11 Δεκ 2009

Το δικαίωμα στη γνώση δεν μπορεί να "πωλείται" έναντι υποχρέωσης προσευχής!


Δεν με εμπνέουν ούτε οι μέρες, ούτε τα γεγονότα να γράψω κάτι. Τα συναισθήματα των ανθρώπων που παρατηρώ γύρω μου είναι αμηχανία, απογοήτευση, καμιά φορά και πανικός. Από τους πολιτικούς ακούω πάλι τα ίδια πράγματα.

"Πρόβλημα το ασφαλιστικό ", " πρόβλημα η παιδεία" ,  " πρόβλημα η φοροδιαφυγή" ,  " πρόβλημα η ανεργία ", " μεγάλο πρόβλημα η οικονομία" , " νέο πρόβλημα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση" , " ο εκλογικός νόμος" , " ο καποδίστριας ΙΙ". Big problem η γρίππη, τόσο που μπορει και να κλείσουν τα σχολεία, για να μην συνωστίζονται λεει οι μαθητες στην τάξη και μεταδίδουν τον ιό! Λες και αμα συνοστίζονται στα φροντιστήρια,στα ηλεκτρονικά και στα μπαρακια το βραδυ,δεν θα τον μεταδώσουν.

Όλα αυτα τα παραπάνω δεν μπορούν να μου δώσουν αφορμή για ένα ποστ. Άλλωστε αν ψάξει κανείς αυτό το ιστολόγιο,αν βάλει αυτές τις λέξεις στην αναζήτηση ,όλο και κάποιο ποστ με τη γνώμη μου θα βρει! Και δεν μ αρέσει να επαναλαμβάνομαι.

Σήμερα όμως βρήκα μια αφορμη για ποστ. Και είναι μια καλή αφορμή για μας τους πολίτες να σπάσουμε επιτέλους "μερικά αυγά", τη στιγμή που τα ...αυτονόητα θεωρούνται από πολυ "αριστερά" έως ... ακατόρθωτα.

Δείτε λοιπόν το παρακάτω και παρτε πρωτοβουλίες, ειδικά όσοι είστε γονείς με παιδιά σε σχολική ηλικία. Είναι μια σαφής περιγραφή της διαδικασίας αίτησης προς τον Συνήγορο του Πολίτη για την κατάργηση της προσευχής και των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία. Για να πάψει επιτέλους το δικαίωμα στη γνώση να ανταλλάσσεται με μια προσβλητική για τον άνθρωπο υποχρέωση στην προσευχή.

Από δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, πληροφορήθηκα ότι έγινε και στην Ελλάδα αίτηση από μητέρα για κατάργηση της προσευχής και των θρησκευτικών συμβόλων στο σχολειο όπου φοιτά το παιδί της, διότι αυτά περιορίζουν την θρησκευτική του ελευθερία. Κατόπιν τούτου ήρθα σε επαφή με το ΕΠΣΕ και ενημερώθηκα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί καθένας να κάνει την ίδια κίνηση, με τον ελάχιστο δυνατό κόπο και αναστάτωση.




Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν με εξουσιοδότηση προς το ΕΠΣΕ και μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι κίνησης για τους οποίους μπορείτε να ενημερωθείτε απευθείας από το ΕΠΣΕ, ο παραπάνω ωστόσο είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος. Το ΕΠΣΕ θα σας στείλει τα σχετικά έγγραφα και θα αναλάβει να σας ενημερώνει για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.


Τα προσωπικά στοιχεία των αιτούντων είναι εμπιστευτικά και δεν θα δημοσιοποιηθούν. Ο Συνήγορος του Πολίτη κινεί την υπόθεση ερχόμενος σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών στοιχείων ανηλίκων ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς αυτό.


Οι κινήσεις μπορούν να γίνουν όλες μέσω fax και δι’ αλληλογραφίας, επομένως δεν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς χρόνο σε μετακινήσεις. Όσο περισσότερα άτομα καταθέσουν τέτοιες αιτήσεις, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να έχουν αποτέλεσμα. Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει την κίνηση ας έρθει σε επαφή με το office@greekhelsinki.gr για να τον κατευθύνουν.

2 σχόλια:

logia είπε...

καλημέρα
είναι ωραίο που ασχολείσαι με τέτοια θέματα. Και γω αγωνίζομαι αυτή τη στιγμή με το δικαίωμά μας σε ένα καλύτερο σχολείο. Αν θες πέρνα από το μπλογκ μου, ίσως μπορείς να βρεις ακόμη ένα θέμα για ανάρτηση...
Στα σχόλια, ο Γκιώνης 'έχει προτείνει και τρόπους βοήθειας
Μερικοί μπλογκερς το έκαναν ήδη...
Ίσως θα ήθελες να μας βοηθήσεις και συ!
Και πάλι την καλημέρα μου

spallantzas είπε...

@logia
ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ηταν προφανές οτι θα το αναρτούσα!