4 Απρ 2006

Ο πλούτος των πόλεων

Ο Μίμης Ανδρουλάκης έδωσε πρόσφατα μία ομιλία με τίτλο «Ο Πλούτος των Πόλεων» στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου που έχει ξεκινήσει το ΙΣΤΑΜΕ για την ” πόλη που θέλουμε “. Παρακάτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα που μπορούν να εμπλουτίσουν τη συζήτηση μας.

” … η παραγωγικότητα μιας πόλης η χώρας δεν πάει το ίδιο καλά όταν ο αριθμός των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επεκτείνεται αλόγιστα πέρα απο εκείνο το όριο που οδηγεί στην υποχρηματοδότηση και στον διασκορπισμό των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Επίσης οι κρατικοδίαιτες πόλεις, με ισχυρή εξάρτηση απο τη δημόσια απασχόληση και τη δημόσια δαπάνη μεσο-μακροπρόθεσμα αποκλίνουν στο επίπεδο ευημερίας ….

…. η πολιτική γραφειοκρατία έχει την τάση να συλλαμβάνει την αποκέντρωση της διοίκησης σε πλήρη ασυμμετρία και την οικονομική και κοινωνική δυναμική των πόλεων - περιφερειών, πολλαπλασιάζει τους ενδιάμεσους ιεραρχικούς κρίκους , αυξάνει τη σπατάλη και τη γραφειοκρατία. Η αποκέντρωση πρέπει να είναι μια διπλή και τριπλή διαδικασία που μεταβιβάζει την εξουσία στη δημοτική ηγεσία και από αυτήν στους πολίτες. Χωρίς τη ζωντανή εμπλοκή των τοπικών εταίρων, των πολιτών - δημοτών, των πολιτών - χρηστών των δημοτικών υπηρεσιών, των πολιτών - ιδιοκτητών και ενοικιαστών, το νέο δημοτικό μάνατζμεντ θα είναι άσκοπο παιχνίδι με χαρτιά και ντιρεκτίβες …. ”

Μπορείτε να διαβάσετε όλοκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: