30 Μαΐ 2006

«Αφήστε μας να παίξουμε!»

Ο Μιχάλης Μητσός έγραψε πριν από μια βδομάδα στα ΝΕΑ ένα ενδιαφέρον άρθρο-ρεπορτάζ για μια εκστρατεία στις ΗΠΑ , ενάντια στην κατάργηση του διαλείμματος στα δημοτικά σχολεία.

Σημειώνω τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Αμερικανική Ένωση Γονέων - Δασκάλων. Πως σας φαίνεται , σε αντιπαράθεση με την δική μας πανίσχυρη ΔΟΕ και τους αδύναμους έως ανύπαρκτους συλλόγους γονέων? Ένας ενιαίος φορέας Γονέων και Δασκάλων πόσο διαφορετικά μπορεί να λειτουργήσει?

2. ” Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ψηφίστηκε ένας νόμος που περικόπτει τους πόρους σε όσα σχολεία δεν διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο προόδου. ”

Να θυμίσω προηγούμενο άρθρο για το “money follows the student”. Στις ΗΠΑ όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης για κάθε σχολείο χωριστά σαν αυτόνομη μονάδα και από αυτό το ελάχιστο επίπεδο προόδου εξαρτάται η επιβίωση του. αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να οδηγούμαστε σε τέτοιου είδους συμπεράσματα.

3. ” Τα πρώτα που το έκαναν ήταν βέβαια τα πιο φτωχά σχολεία και εκείνα που έχουν πολλούς Αφροαμερικανούς ή ισπανόφωνους μαθητές. Οι νέοι νόμοι, που επιβάλλουν τεστ μαθηματικών και ανάγνωσης από την Τρίτη Δημοτικού, απειλούν αυτά τα σχολεία ακόμη και με κλείσιμο.”

Ο νόμος της αγοράς , της ελεύθερης αγοράς, είναι σκληρός , το κουβεντιάζουμε και σε άλλο άρθρο. Εδώ μπαίνει ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και έρχεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων στη μόρφωση.

4. ” Μια εκστρατεία που απέκτησε εθνικό χαρακτήρα όταν υιοθετήθηκε από το κανάλι που βλέπουν όλα τα παιδιά της Αμερικής, και όχι μόνο της Αμερικής: το Cartoon Network, που τη χρηματοδότησε με ένα εκατομμύριο δολάρια.”

card.gif

Όταν η κοινωνία των πολιτών λειτουργεί σωστά , μπορεί να πετύχει συμμαχίες με τους πιο απίστευτους φορείς , ακόμη και με ιδιωτικά συμφέροντα , που σκέπτονται σωστά , ότι εδώ πρέπει να παρέμβουν γιατί θα χάσουν πελατεία. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στο στήσιμο της καμπάνιας, που απευθύνεται στα παιδιά και τους προτρέπει να συμμετέχουν.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: