10 Μαΐ 2010

Ο κλέψας ... του κλέψαντος ... ω Έλληνα!

" Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" ... " Να πληρώσουν οι κλέφτες" ...

Φράσεις της μόδας τον τελευταίο καιρό εν μέσω κρίσης. "Οργισμένοι πολίτες" κάθε τάξης και κάθε φυλής τα φωνάζουν σε κάθε πρόσφορη στιγμή για να δείξουν δήθεν το θυμό τους απέναντι σε αυτούς που "έκλεψαν"! Που κύρια είναι βέβαια οι πολιτικοί. Γιατί πρώτα αυτοί κλέβουν στην Ελλάδα. Λες και αυτούς δεν τους εκλέγουμε εμείς, αλλά έρχονται ουρανοκατέβατοι από το υπερπέραν και σαν άλλα Alien μας κάθονται στο σβέρκο.

Τριακόσια Δις δηλαδή εκλάπησαν από την Ελλαδίτσα μας και γιαυτό τώρα τα χρωστάμε.

Έχει ψάξει κανείς να βρει τι ακριβώς "εκλάπη" ? 
Λοιπόν εγώ τόψαξα λίγο : 
  • Πρώτα πρώτα "εκλάπησαν" 100δις για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου. Ναι κυρίες και κύριοι. Το ένα τρίτο του δημοσίου χρέους προέρχεται από δανεισμό για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ( και επιδομάτων και των δαπανών τύπου "Μπάμπη") του Δημοσίου.
  • Άλλα 50δις οφείλονται λόγω των Εθνικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα. Προσέξτε, το τονίζω : των Εθνικών επιδοτήσεων! Είναι αυτά τα απίστευτα τα οποία υποσχόταν ο κάθε Μπασιάκος στους αγρότες, είναι η ιστορία με το βαμβάκι και άλλα πολλά.
  • Αλλά 75δις μας "έκλεψαν" οι εξοπλισμοί. Ναι, εδώ μιλάμε για λεφτά για την υπεράσπιση της πατρίδος, απέναντι στον γνωστό εχθρό εξ ανατολών. Και φυσικά επειδή δεν τα είχαμε , τα δανειστήκαμε.
  • Τέλος τα υπόλοιπα είναι βασικά τόκοι αποπληρωμής όλων των παραπάνω. Και ένα μέρος  εξωτερικό χρέος.
Μπορεί τώρα να μου ξαναπεί κάποιος ποιος πήρε τα "κλεμμένα" και πως θα τα ξαναφέρει πίσω? Όσο για τους "ενόχους" , αυτοί όλοι μαζι να έχουν πάρει μίζες 1δις είναι ζήτημα. Άρα ένα δις θα μπορούσαμε δυνητικά να απαιτήσουμε και πολύ θα μας ήταν. Σωζόμασταν με αυτό?  Όποιοι θεωρούν πως ναι, τους δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια ... και συλλυπητήρια ταυτόχρονα.

Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν ποιος "έκλεψε" και πόσο, γιατί "κλέψαμε" όλοι μας ανεξαιρέτως. Το πρόβλημα είναι αν θα πάψουμε πια όλοι μας να "κλέβουμε" και θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε ρότα σαν λαός και χώρα, αξιοποιώντας εκείνα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε και είναι μοναδικά και λειτουργώντας ορθολογικά και προπάντων με αξίες σαν κοινωνία και σαν πολίτες.

Αλλιώς Καραγκιόζηδες ήμασταν μια ζωή, Καραγκιόζηδες θα μείνουμε για πάντα.

16 σχόλια:

WCF είπε...

Η ανάλυση που κάνεις Στεφάν στο πού πηγαίνει το βασικό χρήμα στην Ελλάδα είναι σωστή.....τα λεφτά του κράτους πηγαίνουν στους πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς πρόκειται για πελατειακό κράτος, στους εξοπλισμούς, στις επιδοτήσεις.....

ΟΜΩΣ, επειδή και γω σαν αγανακτισμένος πολίτης έχω φωνάξει 'φέρτε πίσω τα κλεμμένα'.....εμείς εννοούμε και τη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε δημοτικό και κυβερνητικό επίπεδο, τα κάθε λογής σκάνδαλα, τις λαμογιές, τις μίζες, τα κόλπα, τους τρελούς μισθούς απο επιτροπές φαντάσματα, όλα αυτά που δημιούργησαν μια νέα τάξη πολιτικών , στελεχών, νέων τζακιών,που ξεκίνησαν ξεβράκωτοι και τελικά ξεβράκωσαν εμάς και ζούνε αυτοί ζωή χαρισάμενη και μεις νηστικοί θα κοιμηθούμε....

διαφωνείς;

nikan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikan είπε...

Από που άντλησες αυτά τα στοιχεία; Αριθμοί χωρίς πηγή δε λένε τίποτα

spallantzas είπε...

@nikan
Νομίζω πως αντιλαμβάνεσαι πως στόχος του ποστ δεν ήταν η χρήση συγκεκριμένων αριθμών για την απόδειξη ενός γεγονότος που για κάποιον που σκέφτεται στοιχειωδώς είναι αυταπόδεικτο. Ένα ταχύτατο γκουγκλάρισμα μπορεί να αποδείξει η όχι (και μάλιστα με ποιο δραματικό τρόπο από αυτό που συνοπτικά παρουσιάζω εγώ) του λόγου το αληθές.
Αν πάντως διαθέτεις εσύ αριθμούς που αντικρούουν την άποψη μου, είναι ευπρόσδεκτοι.

spallantzas είπε...

@Irini
Λες ότι λέω, με άλλα λόγια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι εγώ θα ήθελα ένα link. Δεν αμφισβητώ φυσικά τα στοιχεία, καθώς πάντα έλεγα ότι ευθύνονται κι οι πολίτες που επέτρεπαν ή στρουθοκαμήλιζαν, αρκεί συντεχνιακά και ρουσφετολογικά να γίνονταν όσα ήθελε η τσέπη τους.

katerina είπε...

Αν θέλεις να θεωρείς τον εαυτό σου καραγκιοζη, ποια ειμαι εγώ να πω το αντιθετο. Αλλά όταν καταθέτεις "στοιχεια", τότε λυπάμαι που θα σου χαλάσω τη σούπα. Λοιπόν:

Το δημοσιο χρεος αυξηθηκε από το 2000 μεχρι το 2009 κατά 145 δις Από 124 δις το 2000 σε 270 δις το 2009. Αυτό είναι το δημ χρεος της γενικης όπως λεμε κυβερνησης. Πως δημιουργηθκε ένα τοσο μεγαλο χρεος;;;

Λοιπόν...Συσσωρευση χρεους 2000-2009

Πρωτογενες ελλειμα +43,4 δις
Τοκοι -100 δις
Προγρ Δημοσ Επενδυσεων -50,7 δις
ΟΤΑ-ΝΠΔΔ +12,5 δις
Εξοπλιστικα -20 δις(ναι μωρέ για την ...πατρίδα!!!)
Νοσοκομ-Τραπεζες -Δανεια -14,8 δις
Ασφαλεια -προνοια -11,8 δις
Αποκρατικοποιησεις +8 δις
Λοιπα -11 δις
ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ - 145,5 δις

Τα στοιχεια αυτά από του κρατικους προυπολογισμους 2000-2009
Δειχνουν ότι το δημοσιο όχι μονο δεν επιβαρυνε τη συσωρευση χρεους το χρονικο αυτό διαστημα αλλα και μας ξεχρεωσε κατά 43,5 δις διοτι ειχε πρωτογενη πλεονασματα
Το ιδιο εκαναν και οι ΟΤΑ-ΝΠΔΔ ( η γνωστη ασπρη τρυπα) με 12,5 δις
Το μεγαλο κοματι του χρεους προερχεται από τοκους -100 δις
Ένα μεγαλο κοματι επισης προερχεται από το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων ( δες μεγαλοεργολαβοι ) - 50,7 δις

Τα υπολοιπα είναι εξοπλισμοι ,δανεια για μετοχες ,επιχορηγ. νοσοκομειων Ασφαλιστικων ταμειων κτλ
Οι αποκρατικοποιησεις απεφεραν μονο 8 δις στην 10 ετια
Αυτή ειναι η πραγματικοτητα του δημοσιου χρεους
Το μεγαλο μερος είναι από τη αυτοτροφοδοτηση του χρεους
(τοκοι) και το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων
Το δημοσιο(σαν κεντρικη κυβερνηση) επεδρασε θετικα και όχιαρνητικα αυτό το διαστημα οπως εσφαλμενα και συστηματικά αναφερεται. Σαν δε ευρυτερος δημοσιος τομεας ειχε αρνητικη επιπτωση όχι όμως σε μεγαλο βαθμο.

Συνιστώ να εγκαταλειψετε τις ...οικονομικές αναλύσεις. Παραμεινετε στις ..."πολιτικες" και "κοινωικές" που ειδικευεστε.

Ελεος!!!!!!!!!!!

katerina είπε...

Και επειδή ξέρω την τακτική...απορία ψάλτου ...βηξ, το ξαναλέω ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Και στο ξαναλέω, δεν θα αμφισβητησω κανέναν που θέλει να δηλώνει καραγκιόζης, αλλά οι καραγκιοζηδες σε αυτή τη χώρα έχουν ονοματεπωνυμο. Και δεν ειναι το δικό μας.

spallantzas είπε...

@katerina
Δεν έχω να απαντήσω τίποτα. Απλά να σε ευχαριστήσω που επιβεβαίωσες τα γραφόμενα μου.

katerina είπε...

Απορία ψάλτου βηξ...
Εξυπνδουλες καραγκιοζικες.
Ξαναρωτώ λοιπόν αποδειξτε μας τα λεγόμενα και τα απιστευτα γραφομενα σας.

Την "πηγή" την γνωρίζω. Τα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ έγραψε και ο πάπας του νεοφιλελευθερισμού,ο κ. Αδριανοπουλος και μετά το γιουχα κατεβασαν την αναρτηση.

Α, το ξέχασα. Και ο κ. Αδριανόπουλος,βουλευτής επικρατείας του Πασοκ ήταν. Του νεο-Πασοκ για να μην αδικήσω και κανέναν. Αντε βρε να πολιτικολογείτε και με "στοιχεία" που θα επεξεργαζεται ο Αδωνις!!!

spallantzas είπε...

@katerina
Να σου πω. Μου κάνεις μια χάρη? Το ξαναδιαβαζεις λίγο το ποστ? Ισως γίνει πιο κατανοητός ο λόγος που το έγραψα.

katerina είπε...

Αγαπητέ stefan,
ο καθένας μας μπορεί να γράψει ότι θέλει, προσωπικά, ποιητικά, ρομαντικά, κοινωνικά, πολιτικά. Ασφαλώς έχει κάθε δικαιωμα να γράψει ότι θέλει (επιτρέπεται ...ακόμα), όποιος θέλει (δηλαδή ειτε κουβαλά είτε όχι στο σακιδιο του εξαρτησεις) και βέβαι για όποιον λόγο θέλει.

Η γραφή όμως είναι δημόσια. Αυτό σημαινει πολύ απλά, ότι όταν κάποιος κάνει πολιτική ή κοινωνιολογική αναλυση με ΨΕΥΔΗ, έωλα, κατα πως νομιζει, χαλκευμένα στοιχεία, παραπλανά συνειδητα.

Θα μου οεις δικαιωμα μου και αυτό. Θα σου απαντησω υποχρεωση μου, όπου τα ...πετυχω, να τα αντικρουω με αληθή, μη αμφισβητισιμα στοιχεία.

Ο λόγος που το έγραψες stefan, δεν με απασχολεί. Δεν έκανα ποτέ δικαστηριο προθέσεων ως πολίτης, δεν έκανα ποτέ τον ψευδοψυχιατρο σε δημόσιους ...καναπέδες.

Σε ρωτάω για τελευταια φορά, αποδεχεσαι ότι όλο αυτό που περιγραφεις και που τωρα τελευταία το ακουω απο πολλά παπαγαλάκια και απο επισημα χειλη ειναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ έωλο;

Ο χαρακτηρισμός "έωλο" είναι επιτηδες επιεικής, στα πλαισια της ...ευγενειας του δημόσιου λόγου.

spallantzas είπε...

@katerina
Λυπάμαι που δεν μπορείς (η δεν θες) να αντιληφθείς την αιτία του ποστ και το ότι στην ουσία λέμε το ίδιο πράγμα, όσο αφορά να τα νούμερα (κι ας διαφωνούμε στην ερμηνεία). Σε αυτό το ιστολόγιο εδώ και πολλά χρόνια σέβομαι πάντα το διάλογο και την αντίθετη άποψη. Γιαυτό και δεν επικροτώ σχόλια του τύπου "Αδριανόπουλοι και Αδωνης". Εδώ λέω τη γνώμη μου και μόνο και επιζητώ την αντίθετη ή την σύμφωνη γνώμη των άλλων.
Δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος να κάνω ρεπορτάζ αναμασώντας γραφόμενα άλλων, ούτε επαγγελματίας του χώρου να επιζητώ τη δημοσιότητα μέσω της "φυτιλιάς". Δεν διεκδικώ το αλάθητο ούτε απορρίπτω τον αντίλογο. Προσπαθώ απλά να αποδείξω ότι ο πολίτης μπορεί να έχει άποψη και να τη λέει δημόσια και επώνυμα. Και πρέπει να το κάνει. Πολύ περισσότερο στην πραγματική κοινωνία και όχι εδώ στον virtual κόσμο.
Ξαναλέω λοιπόν απλά ότι ο λόγος που γράφτηκε αυτό το ποστ δεν ήταν να αναλύσω οικονομικά στοιχεία, αλλά απλά να πω αυτό που πιστεύω: ότι το συνθημα "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" δεν στέκει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν κλεμμένα στο δημόσιο χρέος και δεν γυρίζουν πίσω. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κλάπηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι πήγαν αλλού από εκεί που έπρεπε να πάνε.
Σε ευχαριστώ πάντως για τον διάλογο, αν και ήταν αρκετά σκληρός απέναντι μου.

CITIZEN είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΓΝΟΟΥΣΑΜΕ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙ Η ΑΓAΠHΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ 43,5 ΔΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΤΑ ΑΛΛΑ 12,5 ΔΙΣ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΠΛΗΝ ΤΟΚΩΝ ΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-2009- ΤΟΥ ΑΛΗΣΤΟΥ MNΗΜΗΣ ''ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ''- ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 43,6 ΔΙΣ ΣΕ 68 ΔΙΣ, ΔΗΛ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 55,5%.
ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΜΟΥ.
ΠΑΝΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
ΑΦΟΥ ΚΑΤΑ ΑΥΤΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙHΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΟΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ''ΚΟΥΜΑΣΙΑ'' ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ KAI AYTONOHTH.
ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ.......

dermes είπε...

Ρε φίλε, γιατί με βρίζεις;
Τι θα πει όλοι κλέψαμε;
Εγώ (και πάρα πολλοί άλλοι) δεν έκλεψα ποτέ, δεν έκανα ποτέ δουλειές με το δημόσιο, δεν έκλεψα ποτέ την εφορία, δεν ζήτησα ποτέ ρουσφέτι από πολιτικό, δεν έδωσα ποτέ φακελάκι σε δημόσιο υπάλληλο ή γιατρό, δεν τους ψήφισα ποτέ. Και όσες φορές βρέθηκα μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές τις πολέμησα όπως μπορούσα με τεράστιο προσωπικό κόστος. Έχω την συνείδηση μου καθαρή. Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να με τσουβαλιάζεις μέσα σε αυτό το ‘όλοι κλέψαμε’;
Όλο αυτό το επιχείρημα που έχουν βρει οι ένοχοι («όλοι είμαστε ένοχοι, άρα κανένας δεν είναι ένοχος») είναι σαθρό, δεν είμαστε όλοι ένοχοι, και από αυτούς που είναι ένοχοι δεν είναι όλοι στον ίδιο βαθμό. Άλλη ενοχή έχει αυτός που τσέπωσε 100 εκατομμύρια, άλλη ο πολιτικός που δεν φρόντισε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον, άλλη αυτός που δεν έκοψε μια απόδειξη και άλλη αυτός που αφελώς πίστεψε στις παπαριές των πολιτικών και τους ψήφισε.
Το να αναγνωρίσει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί (αν του αναλογεί) είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το να προσπαθούν αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με μπούρδες του στιλ «όλοι ανεξαιρέτως κλέψαμε» να βγουν οι ίδιοι λάδι, είναι κουτοπονηριά.

lef είπε...

Όντως ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει ,
Πρωτογενες ελλειμα +43,4 δις

Δειχνουν ότι το δημοσιο όχι μονο δεν επιβαρυνε τη συσωρευση χρεους το χρονικο αυτό διαστημα αλλα και μας ξεχρεωσε κατά 43,5 δις διοτι ειχε πρωτογενη πλεονασματα

Πρωτογενής δαπάνες χοντρικά ( κατά 82% ) είναι οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις κτλ
Από την σύγκριση πρωτογενών δαπανών με τα πραγματικά εισπραχθέντα έσοδα , διαπιστώνεται αν υπάρχει έλλειμμα η πλεόνασμα .
Μισθοί - έσοδα ( φόροι κυρίως ) = Πλεόνασμα
πηγή http://www.mof-glk.gr
σε απλά ελληνικά πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι για να τραφεί το τέρας του δημοσίου (μόνο για το 2010 οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις είναι 26 δις) και δεν περισσεύει τίποτα για ανάπτυξη και παραγωγή
καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται τα νούμερα αλλά όχι όπως μας βολεύει.