7 Οκτ 2009

Η κυβέρνηση του Γιώργου και το ... σκυλί του περιβάλλοντος.


Όσοι έμαθαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αντέδρασαν στην πλειοψηφία τους θετικά. Και πως να μην αντιδράσουν άλλωστε όταν βλέπουν 27 για πρώτη φορά υπουργούς και υφυπουργούς!
Για να μιλήσουμε λοιπόν με συνήθεις όρους της εποχής, το κάδρο είναι καλό! Και είναι καλό για τους εξής λόγους :
  • Δεν υπάρχει τίποτα και κανείς που να θυμίζει κακό παρελθόν. Ναι. υπάρχουν υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά κανείς τους δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα καταδικάστηκαν στη συνείδηση των πολιτών το 2004. Κι αν ο Θ.Πάγκαλος αναφέρεται στο παρελθόν, εγώ θα πω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Η όπως είπε χθες ο Μίμης Ανδρουλάκης "κάθε κυβέρνηση χρειάζεται τον ...τραμπούκο της"!
  • Είναι μια κυβέρνηση περισσότερο του Γιώργου και λιγότερο ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσα να πω ότι είναι καθαρά του Γιώργου και καθόλου ΠΑΣΟΚ, αλλά φοβάμαι πως θα ...παρεξηγηθώ. Άλλωστε ο ΓΑΠ είπε ξεκάθαρα πως θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός κυβέρνησης - κόμματος. Ελπίζω μόνο να μην χρησιμοποιήσει τη "σημιτική" μέθοδο! Αναμένω δε και την αντίδραση από το λεγόμενο "βαθύ" ΠΑΣΟΚ!
  • Είναι μια κυβέρνηση δουλευταράδων με όλη τη σημασία της λέξης. Επιτέλους στην Ελλάδα δείχνουμε να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει "εκτελεστική εξουσία". Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι ο υπουργός χαράζει και την στρατηγική του κάθε τομέα! Μέγα λάθος! Η στρατηγική , οι στόχοι, ακόμη και η τακτική είναι ζητήματα που λύνονται στο πρόγραμμα του κόμματος, είναι ζητήματα που ασχολείται ο πολιτικός φορέας, οι ομάδες εργασίας, τα όργανα  και ο ηγέτης τους, η δε κυβέρνηση υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα, που εν τω μεταξύ έχει εγκριθεί και από τους πολίτες. Οι επιλογές προσώπων που έγιναν μπορεί να μην δείχνουν τεράστια "πολιτικά όντα", είναι όμως άνθρωποι δοκιμασμένοι στη δουλειά, την οποία μπορούν να φέρουν σε πέρας στο σωστό χρόνο και να αξιολογηθούν γιαυτό. Είναι η λογική της επιχείρησης : παίρνω το υπάλληλο για να δουλέψει και όχι για να με αντικαταστήσει στη χάραξη στρατηγικής. Κι αν η επιλογή μου αποδειχτεί ανεπαρκής ή λάθος, απλά τον αλλάζω.
  • Είναι μια κυβέρνηση σύγχρονη! Επιτέλους δεν φτιάχνουμε κυβέρνηση για να βολέψουμε διάφορους, αλλά για να φέρουμε αποτέλεσμα. Δομή εναρμονισμένη με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, προσπάθεια ήδη από την αρχή να μην υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων, μικρότερο και άρα αποτελεσματικότερο σχήμα, καλός συντονισμός. Χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα η κατάργηση των άχρηστων υπουργείων Μακεδονίας Θράκης και Αιγαίου.
  • Είναι μια κυβέρνηση με σαφή προσανατολισμό την ανάπτυξη και μάλιστα την Πράσινη Ανάπτυξη. Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν θα κάνω εδώ περαιτέρω σχόλιο, θα ακολουθήσει  επόμενο ποστ.
  • Είναι μια κυβέρνηση απόλυτα εξωστρεφής, τόσο στα εσωτερικά μέτωπα όσο, και κυρίως, στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Μετρήστε απλά πόσα από τα στελέχη της διετέλεσαν ευρωβουλευτές ή επίτροποι. Πρέπει γρήγορα να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας και του κράτους στη διεθνή κοινή γνώμη και αυτό ο ΓΑΠ το παίρνει πάνω του και καλά κάνει!
  • Είναι μια κυβέρνηση γυναικών κατά τα πρότυπα του Θαπατέρο. Μένει να αποδειχτεί αν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική. Προσωπικά πιστεύω πως θα είναι, γιατί όπως προείπα, πρόκειται για ανθρώπους - και ειδικά γυναίκες - της δουλειάς.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την θετική εικόνα που ήταν αναγκαία αυτές τις πρώτες ώρες του ΓΑΠ στην εξουσία. Μένει να δούμε αυτό το σχήμα να παράγει γρήγορα και αποτελεσματικά έργο. Το ποιο έργο είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον για τις πρώτες 100 μέρες. Φυσικά δεν φτάνει αυτό. Αν αναλογιστούμε όμως τις πρώτες 100 μέρες του '81 και τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τότε, μπορούμε να βάλουμε κάποια κριτήρια αξιολόγησης και για τώρα. Εκλογικός νόμος  και  Καποδίστριας ΙΙ συνοδευόμενοι από την ψήφο στα 16 στις τοπικές εκλογές, χωρισμός κράτους-εκκλησίας και κράτους - κόμματος, διαφάνεια στις προμήθειες , τα έργα και τις προσλήψεις δημόσιων λειτουργών, εθνικό απολυτήριοσχέσεις με ΜΜΕ, Εθνικό Χωροταξικό, Αναβάθμιση ανεξάρτητων αρχών, θεσμοθέτηση της εθελοντικής προσφοράς σε κοινωνικές υπηρεσίες είναι μερικές από τις θεσμικές αλλαγές που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα.

Τέλος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι πολύ συγκεκριμένο σε αυτή την πρώτη αξιολόγηση της εικόνας (και όχι του έργου) της κυβέρνησης. Και γιαυτό θα ξεχωρίσω ένα πρόσωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ την αξία των υπολοίπων.

Η Τίνα Μπιρμπίλη , το αποκαλούμενο και "σκυλί" (με την καλή έννοια) του ΓΑΠ, αναλαμβάνει το κρισιμότερο και συγχρόνως νεότευκτο υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας. Ένα υπουργείο που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος πράσινης ανάπτυξης. Πολλοί που δεν την ξέρουν θα αναρωτήθηκαν "ποια είναι αυτή καλέ?"! Όσοι την ξέρουν, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι η Τίνα μπορεί να αποτελέσει πραγματικά το "πουλέν" αυτού του κυβερνητικού σχήματος, το νέο ποιοτικό μέτρο αξιολόγησης των υπολοίπων, τον ορισμό  του "μη κουστουμάτου" κυβερνητικού στελέχους" ! Πρόκειται για έναν άνθρωπο, επιστήμονα, γνώστη του αντικειμένου που μπούσουλα της έχει εδώ και χρόνια δίπλα στον ΓΑΠ το τρίπτυχο "δουλειά - δουλειά -δουλειά". Εγώ απλά θα θυμίσω (απαντώντας και στο πρόσφατο σχόλιο φίλου για το ποδήλατο) ένα σημαντικό επιστημονικό έργο της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα ΜΜΕ έψαχναν να βρουν φωτογραφία της και δεν έβρισκαν. Πραγματικά και στο google μια και μόνη υπάρχει. Για μένα λοιπόν θα είναι ένα κριτήριο αξιολόγησης όσων συμμετέχουν στην κυβέρνηση το πόσο λιγότερο θα τους βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Και η Τίνα, τολμώ να ρισκάρω να πω, πως  θα είναι η βάση αυτής της αξιολόγησης.

Αυτά λοιπόν, σαν πρώτο σχόλιο για την κυβέρνηση του ΓΑΠ. Μένουν δύο θέματα προς  διευθέτηση:
  • το σχήμα που θα χαράζει μαζί και δίπλα στον ΓΑΠ τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας. Όσα ακούγονται περί Στιγκλιτς και λοιπών επιφανών επιστημόνων (αλλά και το πως μιλάνε αυτοί για τον ΓΑΠ) είναι ελπιδοφόρα. Περιμένω ένα δημόσιο κάλεσμα (αλλά και μέτρα για πραγματική αξιοποίηση τους) του ΓΑΠ σε όλους τους επιφανείς έλληνες επιστήμονες της διασποράς να έρθουν να δουλέψουν στην πατρίδα για την ανασυγκρότηση της.
  • η θεσμοθέτηση της πραγματικής συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο υλοποίησης τους (με το δεύτερο σε πρώτη φάση  να είναι σημαντικότερο). Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα! Εδώ πρέπει να μπει η σφραγίδα ΓΑΠ. Και εδώ πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα, η καλύτερα, να πιέσουμε για άμεσα αποτελέσματα.

Νομίζω τέλος πως είναι καιρός να φτιάξουμε εδώ στο διαδίκτυο το δικό μας  GAPόμετρο! Ξέρω πως υπάρχουν φίλοι που μπορούν να το κάνουν άμεσα.

Υστερόγραφο : έμαθα πως η Μαρία Δαμανάκη αρνήθηκε ευγενικά το υφυπουργείο προστασίας του πολίτη, επειδή απλά νοιώθει πως δεν ξέρει το αντικείμενο! Να και κάτι πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή, μια υπεύθυνη στάση που αν μη τι άλλο, δείχνει υπευθυνότητα μπρος στα δύσκολα που είναι μπροστά μας! Ελπίζω όλοι οι υπόλοιποι να είναι σίγουροι για το αντίθετο. 

7 σχόλια:

Θόδωρος είπε...

Πολύ δυνατη και τεκμηριωμένη ανάλυση. Μπράβο ρε συντροφε.

Στέλιος είπε...

Στέφανε συμφωνώ κι εγώ και έκανα αντίστοιχο σχολιασμό. Καταλαβαίνω την άρνηση της Δαμανάκη, όμως ήταν ευκαιρία να συμβολίσει με την παρουσία της την αλλαγή προσανατολισμού στο νέο υπουργείο.

spallantzas είπε...

@Στέλιο
Δεν είναι ώρα για ...συμβολισμούς. Είναι ώρα για δουλειά! Και θεωρώ σωστή - και όχι απλά γενναία - την απόφαση της Μαρίας! Είπε απλά : "Δεν το ξέρω το αντικείμενο" !
Πολύ απλό είναι το θέμα : όταν στο σπίτι σου χαλάει μια βρύση, φωνάζεις τον ... ηλεκτρολόγο να στην φτιάξει?

ikor είπε...

Πολύ θετική η εκκίνηση: Νέα δομή, νέα πρόσωπα, νέα νοοτροπία διακυβέρνησης!

Κράτησα μια φράση του Γιώργου Παπανδρέου: "Να είμαστε καταλύτες αλλαγής, όχι απολογητές της εξουσίας! Οι αντιεξουσιαστές της εξουσίας!"

Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα! Καλή δύναμη!

Υ.Γ.: Το GAPόμετρο είναι εξαιρετική ιδέα!

DeGreece είπε...

Επιτέψτε μου να εισηγηθώ το "μέτρον" στους μάλλον αυτονόητους διθυράμβους και μερικές παρατηρήσεις: κάποιες μελέτες δεν συνιστούν 'βαθύ' επιστημονικό έργο, οι άνθρωποι του προέδρου εργάζονται αποκλειστικά σε αυτόν για πολλά χρόνια τώρα και αυτό είναι το κυριώτερο προσόν τους, ας το αξιοποιήσουν. Επίσης ο πολιτισμός δεν μοιάζει να πήρε ακόμη ότι του αξίζει.
Για τη Δαμανάκη, μην υποτιμάτε το ένστικτο των παλιών...συχνά λειτουργεί!

spallantzas είπε...

@DeGreece
Αγαπητή μου, τα σέβη μου! Η παρέμβαση σου και μόνο, πέρα από την εισήγηση του "μέτρου", δείχνει πως υπάρχει ελπίδα.
Συμφωνώ στο θέμα του πολιτισμού. Περιμένω να δω το σκεπτικό της επιλογής στην πράξη. Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια τολμηρή σκέψη προώθησης του πακέτου "πολιτισμός-τουρισμός" στο εξωτερικό. Είδωμεν!

Στέλιος είπε...

@stefan: αν και μένα δεν μου άρεσε η τοποθέτηση Γκερέκου στο υφ.τουρισμού, ο συνδυασμός με τον επικοινωνιακό Γερουλάνο κάτι τέτοιο μου μυρίζει. Ιδωμεν.