12 Οκτ 2009

Ουδέν σχόλιον...

Πήρα ένα "ανεπίσημο", όπως αυτοαποκαλείται, κείμενο FAQ από το Τμήμα Εθελοντών Διαδικτύου ΠΑΣΟΚ για το θέμα που κουβεντιάζουμε τις τελευταίες ημέρες. To αναδημοσιεύω, μια και διατίθεται με άδεια Creative Commons (CC BY-SA v.3.0 - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/gr/deed.el  ) χωρίς κανένα σχόλιο - προς το παρόν - από εμένα τα σχόλια δικά σας.

Μια απορία μόνο μένα: Αυτό το κείμενο  "κάποιων εθελοντών" είναι μια - έστω ανεπίσημη - απάντηση στα όσα διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο για το θέμα? Και παραπέρα  αυτή η απάντηση έρχεται να ενισχύσει την άποψη μας ή να την αντικρούσει?


Επειδή στο χώρο διαδικτύου κυκλοφορούν πολλές απόψεις και υπάρχει σύγχυση για τις αρμοδιότητες των ΓΓ & ΕΓ συντάχθηκε από εθελοντές το παρακάτω FAQ...

--

ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥΣ & ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς είναι ανώτεροι διοικητικοί μετακλητοί υπάλληλοι. Έχουν κατεξοχήν διοικητικές αρμοδιότητες και είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση των αποφάσεων των προϊσταμένων τους υπουργών. Ο ειδικός γραμματέας είναι απαραίτητο να κατέχει ειδικές γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της ειδικής γραμματείας που αναλαμβάνει.

Ο γενικός γραμματέας είναι μετακλητός υπάλληλος με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων. Προΐσταται αμέσως μετά τον υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία τους και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του παρέχει ο νόμος ή ανατίθεται σε αυτόν βάσει νόμου. Μπορεί, επίσης, να συμμετέχει χωρίς ψήφο σε κάθε είδους συμβούλια ή επιτροπές του υπουργείου του, στα οποία δεν είναι μέλος εκτός από τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Ο γενικός γραμματέας υπουργείου προσυπογράφει όλα τα έγγραφα που υπογράφει ο υπουργός, αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός (άρθρο 50 π.δ. 63/2005 - http://apps.opengov.gr/PD_63_2005.pdf ).

Ο ειδικός γραμματέας είναι μετακλητός υπάλληλος με βαθμό 2ο της κατηγορίας των ειδικών θέσεων. Ο ειδικός γραμματέας προΐσταται των υπηρεσιών του διοικητικού τομέα, συντονίζει τη λειτουργία τους και είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του έργου τους και την αποδοτικότητά τους. Προσυπογράφει όλα τα έγγραφα που προέρχονται από τις υπαγόμενες σε αυτόν υπηρεσίες και υπογράφονται από τον προϊστάμενό του υπουργό, αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό και μπορεί να συμμετέχει χωρίς ψήφο σε οποιοδήποτε συμβούλιο ή επιτροπή εκτός από τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά (άρθρο 53 π.δ. 63/2005).

Οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί μπορούν με απόφασή τους που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να μεταβιβάζουν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, σε γενικούς γραμματείς που προΐστανται γενικών γραμματειών και σε ειδικούς γραμματείς, ορισμένες αρμοδιότητές τους ή το δικαίωμα να υπογράφουν κατά περίπτωση «με εντολή υπουργού» ή «με εντολή υφυπουργού».

Σε ορισμένες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν ειδικές αρχές, το Γραφείο Επιτρόπου είναι ένα παράδειγμα, επιβλέπει την διαδικασία τέτοιων τοποθετήσεων / προσλήψεων
(http://www.publicappointmentscommissioner.org/) .

Οι θέσεις που ελέγχονται από το συγκεκριμένο γραφείο δημοσιεύονται
εδώ: http://www.publicappts-vacs.gov.uk

Ένα παράδειγμα με τη θέση διευθυντή του Channel 4. Τώρα τις υποψηφιότητες τις κρίνει τελικά η Επίτροπος με τη βοήθεια ειδικών "ελεγκτών / εκτιμητών"
http://www.publicappointmentscommissioner.org/Independent_Assessors/

Για να μη τα βλέπουμε όλα ρόδινα βρέθηκε τρόπος να παρακαμφθεί η παραπάνω διαδικασία με το διορισμό "ειδικών συμβούλων". Ο προηγούμενος πρωθυπουργός( Tony Blair) είχε μάλιστα κατηγορηθεί ότι αύξησε υπερβολικά τον αριθμό τους.

3 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Το ότι είναι μετακλητοί υπάλληλοι σημαίνει ότι καλούνται να εκτελέσουν συγκεκριμένο έργο για κάθε διοίκηση. Οπότε στην ουσία είναι πολιτικό προσωπικό και εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς κάθε κυβέρνησης αν εφαρμόζουν το δικό της πρόγραμμα.

Δεν βλέπω νόημα στην αντιπαράθεση αυτή, από την στιγμή που έτσι κι αλλιώς οι τοποθετήσεις θα γίνουν σύμφωνα με το τι θα αποφασίσουν οι υπουργοί!!!

Η συγκεκριμένη σελίδα μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον και μακάρι να λειτουργήσει σωστά. Τώρα όμως είναι περισσότερο επικοινωνιακό τρικ με αυτά που περιέχει. Άντε και ένα καλό τεστ ίσως για τα τεχνικά και ειδικά θέματα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εμένα μου αρέσει πολύ η ιδέα των μετακλητών υπαλλήλων. Κι εγώ είμαι μετακλητός σε δημαρχείο, και πιστεύω ότι είναι αναγκαίο το πολιτικό προσωπικό.

Κατ' αρχάς είναι άμεσα μετακλητό χωρίς μονιμότητα, αφού κάνουμε λόγο για αλλαγή πολιτικών, για εκτελεστικά όργανα που κάποια στιγμή τελειώνει η δράση τους. Εκτιμώ ότι η δουλειά γίνεται με καλύτερο τρόπο έτσι και χωρίς ουσιαστικά να ασκείται Veto λειτουργώντας ως ανάσχεση στον όποιο πολιτικό σχεδιασμό.

stefan είπε...

@all
δεν μου σχολιάζετε (πλην Βασίλη) όμως το συγκεκριμένο. η υπόλοιπη συζήτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά ... εκτός θέματος.