26 Μαΐ 2006

Αναθεώρηση και ΜΚΟ

Διάβασα σήμερα στο anatheorisi.org άρθρο του Κώστα Ζώρα, Αναπλ. Καθηγητή των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την Κοινωνία των πολιτών.

Ο κ. Ζώρας αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο Αρθρο 29 ,που κατοχυρώνει το στρατηγικό ρόλο του πολιτικού κόμματος στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και προτείνει ερμηνευτική δήλωση η οποία να αναφέρει ότι “κεντρική θέση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος έχουν ,εκτός από τα κόμματα, και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , δηλαδή η κοινωνία των πολιτών”.

Την άποψη αυτή έχουν εκφράσει και άλλοι κατά καιρούς και προσωπικά τη θεωρώ εξαιρετικά ασαφή έως επικίνδυνη. Και εξηγούμαι θέτοντας τα εξής ερωτήματα.

1. Γιατί ταυτίζουμε πάντοτε τις ΜΚΟ με την κοινωνία των πολιτών? Δεν είναι αυτό καπως αυθαίρετο? Και τέλος πάντων ποιες ΜΚΟ? Νομίζω πως σωστές απαντήσεις σε αυτό το θέμα δίνει η τοποθέτηση Σωτηρέλη στο παραπάνω άρθρο.

2. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για κεντρική πολιτική θέση των ΜΚΟ στο πολιτικό σύστημα ισότιμη με τα κόμματα , όταν όλοι δεχόμαστε ότι οι ΜΚΟ ούτε την εξουσία επιζητούν , ούτε πολιτική πλατφόρμα προωθούν? Μια τέτοια οριοθέτηση δεν θα δημιουργήσει αυτόματα ανταγωνισμούς και εν δυνάμει πολιτικές δυνάμεις εξουσίας και μάλιστα ανεξέλεγκτες , αφού οι ΜΚΟ δεν έχουν - και σωστά - διάρθρωση αντιπροσωπευτικότητας?

3. Μήπως είναι πιο ορθό πολιτικά αντί να προτείνουμε πολιτική ισοτιμία μεταξύ κομμάτων και ΜΚΟ συνταγματικά κατοχυρωμένη,να επιζητούμε τη πολιτική δέσμευση των κομμάτων για συνεργασία με τις ΜΚΟ στα πλαίσια της κατοχύρωσης μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής διαβούλευσης ,όπως π.χ. δημοψηφίσματα , νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί στην τοπική αυτοδιοίκηση? Μήπως έτσι κατοχυρώνουμε περισσότερο τον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο των ΜΚΟ στο πολιτικό σύστημα και δεν αφήνουμε παραθυράκια σε “πελατειακές σχέσεις” και ” πολιτικά μορφώματα” που καμιά σχέση δεν θα έχουν με την κοινωνία των πολιτών?

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: