23 Αυγ 2006

Χαλκιδική - Μάνη. Το δικό μας ολοκαύτωμα.

Δεν θάθελα σε καμμιά περίπτωση να είμαι στη θέση των κατοίκων και των παραθεριστών των δύο αυτών πανέμορφων περιοχών της χώρας μας.

Οι Χαλικιδικιώτες , οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες θα κάνουν χρόνια να ξαναδούν τα πεύκα να βρέχονται στη θάλασσα. Οι Μανιάτες έχασαν και τη λιγοστή βλάστηση , αλλά και τις υπεραιωνόβιες ελιές που καμάρωναν. Οργή και απογοήτευση παντού. Οι ευθύνες ταξιδεύουν απο γραφείο σε γραφείο και απο κανάλι σε κανάλι. Αλλοι ζητούν συγνώμη , αλλοι ζητούν παραιτήσεις , αλλοι ψάχνουν τους ενόχους - απο κεραυνούς μέχρι εμπρηστές - και άλλοι φωνάζουν όπως πάντα “που είναι το κρατος! “.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Το βλέπουμε καθε καλοκαίρι και θα το βλέπουμε κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια ακόμη αν δεν αλλάξουμε ζωή , συμπεριφορά ,αν δεν δράσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες . Πριν αλλά και μετα την καταστροφή.

Ζωή και συμπεριφορές όχι μόνο στο “ημιαυθαίρετο” εξοχικό μας , όχι μόνο στις κληρονομιές μας και στα ξενοδοχεία που παραθερίζουμε , αλλά στο σύνολο της καθημερινής μας ζωής , στο σπίτι μας στον ασυντήρητο καυστήρα και στην κατανάλωση ρεύματος, στη δουλειά μας , στο δρόμο που κυκλοφορούμε και μποτιλιαριζόμαστε εκπέποντας πενταπλάσιους ρύπους , στα σκουπίδια που πετάμε στις παράνομες χωματερές και δεν ανακυκλωνουμε, στα κλιματιστικά που δουλευουν ατελείωτα και περα απο κάθε λογική. Εμείς είμαστε υπέυθυνοι πριν απο όλους και για όλα . Εμείς για τις κλιματικές αλλαγές που φέρνουν ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτα των τελευταίων ημερών. Εμείς για την αυθαίρετη δόμηση παντού , μεσα στα δάση , εμείς για τους οικισμούς που εξαπλώνονται νόμιμα μεν , ανεξέλεγκτα δε , χωρίς υποδομές , χωρίς δίκτυα ύδρευσης , χωρίς πυροπροστασία. Εμείς και αυτοί του οποίους εκλεγουμε.

Κι αν μας ικανοποιεί μια συγνώμη , αν μας βρίσκει αδιάφορους το ότι τα μισά αεροπλάνα τη συγκεκριμένη μέρα δεν πετούσαν λόγω βλάβης , αν δεν λιντσάρουμε τον αθεόφοβο τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής που το είπε έτσι απλά και δημόσια στην τηλεόραση πριν αρχίσει η φωτιά (!) , αν θα στείλουμε τον οβολό μας - και αργότερα και την ψήφο μας - στον λογαριασμό που άνοιξε ο Πανίκας - αλήθεια , για να ενισχύσει ποιούς ? - τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τότε απλά αποδεικνύουμε ότι εμείς φταίμε για όλα.

Καιρός να αλλάξουμε λογική και δράσεις , καιρός να δουμε διαφορετικά τη ζωή μας , καιρός να αφήσουμε τον εαυτούλη μας και να σκεφτούμε το περιβάλλον που ζούμε , που θα ζήσουμε και προπάντων που θα ζήσουν οι απόγονοι μας.

Ας σκεφτούμε λίγο. Είμαστε Έλληνες γιατι κάποιοι πριν απο εμάς έκτισαν μια Ακρόπολη , γέννησαν τη δημοκρατία και καλλιέργησαν επιστήμες που μας έκαναν παγκόσμια γνωστούς και διατήρησαν την πολιτισμική μας ταυτότητα . Αυτά παραλάβαμε .

Τι θα παραδώσουμε ? Έτσι που το πάμε , την Ακρόπολη και το Λευκό Πύργο περιτριγυρισμένα απο αποκαϊδια αυθαίρετων , σκουπιδιών και ωχαδερφισμού.

Ας δράσουμε πριν είναι πολύ αργά.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: