5 Οκτ 2009

Πάμε τώρα να τα αλλάξουμε όλα!


Πριν  τέσσερις μήνες ο μακαρίτης ο πατέρας μου ψήφιζε για τελευταία φορά! Εκείνη την ημέρα θυμάμαι μου είπε : " Να δούμε ! Θα προλάβω να δω το Γιώργαρο πρωθυπουργό το φθινόπωρο?" Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Όμως έπεσε μέσα στην βέβαιη εκτίμηση του τότε! "Το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές".

Το χθεσινό αποτέλεσμα ξάφνιασε και πολλούς (αν όχι όλους) από εμάς. Ίσως γιατί έχουμε γίνει και εμείς έρμαιο των δημοσκόπων. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι και οι δημοσκοπήσεις όπως και το χθεσινό exit poll έδειχναν πεντακάθαρα αυτή την διαφορά, αλλά και οι ίδιοι οι δημοσκόποι δεν τολμούσαν να το βγάλουν, φοβούμενοι την αποτυχία.

Αλλά ας αφήσουμε τους αριθμούς και ας πιάσουμε την ουσία.

Ας αξιολογήσουμε πολιτικά το αποτέλεσμα, μια και ακούγονται διάφορες ερμηνείες.  Πολύ σύντομα:
  • Είναι μια πέρα κάθε αμφισβήτησης προσωπική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Το πήρε όλο πάνω του και βγήκε καθαρός νικητής.
  • Είναι μια πεντακάθαρη ψήφος πολιτικής επιλογής και όχι μια ψήφος του "μη χείρον βέλτιστον" ! Η διαφορά των 10 μονάδων και ο πράσινος χάρτης δείχνουν επιλογή των πολιτών, καθαρή πολιτική επιλογή αλλαγής.
  • Είναι μια σαφής στροφή προς την πρόοδο η οποία για τους πολίτες ταυτίζεται με τον ΓΑΠ. Όλες οι δυνάμεις της συντήρησης συρρικνώνονται, οι πολίτες απαιτούν άμεσο βηματισμό προς τα μπρος! Και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αυτό περιμένουν από τον ΓΑΠ. Η στροφή αυτή είναι  ποιοτικά πιο σημαντική και από αυτήν του '81!
  • Η ήττα της ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει  κανείς την αποχή σε περιφέρειες - κάστρα της (κοντά στο 50% ). Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν πήγαν να ψηφίσουν, ζητούν όμως ελπίδα από τον ΓΑΠ. Αυτό το κομμάτι των πολιτών πρέπει άμεσα να κερδηθεί ! Γιατί πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.
Αυτά νομίζω είναι τα κύρια πρώτα συμπεράσματα του αποτελέσματος. Και αυτά χρεώνουν τον ΓΑΠ με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη της ΑΛΑΓΗΣ. Χρεώνουν όμως και όλους εμάς που πιστέψαμε, στηρίξαμε και απαιτούμε αυτή την αλλαγή, καταντώντας κάποιες στιγμές ακόμη και γραφικοί στα μάτια πολλών.

Ας αναλογιστούμε λίγο από που ξεκινήσαμε το 2004, από που περάσαμε το 2007 με το "παραιτήσου κ. πρόεδρε" και που φτάνουμε σήμερα!

Και κάτι προσωπικό! Ευχαριστώ όλους αυτούς που μέσα σε αυτό το ιστολόγιο, αλλά και ευρύτερα στην διαδικτυακή και την πραγματική κοινωνία ανέχτηκαν την ... ξεροκεφαλιά μου 5,5 χρόνια τώρα! Δώστε μου όμως και μερικά λεπτά προσωπικής ηθικής δικαίωσης.

Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα, για όλους μας! Πολύ πιο δύσκολα από ότι ζήσαμε την τελευταία 5ετία. Αυτή η νίκη ανήκει μόνο σε εμάς και τον ΓΑΠ. Και δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν. Η εντολή είναι σαφής : ΓΙΩΡΓΟ! ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΜΑΖΙ!

3 σχόλια:

bbchris είπε...

Χθες αν και θα έπρεπε να περάσω κάποια στιγμή από το B' Γυμνάσιο Ναυπλίου, επέλεξα συνειδητά, να περάσω όλο το πρωινό μου στο Che Guevera Park 150 χλμ. μακρυά.

Θα κάνω και εδώ την ίδια ερώτηση που έκανα σε οπαδό - ψηφοφόρο του ΓΑΠ σήμερα το πρωί:
« Θα μας φτιάξει ποδηλατόδρομους ο πρωθυπουργός?»

Η πρώτη απάντηση δεν με ικανοποίησε, οφείλω να ομολογήσω.

stefan είπε...

@b.b. chris

Κοίτα! Μια και είσαι 150 χλμ μακριά! Μείνε εκεί! Που νάρχεσαι τώρα με ... ποδήλατο!

bbchris είπε...

Ακριβώς όπως το λες stefan.

150 χλμ. μακριά και με ποδήλατο.
Που να μπούμε και στο αυτοκίνητο...

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://blueswiththehealer.blogspot.com/2009/10/blog-post.html