία το προσωπικό του πρόβλημα (αν υπάρχει)? Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι αποτέλεσε κίνητρο της επίθεσης? Γιατί το λέτε και το γράφετε λοιπόν?
Μήπως είναι καιρός εσείς οι άνθρωποι των ΜΜΕ να μην παρασύρεστε πια από την μανία για ..."πικάντικο" ρεπορτάζ και να προστατεύετε τον πολίτη, τον κάθε πολίτη, χρησιμοποιώντας ορθολογικά και ισότιμα το τεράστιο όπλο που διαθέτετε? Σκεφτείτε λίγο, ειδικά εδώ στις μικρές μας τοπικές κοινωνίες, πόσο καλό θα κάνατε !
Για την αστυνομία ... ουδέν σχόλιον!

Update 27.02.09 12.00pm

Οφείλω να διορθώσω κάτι από τα παραπάνω ως προς τα ΜΜΕ, τα οποία τελικά έχουν μικρότερο μερίδιο ευθύνης από ότι πίστευα. Η "κακή πληροφόρηση" ξεκίνησε από τον ίδιο τον Δήμο Ναυπλίου και το παρακάτω απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου δελτίο τύπου που εξέδωσε!
Το αν ο Δήμαρχος μας (όπως και ο Αστυνομικός Διευθυντής) είναι, εκτός από πολιτικός μηχανικός , πλέον και ...ψυχίατρος είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση και προσωπικά δεν μου πέφτει λόγος! Το να βγάζει όμως δελτίο τύπου η δημοτική αρχή, στο οποίο να αναφέρεται αυτό το "όπως έγινε γνωστό" (από που? από ποιον? και γιατί? και τι μας ενδιαφέρει?) είναι κάθετα κατακριτέο και προσβάλλει ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα.

Ευτυχώς τουλάχιστον οι εφημερίδες δεν αναπαρήγαγαν αυτούσιο το Δελτίο Τύπου!

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το Δελτίο δε με ενοχλεί τόσο. Λέει την εικόνα που έχει ο Δήμος για το περιστατικό. Το ζήτημα είναι ότι η επίθεση μένει αναιτιολόγητη. Γιατι δεν προέβησαν σε κάποια αιτιολόγηση; Στα καλά καθούμενα κανένας -έστω υπό επήρεια- δεν επιτίθεται.