26 Ιουν 2009

Πρωτιές και συμπεράσματα

Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Αργολίδας Αργολική Ανάπτυξη, έχει στο τελευταίο της φύλλο ένα αφιέρωμα στα blog της Αργολίδας, παρουσιάζοντας και μια κατάταξη τους με βάση το Alexa.com. Σε αυτή την κατάταξη το ιστολόγιο μου βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Αν και, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, δεν θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμες τέτοιες κατατάξεις, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από το αφιέρωμα και την λίστα του Alexa.

  • Τα blogs της Αργολίδας ξεπέρασαν πια τα 20 (μιλάμε για ενεργά κοινωνικοπολιτικά blogs με καθημερινή σχεδόν ενημέρωση). Μέσα σε αυτά βρίσκουμε blogs εφημερίδων, πολιτικών φορέων, δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών αλλά και μενονωμένων προσώπων.
  • Η μόδα των "ενημερωτικών" blogs - ηλεκτρονικών παραρτημάτων συμβατικών ΜΜΕ - εξαπλώνεται και στην Αργολίδα, έστω με λίγη καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Αθήνα. Βέβαια κάποια τέτοια ιστολόγια απλά αναδημοσιεύουν τα πρωτοσέλιδα τους και μέχρι εκεί. Κάποια άλλα αναπαράγουν τα άρθρα των εντύπων τους, ενώ σχεδόν κανένα δεν παρουσιάζει κίνηση σχολίων με τους αναγνώστες του.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι μέσα στην πρώτη 15άδα και στις θέσεις 1,4,9 και 12 βρίσκουμε ιστολόγια πολιτών. Υπάρχουν ακόμη τρία blogs κινήσεων πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση ιστολογίων που έχουν αναφορά στην κοινωνία των πολιτών και αυτών που αναφέρονται σε συμβατικά ΜΜΕ είναι σχεδόν 1:1, αποτέλεσμα ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο.
  • Αρνητικό στοιχείο της λειτουργίας των αργολικών blogs - με ελάχιστες εξαιρέσεις - η περιορισμένη συμμετοχή στο διάλογο των χρηστών -επισκεπτών. Αυτό το στοιχείο αλλοιώνει την πραγματική υπόσταση του ιστολογίου και δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική παρέμβαση του στην τοπική κοινωνία και την εναλλακτική ενημέρωση που πρέπει να περιλαμβάνει από τη φύση της και τον διάλογο με τους πολίτες. Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης και επιβίωσης των blogs-εφημερίδων και παραπολιτικών κουτσομπολιών (τύπου τηλεοπτικού παράθυρου) που μέσα από την στείρα αναπαραγωγή του αθηναϊκού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου δεν αξιώνουν (και συχνά "απαγορεύουν") το διάλογο με τον πολίτη, στοχεύοντας μόνο να τον βομβαρδίσουν και από το διαδίκτυο με την κατευθυνόμενη "εμπορική" δημοσιογραφία.
Ας ελπίσουμε ότι η άνθιση των blogs στην Αργολίδα δεν θα είναι παροδική, ούτε θα αναλωθεί σε "αναμετάδοση" της κακής ποιότητας Αθηναϊκής μιντιοκρατίας. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο και εδώ το διαδίκτυο μπορεί να παρέμβει θετικά στα κοινά και να δώσει στους πολίτες ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο διαλόγου και ενημέρωσης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμεις αδερφε μου δεν μιλαμε για να ξεχωρισουμε απο τον κοσμο...
Εμεις τραγουδαμε για να ενωσιυμε τον κοσμο