1 Ιουλ 2010

Μπράβο Αννούλα και Σία!

"Η νέα ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας: http://www.minedu.gov.gr/. Κόστος κατασκευής: 150 €"

Αυτό το Tweet εξέπεμψε σήμερα το πρωί ο λογαριασμός της Υπουργού Παιδείας στο twitter και μας εξέπληξε όλους! Άλλους θετικά και άλλους, αρκετούς και ακατανόητα αρνητικά. Για μια ακόμη φορά εμείς οι Έλληνες γκρινιάζουμε. Γκρινιάζουμε για το ...ασυνήθιστο. Άσχετα αν είναι καλό ή κακό, δεν είναι συνηθισμένο και επομένως πρέπει να ασκήσουμε κριτική.

Να το πω αλλιώς ? Όταν κάποιος "χαλάει τη πιάτσα, όποιος ανακατεύει τη σούπα, όποιος πετάει μια πετρούλα στο βάλτο του Ελληνικού Δημοσίου με τις ατελείωτες κάθε είδους μικρές και μεγάλες , νόμιμες και παράνομες μίζες πρέπει να δεχτεί την αμείλικτη κριτική των πάντων ημών! Σχετικών και ασχέτων!

"Μα γιατί έκανε μόνο 150€?"
"Μα γιατί έκανε 150 € και δεν έκανε 40€?"
" Πόσο κόστισε η εργατοώρα τόσων ανθρώπων?"
" Να δούμε τους λογαριασμούς" , και άλλα τέτοια φαιδρά γράφτηκαν.

Εγώ άνθρωπος της επικοινωνίας δεν είμαι. Άλλωστε υπάρχουν πιο σχετικοί από μένα, όπως η Μαριλού, που δίνουν την πρέπουσα απάντηση. Εγώ θα πω απλά ένα μεγάλο μπράβο στην Άννα, αλλά κυρίως στους Σωτήρη Μειντάνη , Χαράλαμπο Γιαννακό , Γιώργο Καλέμη , Βάσω Ηλιάδου, Αντώνη Ρούσσο, Εύη Γιούρα, Μαρία Κανελλοπούλου και Χαρά Θεουλάκη που συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια. Και να θυμήσω σε όλους αυτούς τους αυστηρούς (μα άδικους) κριτές τους ότι ενίοτε στην κοινωνία μας υπάρχουν και νησίδες εθελοντισμού (ναι! και στο δημόσιο!) που μας δείχνουν ένα δρόμο διαφορετικό, αυτόν της πραγματικής ανθρώπινης δημιουργίας και συνέργειας για το κοινό καλό.

11 σχόλια:

Argos είπε...

Δεν καταλαβαίνω Στέφανε από που προκύπτει ο εθελοντισμός;

spallantzas είπε...

@Argos
Έλα ρε φίλε! Ασε να πούμε μια καλή κουβέντα και για αυτό το συνάφι! Καταλαβαίνεις! ;)

Argos είπε...

Στέφανε, γι' αυτό το συνάφι μπορούμε να πούμε όσες καλές κουβέντες θέλεις και σου λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα. Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχτώ και αυτό στο οποίο κάνει λάθος η Μαριλού, ήταν στο πως το χειρίστηκαν επικοινωνιακά στο Υπουργείο. Κανείς, τουλάχιστον με αυτούς που μίλησα στο twitter, δεν είπε γιατί δεν το δώσανε έξω.

spallantzas είπε...

@Argos
Καταλαβαίνω τι λες, το σέβομαι αλλά - συγχώρεσε με - δεν συμφωνώ. Και θα σου πω γιατί, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ ο μηχανικός.
Προτιμώ να ακούσω ότι ένας Δήμος ασφαλτόστρωσε ένα δρόμο με δικά του μηχανήματα και αγοράζοντας άσφαλτο στην τιμή αγοράς από το κοντινό λατομείο και του κόστισε 50.000 ευρώ, παρά ότι τον έδωσε με διαγωνισμό σε εργολάβο και του κόστισε 250.000 ευρώ, μετά την έκπτωση. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία.
Θα με συγχωρέσεις αλλά η αγορά του webdesign και development στην Ελλάδα - ειδικά στον τομέα των ιστοσελίδων δημόσιων φορέων - έχει γίνει χειρότερη και από τους μεγαλοεργολάβους (αν και συχνά οι ίδιοι κρυβονται πίσω από τετοιες εταιρείες). Θα θυμήσω απλά τα όσα είχα γράψεισε αυτό το ιστολόγιο για την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλίου, καθώς και ένα υποτιθέμενο τουριστικό πόρταλ του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

@Argos Δεν κατάλαβα πού λες ότι κάνω λάθος, βρε... αδερφέ :)

Ανώνυμος είπε...

Μην λέτε ότι θέλετε παίδες. Υπάρχει άγνοια! 1) δούλεψαν τόσοι άνθρωποι, πως κάνει 150 ευρώ. 2) εγώ φτιαχνω εφαρμογές, με τι μούτρα θα πουλησω μια δουλειά που θέλει 5 καταρτισμενα άτομα επί 1 μήνα φουλ ταιμ; Και πόσο θα την πουλησω; 3) ξέρετε τι εστί joomla? άκρως μπακαλιστικη προσέγγιση για το υπουργείο παιδείας! Ερασιτέχνισμος

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Ας δεχτούμε ότι κόστισε 150 Ευρώ... (αν και δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν κόστος site). Τις υπερωρίες που υπέγραψε πάνω από το όριο που επιτρέπει ο νόμος και μοίρασε τόσες χιλιάδες ευρώ σε μερικές δεκάδες συνεργάτες της... ποιος θα τις πληρώσει; Μήπως αυτός που θα δούλευε για να φτιάξει το site;

Η δουλειά μου είναι η πληροφορική. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι site που να κοστίζει 150 ευρώ (ξερά)... δεν υπάρχει!!!

Πέτρος Ζιώγας είπε...

Είναι δείγμα άγνοιας και χαμηλού επιπέδου να βγαίνει ένα κυβερνητικό στέλεχος και να λέει ότι ένα site δημοσίου οργανισμού κόστισε 150 euro.

Πόσο άσχετη και χαζή πρέπει να είναι για να μην καταλαβαίνει ότι οτιδήποτε δημιουργείται από μία ομάδα ανθρώπων που αμείβονται έχει κόστος ίσο με την αμοιβή τους για όλο το διάστημα που εργάστηκαν πάνω στο συγκεκριμένο έργο; Επίσης πρέπει να υπολογίσει κάποιος το κόστος που κουβαλάνε αυτοί οι υπάλληλοι για την στέγαση τους και την λειτουργία τους σαν ομάδα. Τέλος υπάρχει το κόστος συντήρησης.

Δεν θα τολμήσω να μπω στην διαδικασία να αναφερθώ σε κόστος ευκαιρίας (τι θα έπρεπε να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, τι θα κάνουν αύριο) ή στο ρίσκο που κουβαλάς στήνοντας κάτι σημαντικό πάνω στο χάλι που λέγετε joomla.

Είναι πραγματικά εκπληκτικά ηλίθια ατάκα το "κόστισε 150 euro". Είναι σαν να αγοράζεις ένα πλοίο $10.000.000, να πληρώνεις ένα παράβολο για να το παρκάρεις στον Πειραιά 200 euro και να λες ότι "Έλα μωρε... 200 euro μου στοίχισε". Γιαυτό έχουμε 8 εκατομύρια δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι και αλλιώς "τσάμπα είναι"... με την λογική του παραλόγου...

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκαναν βάση σχεδίου. Πιο πολύ ανικανότητα και χοντροκομμένη απόπειρα λαϊκισμού μου κάνει.

spallantzas είπε...

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Όντως η μορφή του tweet ηταν τέτοια που έδωσε έμφαση στο 150ευρώ, που είναι το επουσιώδες, και όχι στο ότι έγινε εσωτερική παραγωγή, που είναι και το ουσιώδες, για μένα τουλάχιστον.
Δέχομαι τις διαμαρτυρίες σας, ειδικά από όσους παρεμβήκατε εδώ και γωνρίζω εν μέρει τη στάση σας και τον τρόπο δουλειάς σας.
Ξέρετε όμως και εσείς ότι στο χώρο της πληροφορικής υπήρξαν άνθρωποι που "κονόμησαν" χοντρά με δουλειές του δημοσίου τα τελευταία χρόνια και που κόντεψαν να λιποθυμήσουν στο άκουσμα αυτής της είδησης (επαναλαμβάνω περι εσωτερικής παραγωγής και όχι περί του κόστους).
Τουλάχιστον για αυτήν την πρωτοβουλία αξίζουν ένα μπράβο στο Υπουργείο. Είναι μια καλή αρχή βρε αδερφέ. Μακάρι να γίνει ακόμη καλύτερη.

spallantzas είπε...

Και τέλος πάντων να πω και κάτι τελευταίο περί αμοιβών.
Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν διορισμένοι υπάλληλοι που έχουν αρμοδιότητα την ανάπτυξη σελίδων στο διαδίκτυο κλπ κλπ.
Δεν είναι δα και τόσο κακό να δούμε επιτέλους κάποιους να κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται χρόνια τώρα και δεν το έκαναν, γιατι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι φρόντιζαν να δίνουν τη δουλεια (και να παίρνουν τη μίζα) σε ημετέρους "εργολάβους"!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η προσπάθεια και αξίζει συγχαρητήρια!
Από την άλλη επειδή έχω γνωστό μέσα στο υπουργείο γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς παίρνουν έξτρα λεφτά μέσα από τις επιτροπές και ότι ένας από την ομάδα δεν ξέρει από προγραμματισμό αλλά θέλει να φαίνεται το όνομα του...