31 Μαΐ 2006

Το ημερολόγιο ενός νεοσύλλεκτου το έτος ΧΧΧ6

Μέσα στη δίνη της ελληνοτουρκικής κρίσης, στις ατέρμονες συζητήσεις για το αν μας απειλούν οι τούρκοι ή όχι , για το αν φωτογράφιζαν τους S300 η όχι , για το αν θα πάμε στη Χάγη ή όχι, για το τι είναι αυτό το ρημάδι FIR, για το αν είχε πιστόλι ο τουρκος πιλότος ή όχι, το να γράψω για τις πρώτες εντυπώσεις ενός νεοσύλλεκτου από τη θητεία που ξεκίνησε πριν 17 ημέρες στο ΚΕΠΒ Θήβας , φαντάζει μάλλον εντελώς γραφικό και εκτός θέματος.
Επειδή όμως υπήρξα και εγώ φαντάρος πριν από 17 χρόνια , πραγματικά ένοιωσα κάτι μεταξύ αμηχανίας , οργής και απογοήτευσης διαβάζοντας όσα ακολουθούν.

Βέβαια πολλοί θα πουν πως ο στρατός τα έχει αυτά και τελικά μας κάνει να εκτιμήσουμε καλύτερα τη ζωή μας και να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Είναι μια άποψη.

Όμως πιστέψτε με, 17 χρόνια μετά , δεν έχει αλλάξει τίποτα μα τίποτα στις συνθήκες θητείας των Ελλήνων στρατιωτών και εμείς μιλάμε για τους μισθούς των πιλότων !Τι κι αν είμαστε εν έτει 2006 ! τι κι αν αλλάξαμε αιώνα. θα μπορούσαν να ισχύουν και το 46 , και το 56, και το 86. Τρομάρα μας…

Μετά από 17 ημέρες στο κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού Θήβας σας στέλνω μερικές πρώτες παρατηρήσεις!

Η σίτιση.

• Οι μεταλλικοί δίσκοι φαγητού και τα μεταλλικά κύπελλα, μετά το φαγητό ξεπλένονται με σκέτο νερό και χωρίς απορρυπαντικά (δεν τους προμηθεύουν πολλές ποσότητες μας είπαν…) με τη χρήση των χεριών του κάθε φαντάρου (πυροβολητή όπως μας επέβαλαν να λέμε…). Ειδικά τα μεταλλικά κύπελλα είναι σε τραγική κατάσταση μιας και το πρωί βάζουν μέσα γάλα, μετά ξεπλένονται απλά για να πιούμε νερό το μεσημέρι και το βράδυ.

Ο αρακάς κονσέρβα αποτελεί το βασικότερο συστατικό των φαγητών. Επίσης μια φορά την εβδομάδα βάζουν σε ταψιά ολόκληρα ζαμπόν (swan), τα ψήνουν στο φούρνο με νερό και ρίγανη και μετά μας τα σερβίρουν με πατάτες!!! Όταν περισσεύουν φαγητά φυλάσσονται απλά στα συρτάρια των θερμοθαλάμων μέσα στο εστιατόριο (όπου προχθές βγήκε από μέσα ένας αρουραίος μπροστά στα μάτια όλων) και σερβίρονται ξανά την επόμενη μέρα μαζί με το νέο φαγητό!

• Τα κεράσια υπάρχουν σε καφάσια μέσα σε ψυγεία με ελλιπή ψύξη και έχουν όλα από πάνω τους μια παχιά στρώση μούχλας και μας βάζουν να τα πλένουμε πριν το φαγητό για να καθαρίσουν…

• Τα αυτόματα μηχανήματα παροχής νερού, αναψυκτικών και ζεστών ροφημάτων δεν καθαρίζονται ποτέ και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Επίσης βγάζουν σχεδόν το διπλάσιο κέρδος για τον ιδιοκτήτη τους μια και κρατάνε συνεχώς από τα ρέστα που θα έπρεπε να δίνουν!

• Κατά το 8ωρο που ήμασταν στο πεδίο βολής, δεν υπήρχε πόσιμο νερό και μόνο προς το μεσημέρι έφεραν εμφιαλωμένα, τα οποία όμως έπρεπε να τα πληρώσουμε και αντιστοιχούσε μόνο ένα μισόλιτρο ανα φαντάρο!

Η καθαριότητα

• Τα άτομα που υποχρεώνονται να καθαρίσουν τις τουαλέτες πολλές φορές δεν τους δίνονται ούτε πλαστικά γάντια, ούτε βούρτσες καθαρισμού, ούτε και απολυμαντικά καθαριστικά. Απλά τους δίνουν ένα λάστιχο από τη βρύση.

Οι σφουγγαρίστρες με τις οποίες καθαρίζονται οι τουαλέτες, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για το σφουγγάρισμα των θαλάμων στους οποίους κοιμόμαστε και πολλές φορές ο κουβάς έχει μέσα σκέτο νερό χωρίς απορρυπαντικό.

• Κατά τις βραδινές ώρες κλείνει η παροχή νερού στις τουαλέτες, με αποτέλεσμα όσοι τις χρησιμοποιούν να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν το …καζανάκι!

• Όταν μας υποχρεώνουν να καθαρίσουμε τα σκουπίδια και τις γόπες από τους εξωτερικούς χώρους, δεν μας προμηθεύουν με γάντια και χρησιμοποιούμε γυμνά χέρια.

Δίπλα από την είσοδο των εστιατορίων της 4ης μοίρας, υπάρχουν οι κάδοι για τα σκουπίδια οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και μέσα τους πετάμε όλα τα αποφάγια μαζί (από φασολάδα μέχρι μπριζόλες) και τα οποία μαζεύονται κάθε 24 ώρες χωρίς να πλένονται στη συνέχεια.

• Εντός του στρατοπέδου υπάρχουν δεκάδες σκυλιά για τα οποία δεν φροντίζει κανείς (καθαρισμό, ψύλλοι, εμβόλια κλπ) και τρώνε από τα σκουπίδια που πετάμε κάθε φορά…

Η περίθαλψη

Τρομοκρατούν όσους ζητάνε να τους δει ο γιατρός του κέντρου, πως αν γράψει στο βιβλίο ασθενών «ουδέν οξύ», θα τους επιβληθεί ποινή!

Για να εξετασθεί κάποιος στο ιατρείο θα πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο 2-3 ώρες, άσχετα με το αν απλά χτύπησε το δάχτυλο ή έχει 39 πυρετό!

Η εκπαίδευση

• Από τη μέρα που παρουσιαστήκαμε μέχρι και την ορκωμοσία μας, κάναμε περίπου 5 ώρες τη μέρα δοκιμαστικές παρελάσεις κάτω από τον ήλιο ενώ για άλλα θέματα εκπαίδευσης αφιερώσαμε συνολικά το πολύ 4-5 ώρες!

• Κατά τη βραδινή αναφορά και όταν δεν είναι παρόντες οι ανώτεροι, οι λοχίες, δεκανείς κλπ κάνουν πλάκα μεταξύ τους και ενώ μας συγκεντρώνουν όλους μισή ώρα νωρίτερα από ότι λέει το πρόγραμμα, μας αφήνουν όρθιους και επιστρέφουν ξανά μετά από μισή ώρα για να πάρουν την αναφορά!

• Μας κράτησαν μια ώρα στον ήλιο για να έρθει ένας καραγκιόζης να μας πουλήσει έναν οδηγό επιβίωσης (μας είπε μάλιστα πως με αυτό το βιβλίο θα μάθουμε πως να κάνουμε τραχειοτομή και να χρησιμοποιήσουμε ένα στυλό bic για σωλήνα αναπνοής!!!) και μαζί δώρο το βιβλίο «Το Τέλειο μακιγιάζ» για να το δώσουμε λέει στις κοπελιές μας και να μας κάτσουν για να μας ευχαριστήσουν για αυτό το τέλειο δώρο!!!

• Κατά τις ώρες που πάμε στο δάσος για εκπαίδευση, κουβαλάμε μαζί μας ολόκληρα τραπέζια και καρέκλες για να κάτσουν οι αξιωματικοί κατά την ώρα του μαθήματος, ενώ εμάς μας υποχρεώνουν να είμαστε όρθιοι για να μην μας τσιμπήσει κανένα φίδι, όπως μας είπαν…

• Το μάθημα γίνεται από τους αξιωματικούς οι οποίοι μας διαβάζουν κείμενα μέσα από ένα manual που έχουν και όταν ρωτάμε κάτι επιπλέον (πχ: πως είναι μια αμυντική χειροβομβίδα) μας απαντάνε: «Δεν ξέρουμε γιατί το βιβλίο που μας δώσανε δεν έχει φωτογραφίες!!!

• Η βολή που ρίξαμε με αληθινά πυρά, έγινε με τα δικά μας όπλα και όχι με επιλεγμένα και σε καλή κατάσταση που γινόταν μέχρι τώρα. Η κατάσταση πολλών από τα δικά μας όπλα ήταν τραγική αλλά παρόλα αυτά χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο μας έδωσαν εντολή να ρίξουμε με αυτά…

• Η διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο πεδίο βολής κράτησε 7 περίπου ώρες όπου και καλά περνούσαμε ανα γκρουπ από διάφορους αξιωματικούς για να μας κάνουν εκπαίδευση. Κανείς όμως σε όλες αυτές τις ώρες δεν μας είπε για το πως βάζουμε τον γεμιστήρα στο όπλο, πως οπλίζουμε και πως ρίχνουμε! Το αποτέλεσμα ήταν να φτάνουμε στο πεδίο βολής, να ξαπλώνουμε κάτω και να ακούμε την εντολή «βάλτε το γεμιστήρα» και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε!!! Υπήρξε ελαφρύς τραυματισμός στο μάτι ενός ανθυπολοχαγού από τα αέρια ενός όπλου, όταν έσκυψε από πάνω του μετά από εμπλοκή και ο στρατιώτης πανικοβλήθηκε και πάτησε τη σκανδάλη γιατί ποτέ κανείς δεν του εξήγησε τι θα έπρεπε να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση! Να δω τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα που θα πετάξουμε και χειροβομβίδες!

Η συμπεριφορά

• Το «ΡΕ» χρησιμοποιείται δυστυχώς πολύ από ανωτέρους μας για να μας δώσουν μια εντολή.

Λοχαγός που το παίζει αυστηρός και έβριζε φαντάρους για τη χρήση κινητών κλπ, κατά την ώρα που επέβλεπε την εκπαίδευσή μας από τον ανθυπολοχαγό, καθόταν επιδεικτικά δίπλα μας και έπαιζε φλίπερ στο κινητό του στη μέγιστη ένταση επί μία συνεχόμενη ώρα…

• Ενώ μέχρι τώρα δινόταν 3 μέρες άδειας μετά την ορκωμοσία (Παρασκευή ορκωμοσία και επιστροφή την Δευτέρα το βράδυ), ο νέος διοικητής αποφάσισε να επιστρέψουμε την Κυριακή βράδυ, αγνοώντας τους φαντάρους που έπρεπε να ταξιδέψουν σε μακρινές περιοχές και δεν προλάβαιναν! Αφού το ανακοίνωσε και έκλεισαν όλοι εισιτήρια κλπ, μία μέρα πριν την ορκωμοσία, μας ανακοίνωσαν ότι τελικά θα μας δώσουν και την Δευτέρα…

Δεν τηρείται καμία σειρά στις βάρδιες των σκοπών και το θαλαμοφυλάκων με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαντάροι που είναι θαλαμοφύλακες ανά 2 μέρες και συγχρόνως άλλοι που δεν έκαναν ακόμη καμία υπηρεσία!!!

Και τα λοιπά ευτράπελα…

• Τα κράνη και οι εξαρτήσεις που μας δώσανε είναι σε άθλια κατάσταση και μας είπαν να βάλουμε μέσα στις θήκες …χαρτόνια… για να φαίνονται γεμάτες!

• Υπάρχουν πολλοί φαντάροι που μετά από 17 μέρες δεν έχουν πάρει ακόμη τα σωστά νούμερα για τις αρβύλες και τον υπόλοιπο ρουχισμό!

• Μας είπαν πως απαγορεύονται οι φωτογραφίες εντός του στρατοπέδου, αλλά υπάρχει συνεχώς φωτογράφος που μας ακολουθεί ακόμη και στις ασκήσεις, βγάζοντας συνεχώς φωτογραφίες και στη συνέχεια μας τις πουλάει προς 1.5 ευρώ τη μία!

Πρώτη Δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: