5 Νοε 2009

Το διατηρητέο και οι .... διατηρητέοι!


Πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων αναδεικνύουν σήμερα το θέμα που αναφέρθηκα χθες (εδώ και εδώ) για την κατεδάφιση του διατηρητέου κτιρίου στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Δυστυχώς όμως τα ρεπορτάζ (τουλάχιστον ένα) κινούνται σε λάθος κατεύθυνση (αν και συνηθισμένη για δημοσιογράφους). Ψάχνουν πίσω από την υπόθεση να βρουν απλά πολιτικές ίντριγκες και πολιτικές ευθύνες! Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ:

" Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», το θέμα βγήκε στην επικαιρότητα μάλλον από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις της ΝΔ! Πριν το δημοσίευμα τοπικής συναδέλφου η οποία κατά σύμπτωση αναφερόταν με πρωτοσέλιδό της στις εσωτερικές συγκρούσεις της ΝΔ, κάποιο στα πολιτικά αναμειγνυόμενο πρόσωπο, φέρεται να επισκέφτηκε περιοίκους και με το πρόσχημα ότι ήθελε να δει «από ψηλά» την παλαιά του γειτονιά, διαπίστωσε την κατεδάφιση του κτηρίου...
...
Πέρα από τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να καταλογιστούν, το ζητούμενο πλέον των πολιτικών ευθυνών είναι μεγάλο και ήδη πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι επιθυμούν την αποπομπή του πρώην αντινομάρχη (σ.σ. ο πρώην αντινομάρχης φέρεται ως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου) από τον νομαρχιακό συνδυασμό του κ. Σωτηρόπουλου, τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, διαφορετικά φοβούνται πως η υπόθεση μπορεί να τους «πάρει μπάλα» όλους."

Λάθος το πιάσατε το θέμα παλληκάρια! Και ως προς τα γεγονότα και ως προς τα συμπεράσματα!

Ως προς τα γεγονότα γιατί, με βάση δικές μου ασφαλέστατες πληροφορίες, δεν πρόκειται για "εσωτερική νεοδημοκρατική ίντριγκα"  σε καμιά περίπτωση. Οι φωτογραφίες που εγώ τουλάχιστον έχω στη διάθεση μου, είναι τραβηγμένες νωρίς το καλοκαίρι του 2009. Αυτό σημαίνει ότι η κατεδάφιση είχε γίνει νωρίτερα, κατά δικές μου πάλι πληροφορίες πριν το Πάσχα! Γνωρίζω επίσης ότι το θέμα είναι σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών από τότε! Και ήταν ρητή η δέσμευση τουλάχιστον για διακοπή εργασιών και ΕΔΕ. Έγιναν αυτά ? Για ψάξτε το λίγο καλύτερα και θα εκπλαγείτε!

Ως προς τα συμπεράσματα τώρα : δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πολιτικές ευθύνες ούτε στον Νομάρχη, ούτε στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη πρώην αντινομάρχη. Κι αν ακόμη θεωρήσουμε ότι υπάρχουν, δεν αφορούν σε τελική ανάλυση τους πολίτες αυτής της πόλης. Ευθύνες και μάλιστα βαρύτατες υπάρχουν στην αρμόδια αρχή (πολεοδομία και αρχαιολογία) και κατ' επέκταση στους πολιτικούς προϊσταμένους τους (και θυμίζω ότι αυτός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, και θυμίζω και τη δική του περίπτωση στο Ναύπλιο) που όχι απλά δεν κατάλαβαν, αλλά στην ουσία συναίνεσαν στην κατεδάφιση!


Το θέμα λοιπόν κύριοι δεν είναι να αποπεμφθεί ένας πρώην αντινομάρχης και να λυθούν οι  "ενδονεοδημοκρατικές" διαφορές, γιατί αυτά μόνο ούτε το διατηρητέο φέρνουν πίσω, αλλά, το χειρότερο, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην παλιά πόλη και τα πολλά αναπαλαιωτέα κτίρια της. Το θέμα είναι να κτυπηθεί στη ρίζα του το κύκλωμα που επιτρέπει στον κάθε πρώην αντινομάρχη να αυθαιρετεί σε τέτοιο βαθμό, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του κάθε νόμο και αξία! Είναι το ίδιο κύκλωμα που επιτρέπει γενικότερα κατά το δοκούν την αυθαιρεσία σε αυτή την πόλη. Είναι το ίδιο κύκλωμα που σε άλλες περιπτώσεις, αν δεν λαδώσεις, δεν αλλάζεις ούτε την λεκάνη της τουαλέτας σου στο σπίτι σου.

Κάποιοι λοιπόν πρέπει να τιμωρηθούν επιτέλους παραδειγματικά! Όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν είναι! Γιατί οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Και δεν μπορούν πια να ...διατηρούνται σε τόσο σημαντικές θέσεις ευθύνης!

Κάτι μου λέει πως είναι σε εξέλιξη συντονισμένη  "οικουμενική" προσπάθεια (ο νοοών νοείτο) να κουκουλωθεί το θέμα πάραυτα! Κι αν κουκουλωθεί, τότε δεν θα μείνει όψη για όψη στο Ναύπλιο και μόνο οι φωτογραφίες θα αποκτήσουν αξία!

Να ξέρουν λοιπόν αυτοί που πάνε να το κουκουλώσουν, ότι το θέμα έχει φτάσει εκεί που πρέπει! Και σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν και αυτοί!

Υ.Γ. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος αν υπάρχουν  ευθύνες και στη Δημοτική Αρχή! Η απάντηση είναι απλή : τι ευθύνες μπορείς να ζητήσεις από μια δημοτική αρχή που ζει ... στον κόσμο της? Αυτόν της συναλλαγής και της αντιπαροχής?

Δεν υπάρχουν σχόλια: