19 Μαρ 2009

Οικονομικά μέτρα : Ας γελάσω!

"Μέτρα-σοκ", λέει, ανακοίνωσε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, επικαλούμενη την ανάγκη δραστικής μείωσης των δαπανών του Δημοσίου και την οικονομική κρίση". Για μια ακόμη φορά , λένε κάποιοι, αυτοί που το πληρώνουν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι! Είναι όμως έτσι ή έτσι μας συμφέρει να το παρουσιάζουμε?

Σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, όσοι ΔΥ έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700€ (και είναι η πλειοψηφία των ΔΥ), δεν θα πάρουν αύξηση φέτος. Να πούμε κατ' αρχήν ότι αν έπαιρναν, θα έπαιρναν κάτι κοντά στο πληθωρισμό, που τρέχει αυτή την ώρα με 1,8% και πέφτει, δηλαδή θα έπαιρναν γύρω στα 30 € το μήνα, τα οποία φυσικά θα ήταν μεικτά, δηλαδή θα φορολογούνταν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι παίρνουν μέχρι 1.500 ευρώ μηναίως -εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής- (και αυτή είναι η πλειοψηφία των ΔΥ) θα λάβουν εφάπαξ αφορολόγητο έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν αύξηση (καθαρή) 42 € το μήνα για το 2009! Δηλαδή κοντά στο 3%.

Φυσικά αυτά τα "κόλπα" ουδεμία σχέση έχουν με περιστολή των δημοσίων δαπανών! Και αυτό γιατί οι σπατάλες δεν έχουν να κάνουν με τις ανελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά με τις ελαστικές, την υπερεκμετάλλευση των υπερωριών και των εκτός έδρας, τις δαπάνες επικοινωνίας και μετακίνησης, προμηθειών και έργων κ.ο.κ. Η δε κράτηση 5% στους μισθούς των βουλευτών μοιάζει με ανέκδοτο.

Από την άλλη η κυβέρνηση ανακοίνωσε κεφαλικούς φόρους στους Ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους που κλιμακώνονται ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα μέχρι τις 5.000 €. Δηλαδή η κυβέρνηση στην ουσία ξαναπαίρνει - με το έτσι θέλω τώρα - πίσω τα λεφτά που ήθελε να πάρει με την κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 €, που η ίδια θέσπισε και η ίδια ξανακατάργησε. Και μην πει κανείς πως η κλιμάκωση τώρα είναι δικαιότερη, γιατί ποιοι αλήθεια δηλώνουν ατομικά (και όχι μέσα από εταιρείες) τέτοιου μεγέθους εισοδήματα?

Και αυτά όλα στην Ελλάδα, όταν σε όλη την Ευρώπη παγώνουν ολοκληρωτικά οι μισθοί στο Δημόσιο (και δεν είναι η πρώτη φορά, και δεν μιλάμε για Δημόσιο ελληνικού τύπου) για μια τριετία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται πραγματικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και όχι αποκλειστικά οι τράπεζες) με μείωση φορολογίας, μείωση ΦΠΑ κλπ.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά : Την κρίση στην Ελλάδα δεν την τρέφει η αγορά, αλλά το ίδιο το κράτος, η κακή μας νοοτροπία και το μικροκομματικό συμφέρον! Και δυστυχώς κανείς , ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ, δεν αντιδρά!

2 σχόλια:

Kefalas είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο.
Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι μας γίνεται...

Ioanna είπε...

Γειά σου Στέφανε, έπεσα τυχαία πάνω στη σελίδα σου, όταν κοιτούσα κάτι σε σχέση με τα τρίκαλα και τα διαδικτυακά μας..σε ένα σχόλιο είδα το όνομά σου και επειδή ακούω την μάνα μου χρόνια τώρα για τους παλλατζαίους και τον Τάκη τον Παλλαντζά και πόσο τους αγαπάει και ότι είμαστε σόι, θέλησα να έρθω σε επαφή μαζί σου..αν θέλεις απάντησε μου, θα χαιρόμουνα πολύ, θα αποδείξουμε ότι το διαδίκτυο φέρνει ανθρώπους κοντά..χαχα! νομίζω ότι εύκολα θα βρείς τρόπο να επικοινωνήσεις αν θελήσεις..με φιλία, Ιωάννα Βράκα.