17 Ιαν 2010

Προς Παύλο Γερουλάνο : επεισόδιο τρίτο...

Καλά τα καταφερες Παύλο μου στην ΕΡΤ! Τους πετσόκοψες! Αφού λοιπόν τέλειωσες εκεί, και τέλειωσες και με τον ΟΠΑΠ και τον ΕΟΤ, δεν νομίζεις πως ειναι καιρός να ασχοληθείς και με κανένα σοβαρό θέμα πολιτισμού?
Σε εχω ενημερώσει για ένα γεγονός στο Ναύπλιο! Σου έχω πει κι για ένα άλλο ένα στο Τολό! Απάντηση δεν πήρα σε κανένα! Έχω να σου πω κι άλλα για την περιοχή μας! Οσονούπω....
Κοίτα όμως ένα άλλο σήμερα! Κι αυτό στη γειτονιά μας. Εκεί στ' αυλάκι, κάτω από το οποίο μάλλον μας έχετε για ηλίθιους.
Αρχαία Δίολκος! Σου λέει κάτι? Δεν μπορεί! Κάτι θα σου λέει. Όταν πας στην πατρίδα σου την Κεφαλλονιά, όλο και θα περνάς από εκεί! Δεν σου λέει? Διάβασε τότε εδώ και δες και το βιντεάκι που μας κάνει ρόμπα! Και σε παρακαλώ! Μη στείλεις το Δρούτσα να καθαρίσει τους Εγγλέζους!

Για το θέμα έχω ξαναγράψει πριν ενάμιση χρόνο! Ε! Δεν είναι καιρός Παύλο μου να γίνει κάτι ?


5 σχόλια:

Μιχάλης Κούτρας είπε...

Τι πας και ανασύρεις κι εσύ! Εδώ το πρόβλημα είναι αν το αυλάκι θα ανήκει στο νέο δήμο Κορίνθου ή Λουτρακίου (που θα έπρεπε να είναι ΕΝΑΣ) και όχι το τι απέγινε η Δίολκος. Αυτά είναι ψιλά γράμματα με τα οποία μόνο ένας άνθρωπος της παιδείας και του πολιτισμού θα μπορούσε να ασχοληθεί.

MaryLou Tzempelikou είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά. Βλέπω ότι το θέμα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, όπως επίσης βλέπω ότι εδώ και πολύ καιρό δεν έχει γίνει τίποτα. Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο στην διάθεσή της να εντοπίσει τις σοβαρές και επείγουσες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να δράσει άμεσα και στοχευμένα. Όλοι μας γνωρίζουμε για τις αγκυλώσεις του ελληνικού συστήματος αλλά καλό είναι να τίθενται ορισμένες προτεραιότητες. Επίσης, είδα ότι στο twitter, οι followers μου πρότειναν να το στείλω στον ίδιο τον Γερουλάνο. Προφανώς, ο κόσμος πιστεύει στις καλές του προθέσεις και την αποφασιστικότητά του όχι απλά να βοηθήσει αλλά να συμβάλλει και να επέμβει καταλυτικά στα θέματα του Πολιτισμού, όπως οφείλει κάθε σωστός Υπουργός Πολιτισμού. Κάνω λάθος? ;)

stefan είπε...

@MaryLou
Συμφωνω μαζί σου! Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ένας νέος πολιτικός που μπορεί να δείξει μια διαφορετική συμπεριφορά και ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού. Και νομιζω πως θα την δείξει άμεσα. Απλά καταλαβαίνω ότι αυτά που βρήκε στο υπουργείο πολιτισμού, ένα υπουργείο που μην ξεχνάμε έχει στιγματιστεί απο την υπόθεση Ζαχόπουλου, μάλλον τον έχουν αποσυντονίσει και δεν έχει ακόμη εικόνα πολλών πραγματων έξω από το ίδιο το υπουργείο. Θα δούμε πιστεύω συντομα την θετική ανταπόκριση του!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θα έλεγα ότι δεν ασχολειται με σοβαρά θέματα. Γενικά το πρόβλημα των μνημείων είναι τεράστιο από μονο του, από δεκάδες χρονια πριν.

Sofia Loverdou είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι ο Γερουλάνος, φυσικά, αλλά η διαχρονική αναπηρία του Υπουργείου Πολιτισμού. Για τον Δίολκο, π.χ., θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να ζητήσουν χρηματοδότηση. Αντί γι' αυτό, βρέθηκαν ανέτοιμοι να απορροφήσουν ακόμα και χρήματα που προσφέρθηκαν. Το 2005 έμεινα άναυδη όταν αντιλήφθηκα ότι η δήθεν αρμόδια τοπική εφορία αλλά και Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων δεν είχαν ούτε δημοσιεύσεις ούτε εικόνες για το πώς ήταν ο Δίολκος όταν ανασκάφηκε, μετά το 1960 δηλαδή. Τους πήγα εγώ στοιχεία!!! Τόσον καιρό δηλαδή έκαναν ότι νοιάζονται ενώ δεν είχαν στοιχειοθετήσει ούτε ένα κείμενο που να περιγράφει επαρκώς το μνημείο και το τι πρέπει να γίνει για τη διάσωσή του.

Αντάλλαζαν βέβαια κάποιες επιστολές πού και πού, κάποια στιγμή είχαν προτείνει να ανασυρθεί μια παλιά μελέτη ανάπλασης των κρηπιδότοιχων όλης της διώρυγας για να εφαρμοστεί τμηματικά (αυτό έγινε το 2001 αν δεν απατώμαι, και η μελέτη ήταν του 1985, τελικά το ΥΠΕΧΩΔΕ είπε να γίνει αυτοτελής αντιμετώπιση).

Το τι έχει ειπωθεί ενώ ο Δίολκος σπαρασσόταν, ξεπερνά τα όρια της φαντασίας, π.χ. το 1999 είπαν ότι δήθεν είχαν ζητήσει "ρευματολογική μελέτη" από τη Διώρυγα προκειμένου να προτείνουν μέτρα για το μνημείο. Όχι μόνο αυτό ήταν προσχηματικό, αλλά, όπως καταγγέλθηκε, καμιά τέτοια μελέτη δεν είχε καν ζητηθεί. Οι τύποι του Υπουργείου δεν διαβάζουν φαίνεται την εφημερίδα όπου γράφτηκε αυτό και έτσι, το 2003, αναμασούσαν ακόμη ότι είχε ζητηθεί ρευματολογική μελέτη από τη Διώρυγα.

Από τα διάφορα τραγικά, θα πω ακόμη ένα. Το 1985, επί Υπουργού Μελίνας Μερκούρη (γι' αυτό δε δίνω ιδιαίτερη σημασία στο ποιος είναι επάνω και λέω ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί γενικά το ΥΠΠΟ), η κρατικη εταιρία της διώρυγας συνεννοήθηκε μια χαρά με το Υπουργείο ώστε να παρακαμφθεί ένας όρος που της ζητούσε να κάνει κάποια μελέτη για τη συντήρηση του Δίολκου. Φυσικά, το ίδιο το ΥΠΠΟ δεν είχε σταθεί - ως φαίνεται - ικανό να καθοδηγήσει τη Διώρυγα και τελικά βρέθηκε η λύση το θέμα να κουκουλωθεί και ο ενεργητικός καταστροφέας του μνημείου (η Διώρυγα, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Οικονομίας) να συνεχίσει να διαλύει τον Δίολκο...

Και, για να έχουμε καλό ρώτημα, το ΥΠΠΟ είπε τίποτα όταν η Διώρυγα πέρασε για εκμετάλλευση σε ιδιωτική εταιρία το 2001???

Τέλος, για να δείτε τι ωραία που κανονίζει τα πάντα το ΥΠΠΟ, δείτε εδώ πώς περιέγραφε το πρόβλημα του Δίολκου ο Ζαχόπουλος στον Καραμανλή το 2006... ότι οι κυματισμοί, λέει, έχουν αρχίσει ΠΛΕΟΝ να διαβρώνουν το υπόστρωμα του μνημείου... Η "ακριβής" αυτή πληροφορία είχε δοθεί ΕΓΓΡΑΦΩΣ στο Ζαχόπουλο από τον τότε υπεύθυνο της ΛΖ ΕΠΚΑ, κ. Μάντη, μαζί με άλλα ψέματα.

Θαυμάστε κι εσείς (φυσικά τη φωτογραφία δίπλα την έχω βάλει εγώ για να φαίνεται η αλήθεια): http://img340.imageshack.us/img340/8380/r1s.jpg