18 Αυγ 2006

Οι διαδηλωτές , οι έμποροι, ο Πολύδωρας και ο Νικήτας

Κατακαλόκαιρο, μέσα στον μεγαλύτερο καύσωνα του καλοκαιριού και πάνω στις άδειες των Αθηναίων διάλεξε ο υπουργός δημόσιας τάξης να ζητήσει “διάλογο” για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η “ιδέα” του Βύρωνα και του προφανούς ηθικού αυτουργού Νικήτα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απο φορείς , συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης. Βρήκε όμως και την θετική ανταπόκριση κάποιων κατοίκων του κέντρου καθώς και των εμπόρων.

Τις τελευταίες δύο μέρες γράφτηκαν πολλά στις εφημερίδες για το θέμα, αμφιβάλλω μόνο πόσοι τα διάβασαν αυτη την εποχή. Τα συνδικάτα και τα κόμματα, σταθερά στη ελευθερία του συνέρχεσται και της διακίνησης ιδεών, έπραξαν αυτό που όφειλαν και απέρριψαν την πρόταση στο σύνολό της .

Η κυβέρνηση , δηλαδή ο βύρωνας , γιατι οι υπόλοιποι - του “πρωθ”υπουργού προεξέχοντος - λιάζονται ακόμη στα νησιά, εξυπηρετώντας τον εκλεκτό του κόμματος στην Αθήνα , πετάει μια φωτοβολίδα ντάλα μεσημέρι και όποιος την δει. Βάζει δε και λίγη σάλτσα περι διαλόγου , όπου για αυτόν διάλογος σημαίνει “λεω εγω και όποιος ακούσει”.

Θα θυμήσω ότι παρόμοιες “πρωτοβουλίες” υπήρξαν και στο παρελθόν και απο προηγούμενες κυβερνήσεις και όλες τους κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Προσωπικά θεωρώ το θέμα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται τόσο ερασιτεχνικά και πολιτικάντικα. Και για να μην παρεξηγηθώ , σοβαρό θεωρώ το θέμα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας και όχι αυτό των διαδηλώσεων.

Εχω δε τις εξής απορίες με τη θετική στάση των καταστηματαρχών και κάποιων κατοίκων.

Πρώτα πρώτα τι θεωρούν διαδήλωση? Αυτη των χιλιάδων φοιτητών , εργαζόμενων η συνταξιούχων που περνούν ειρηνικά μπροστά απο το κατάστημα τους χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα ή τους 150 -200 χουλιγκάνους που ανενόχλητοι απο την αστυνομία βγάζουν το άχτι τους πάνω στις βιτρίνες τους, με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν τη καθε συγκέντρωση και να υποβαθμίσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών?
Ένας περιορισμός της διαδήλωσης σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ή και στο πεζοδρόμιο θα εμποδίσει τους 200 αυτούς να καταστρέφουν? Μάλλον το αντιθετο θα συμβεί , στο τέλος μονο αυτοί θα διαδηλώνουν και όντας και μόνοι τους και πιο κοντά στις βιτρίνες θα σπάνε με μεγαλύτερη άνεση.

Αν δεν μιλάμε μόνο για τις ζημιές και τους βανδαλισμούς , αλλά και για πτώση του τζίρου τους , σε τι θα ωφελησει ενας τέτοιος περιορισμός ? Μήπως και τζιράρουν απο τα διερχόμενα αυτοκίνητα στη Σταδίου , που σταματάνε μπροστα στο μαγαζι τους και ψωνίζουν και όταν γίνεται διαδήλωση δεν μπορούν? Με αυτη τη λογική φοβάμαι - και δεν είναι πλάκα - ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα δούμε εμπόρους να τσακώνονται σε ποια μεριά και λωρίδα της Πανεπιστημιου θα περνάει η διαδήλωση ! Και μη χειρότερα δηλαδη.

Για να μιλήσουμε σοβαρά.

Αντί να συζητάμε πως θα βγάλουμε το αυτοκίνητο απο το κέντρο της πόλης, και να ενισχύσουμε τα ΜΜΜ, συζητάμε για το πως θα το διευκολυνουμε ακόμη περισσότερο και μάλιστα περιορίζοντας ατομικά δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Αντί να αναλάβουμε την ευθύνη της αστυνόμευσης και της ασφάλειας του πολίτη, των δικαιωμάτων του και της περιουσίας του , πετάμε το μπαλάκι σε αυτόν βάζοντας τον σε αντιπαράθεση με τον συμπολίτη του. Στο όνομα πέντε δέκα ψήφων εντυπωσιασμού “δολοφονούμε” και την πόλη και τους πολίτες της.

Το δικαίωμα της συγκέντρωσης και διαδήλωσης είναι κοινωνική κατάκτηση και η κοινή λογική φτάνει και περισσεύει για να χρησιμοποιείται σωστά και αποτελεσματικά. Αρκεί αυτή να πρυτανεύει σε όλους. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: