28 Αυγ 2010

Η ιστορία ενός μεγάααλου αυθαίρετου - Επεισόδιο 3ο : Τα ντοκουμέντα

Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της παρανομίας, ας δούμε λίγο μερικά ντοκουμέντα, πριν προχωρήσουμε στην εξιστόρηση των γεγονότων.
Σε αυτή την πρώτη φωτογραφία από το 1988 βλέπουμε καθαρά ότι δεν πρόκειται φυσικά για τριόροφο, όπως περιγραφόταν στην 296/1967, αλλά πενταόροφο με δώμα. Και μόνο από αυτό το στοιχείο, το εν λόγω κτήριο είναι ο ορισμός του αυθαίρετου. Νάταν όμως μόνο αυτό?
Σε αυτή τη φωτογραφία είναι ηλίου φαεινότερο ότι το κτήριο είναι κτισμένο πάνω στο κύμα. Τα μπετά έχουν πέσει στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα. Κι όμως ....
Στα έγγραφα που συνόδευαν την πολεοδομική άδεια και τα οποία συνόδευαν τα επόμενα χρόνια όλες τις προσπάθειες της ιδιοκτησίας (κρατήστε τον όρο, θα μας χρειαστεί) να νομιμοποιήσει το κτήριο, αυτό φαινόταν να απέχει από την παραλία 15 (!!) ολόκληρα μέτρα. Ξαναδείτε τώρα την πιο πάνω φωτογραφία και πείτε μου σας παρακαλώ, μπορείτε ποτέ να μετρήσετε την απόσταση αυτή ως 15 μέτρα?
Αν δεν σας βγαίνουν τα νούμερα, μην ταλαιπωρείστε! Δείτε τον επίσημο χάρτη Αιγιαλού και Παραλίας. Η κίτρινη γραμμή τα λέει όλα. Αλλά η παρανομία δεν σταματάει εδώ.

Για δείτε λίγο εδώ στο πλάι της οικοδομής! Με τι σας μοιάζει αυτό? ε?
Σωστά μαντέψατε, όσοι μαντέψατε. Πρόκειται για ρέμα πάνω και δίπλα στο οποίο κτίστηκε το κτήριο! Όλα τα κακά της μοίρας του λοιπόν αυτό το οικοδόμημα. Κι όμως ...είναι ακόμη στη θέση του, ακόμη γιαπί και κάποιοι επιχειρούν χρόνια τώρα με διάφορα περίεργα και προκλητικά τερτίπια και με την ανοχή - αν όχι και στήριξη - υπηρεσιακών παραγόντων και ενίοτε και των πολιτικών προϊσταμένων τους, να το αποπερατώσουν. 

Το πιο επίσημο και χαρακτηριστικό ντοκουμέντο αναγνώρισης της μεγαλειώδους αυθαιρεσίας αποτελεί η επίσημη ετήσια έκθεση του συνηγόρου του Πολίτη το 1999, από την οποία είναι το παρακάτω απόσπασμα. 
" ... με βάση ανακριβή τοπογραφικά στοιχεία ...εν γνώσει του αρμόδιου πολεοδομικού γραφείου ...κατα παρέκκλιση του οικοδομικού κανονισμού ...σειρά πολεοδομικών παραβάσεων εν γνώσει των πολεοδομικών αρχών ..." λέει ξεκάθαρα ο Συνήγορος του Πολίτη πριν 10 σχεδόν χρόνια. 

Υπάρχει όμως και συνέχεια...εξαιρετικά συναρπαστική!

Δεν υπάρχουν σχόλια: