23 Απρ 2009

Λένε τα αυτονόητα!

"Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα στην Ελλάδα η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων; Μα φυσικά το να μην παράγουμε καθόλου ή να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση. Είναι άραγε αυτό εφικτό στην Ελλάδα; Εάν ακολουθήσουμε μία ολοκληρωμένη και συνεπή πολιτική θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Ήδη, αρκετές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία κ.α., έχουν προχωρήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και πλησιάζουν το τέλος του δρόμου έχοντας πετύχει μεγάλα ποσοστά μείωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων τους."
Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις συνέταξαν πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου και τόνισαν ότι θα την καταθέσουν στα κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το WWF, η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τόνισαν από κοινού ότι η εν λόγω πρόταση παρουσιάζει τη δυσάρεστη εικόνα που επικρατεί στη Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και απαριθμεί τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία.
Να δούμε ποιος θα ...ακούσει. Η αναδημοσίευση πάντως του σχεδίου στο papandreou.gr την ίδια μέρα της παρουσίασης του είναι ένα καλό πρώτο μήνυμα.
Διαβάστε ολόκληρο το Σχέδιο με το όνομα « Στρατηγικό Μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων»

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όταν δεν έχουμε κάδους και όταν δε δίνεται κανένα κίνητρο στις οικογένειες για να αρχίσουν την ανακύκλωση από την πηγή -το σπίτι- μένοντας απλά στην ατομική πρωτοβουλία, τότε καμία πρόταση δεν μπορεί να έχει μέλλον, όσο καλή κι αν είναι.