10 Σεπ 2009

Κι άλλοι αριθμοί

Με βάση τα συμπεράσματα της νέας έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό δημόσιο τομέα και οι συνθήκες επιχειρηματικότητας περιγράφονται, προς τους ξένους επενδυτές, ως ανάλογες με την κατάσταση αφρικανικής χώρας. Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο 9 θέσεις στην σχετική λίστα αλλά έχει μπροστά της πολλές από τις χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» όπως την Ρουάντα που βρίσκεται 67η θέση την Ζάμπια (90η) την Γκάνα (92η) την Κένυα ( 95η) την Νέα Γουϊνέα (102η) την (Αιθιοπία107η) και την Αίγυπτο (106η). Και ενώ οι αφρικανικές χώρες εμφανίζονται να έχουν κερδίσει από 6 μέχρι και 24 θέσεις φέτος η χώρα μας καταγράφει την απώλεια εννέα θέσεων. Στην «γειτονιά» της Ελλάδας είναι επίσης η Ουγκάντα η οποία κατατάσσεται στην 112η θέση και η Γουατεμάλα που βρίσκεται στην 110η θέση αμέσως μετά την Ελλάδα.

Που οφείλεται η υποβάθμιση της χώρας μας; Στη δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση που είναι η τελευταία στην Ε.Ε.), στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση), στην ευελιξία στην αγορά εργασίας (147η θέση),κ.ά.

Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 19 ημέρες (έναντι 13 στον ΟΟΣΑ). Στην πράξη βέβαια, ο χρόνος είναι περισσότερος. Το κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο.

Η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή και χρονοβόρα στην περίπτωση που ένας από τους υποψήφιους επιχειρηματίες έχει ξένο διαβατήριο. Οι Έλληνες συνεταίροι του και οι σύμβουλοί τους θα χρειαστεί να τρέξουν επί αρκετές ημέρες μόνο και μόνο για να βγάλουν ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου, κίνηση που κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

Όσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης βρισκόμαστε στην 50η θέση, καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: