26 Φεβ 2010

Γερμανικές αντιφάσεις

Το λογικό για τη Γερμανία θα ήταν να δώσει χείρα βοηθείας στις υπό κατάρρευση οικονομίες των φτωχότερων περιοχών της ΕΕ. Διότι μόνο έτσι έχει πραγματικές προοπτικές η μηχανή των εξαγωγών της καθώς και το τραπεζικό της σύστημα. Όμως, η Γερμανία δεν θέλει να συμβάλλει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Θέλει τον εαυτό της χορτάτο και την πίττα της ολόκληρη. Πώς προσπαθεί να πετύχει κάτι τέτοιο; Πολύ απλά, με μια επιθετική πολιτική έναντι των κρατών με υψηλά χρέη. Θέλει, δηλαδή, η Γερμανία και να αποκομίσει κέρδη από την υποτίμηση του ευρώ και βοήθεια να μη δώσει που είναι απαραίτητη προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες στις οποίες εξάγει. Προς το σκοπό αυτό πιέζει πολιτικά και εκβιάζει οικονομικά.
Διότι κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά ότι η πολιτική της Σήμενς κόστισε στο ελληνικό δημόσιο πολλαπλά. Ότι η Γερμανία έπαιρνε σε έργα και προμήθειες πάνω από το μισό όλου του ποσού που είχε στη διάθεσή της η Ελλάδα από κοινοτικά προγράμματα και ενισχύσεις. Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνά ότι την ώρα που η Ελλάδα πέρναγε βαθειά κρίση, η κυβέρνηση Καραμανλή έλεγε ότι η κρίση δεν ακουμπά την χώρα, ενώ στο όνομα αυτής της απάτης αύξανε τα κίνητρα εισαγωγής ακριβών αυτοκινήτων από την Γερμανία, λίγους μήνες πριν από την πολιτική λιτότητας ενάντια στους μισθωτούς στην Ελλάδα.

Προδημοσίευση από το άρθρο του Ν.Κοτζιά στην Αξία του ερχόμενου Σαββάτου.

2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ερώτημα είναι επί της ουσίας για΄τι θέλει κάτι τέτοιο η Γερμανία; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Επειδή αυτή ήταν που μέσα από νεοφιλελεύθερες οπτικές ήθελε ακι θέλει ένα ισχυρό ευρώ, ως αυτοσκοπό. Εξ' ου και οι πιέσεις για μία μονετανιστική πολιτική. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα αν θέλει να υποβάλλει σε μεγάλη φορολόγηση όλες τις γερμανικές αλυσίδες. Να δούμε τότε τι θα κάνει η Γερμανία.

Ανώνυμος είπε...

"Επειδή αυτή ήταν που μέσα από νεοφιλελεύθερες οπτικές ήθελε ακι θέλει ένα ισχυρό ευρώ, ως αυτοσκοπό. Εξ' ου και οι πιέσεις για μία μονετανιστική πολιτική."

Δεν βγαίνει νόημα σε αυτά που γράφετε....

Ισχυρό ευρώ (εξαγωγική χώρα); Πιέσεις για μονετανιστική (μονεταριστική;) πολιτική (την οποία ασκεί η ΕΚΤ);;; νεοφιλελεύθερες οπτικές (η Γερμανία;;;)