5 Φεβ 2010

Το ΠΑΣΟΚ ακούει?

Δέκα μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές και εν μέσω δημόσιας διαβούλευσης για τον "Καλλικράτη" και στο Ναύπλιο δεν κουνιέται φύλλο! Φαινομενικά τουλάχιστον, γιατί γίνονται πράγματα, αλλά ως συνήθως ερήμην των πολιτών. Ο νυν Δήμαρχος - λέει η πιάτσα - κλείνει υποψήφιους για το ψηφοδέλτιο του στον διευρυμένο Δήμο! Και μάλιστα - οι φήμες λένε - πως κλείνει μόνο πασόκους! Ο "θέλω να γίνω" Δήμαρχος τρέχει κι αυτός να κλείσει το ψηφοδέλτιο του. Με πασόκους είναι δύσκολο, αλλά το παλεύει! Ο Γιάννης Γκιόλας και η "Άλλη Πρόταση" ανταποκρίνονται με επιτυχία στην πρόκληση της διεύρυνσης του Δήμου και κάνουν επαφές "πάνω στο τραπέζι".

Το ΠΑΣΟΚ που είναι?

Κάποιοι "κυκλοφορούν" ήδη ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Κάποιοι άλλοι σκιζουν τα ρούχα τους ότι δεν ξέρουν τίποτα και σφυρίζουν αδιάφορα! Η Νομαρχιακή Επιτροπή ανακοινώνει συνέχεια ότι "ειναι νωρίς ακόμη". Και οι πολίτες αυτής της πόλης βλέπουν για μια ακόμη φορά να δημιουργείται ένα σκηνικό συναλλαγής και συμφερόντων που απαξιώνει τη συμμετοχή του πολίτη και χαρίζει αυτή την πόλη πάλι στην "παλιοπαρέα"!

Θα θυμίσω ότι ο  βουλευτής και σήμερα υπουργός Γιάννης Μανιάτης έχει δεσμευτεί δημόσια ότι "αυτή τη φορά - με δική του πρωτοβουλία- το ΠΑΣΟΚ θα έχει υποψήφιο δήμαρχο στο Ναύπλιο". Αγαπητέ Γιάννη δεν νομίζεις ότι αργούμε? Πιστεύεις ότι πείθονται πλέον οι πολίτες απο υποψηφιότητες-αλεξιπτωτιστές? Χωρίς πολιτική πρόταση και απλά λόγω "πρότερου έντιμου βίου"? Και ποιος μας λέει ότι ο έντιμος και άφθαρτος θα παρεμείνει έτσι μόλις ... δει το μέλι? Αλλά κι αν ακόμη βρεις εσυ υποψήφιο, ρωτάς αν θα βρει αυτός άλλους για το ψηφοδέλτιο? Δεν θαχει μείνει κανένας μέχρι τότε!

Θα θυμίσω επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στο Ναύπλιο πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ. Και αν οι Ναυπλιώτες υποψήφιοι βουλευτές είχαν δουλέψει λίγο καλύτερα την πόλη, κι αν το κόμμα γενικότερα (κάτι που είχα προσωπικά αναφέρει στην Ν.Ε. ) είχε δώσει μεγαλύτερο βάρος στην πόλη μας, τώρα ίσως να είχαμε δύο βουλευτές στην Αργολίδα. Πράγμα που δεν έγινε τελικά για 150 ψήφους.

Είναι λοιπόν προφανές ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια ανατροπή στα δημοτικά πράγματα της πόλης! Είναι  η ευκαιρία για να ξεφύγει αυτή η πόλη από την εποχή της μιζέριας και της απαξίωσης και να περάσει σε αυτήν της αξιοποίησης του πλούτου της και της ανάπτυξης της. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η συσπείρωση όλων αυτών των δυνάμεων - ανεξαρτητα από κόμματα και παρατάξεις -  που αντιτίθενται στην λογική της συναλλαγής και της αντιπαροχής. Μια λογική που δεν είναι πια αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται απο διάφορους το δείχνουν ξεκάθαρα : πάνω από 60% των δημοτών θέλει αλλαγή (και δεν αποδέχεται ουτε την ... "κλωνοποίηση"). 

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρέπει να παρει θέση! Και μάλιστα άμεσα! Και η θέση αυτή πρέπει να είναι πολιτική θέση υπεροχής και όχι "σχόλιο κύκλων" για το ποιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια και καθαρά πολιτικά, ποιες πολιτικές θα αλλάξουν την πορεία αυτής της πόλης. Πρέπει να δεσμευτεί για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Πρέπει να διακηρύξει την πίστη του ότι το Ναύπλιο μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση,να γίνει πόλη πολιτιστικό και περιβαλλοντικό υπόδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε αυτή τη βάση πρέπει να συζητήσει πολιτικά με εκείνους τους πολίτες και τις κινήσεις τους που προσεγγίζουν αυτή τη λογική. Πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι δημόσια με την "Άλλη Πρόταση" και να συζητήσει πάνω σε ένα πρόγραμμα αλλαγών και ανατροπών. Πρέπει να συναντηθεί ακόμη και με συμπολίτες μας από το χώρο της ΝΔ που δεν αποδέχονται τις συμπεριφορές των σημερινών δημοτικών αρχόντων.

Το στοίχημα για όλους μας είναι η δημιουργία ενός δυνατού μετώπου  όλων των πολιτών που θέλουν ανατροπές και απαιτούν συμμετοχή. Το ποιος θα είναι επικεφαλής είναι το τελευταίο που έχει σημασία. Υπάρχουν στην πόλη μας αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας τέτοιας προσπάθειας. Κι αν αυτό ακούγεται πολύ "κουκουέδικο", είναι σήμερα ο μόνος δρόμος για την αλλαγή στην πόλη. Και η συγκυρία είναι η πλέον ευνοϊκή! Αρκεί το ΠΑΣΟΚ να ξυπνήσει από το λήθαργο δεκαετιών, να δώσει το λόγο στους πολίτες και να αποφασίσει επιτέλους να παρέμβει πολιτικά και στο προσκήνιο! Αν δεν το κάνει, αν συνεχίσει να κινείται στο παρασκήνιο, αν ανέχεται απαράδεκτες συμπεριφορές "συντρόφων" που τα δίνουν όλα για την παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας, τότε θα είναι υπεύθυνο για μια ακόμη ήττα. Μια ήττα οδυνηρή για τους πολίτες του Ναυπλίου.

Και αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ θα κάνει πολύ περισσότερα χρόνια να ξανασυνέλθει... αν ξανασυνέλθει ποτέ!

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, δεν είναι μόνο τοπικό το θέμα. Απλώνεται σε όλη τη χώρα ουσιαστικά. Κι εδώ έχουμε ανάλογες περιπέτειες