6 Οκτ 2006

Ο Γ. Παπανδρέου στην ημερίδα για τις ΜΚΟ και το Σύνταγμα

Η παρέμβαση του Γ.Παπανδρέου στην ημερίδα “Κοινωνία των πολιτών ΜΚΟ και Συνταγματική Αναθεώρηση” ξαναανοίγει τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, μετά το καλοκαιρινό διάλειμα. Ο Γιώργος παραμένει σταθερός στις θέσεις του για την κοινωνία των πολιτών από τότε πού ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα βεβαίως κατά πόσο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα η κοινωνία, έχει αντιληφθεί και αφομειώσει αυτές τις θέσεις, παραμένει.

Ξεχωρίζω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο την ομιλία του :

” … Όταν το 2004 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μίλησα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολλοί αισθάνθηκαν έκπληξη, άλλοι μάλιστα λοιδορούσαν αυτά τα οποία έλεγα. Ήτανε ίσως, η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που ένα πολιτικό κόμμα είχε θέσεις και τις ανέδειξε προεκλογικά για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ως ένα κύριο στοιχείο του εκλογικού προγράμματος.

Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που είπαν, τι δουλειά έχει ο λόγος για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην προεκλογική περίοδο των κομμάτων. Αυτές καλά είναι εκεί που είναι, στο περιθώριο της δημόσιας ζωής και δεν υπάρχει λόγος να περάσουνε στο προσκήνιο της πολιτικής. Άλλοι ρωτούσαν τι εκφράζουν και ποιοι είναι αυτοί; Ή μήπως είναι και απειλή σε κατεστημένες λογικές και κατεστημένες καταστάσεις;

Το τελευταίο ερώτημα, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον πιστεύω στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να είναι η απειλή στις κατεστημένες αντιλήψεις και στις κατεστημένες καταστάσεις. Γι αυτό είχαμε και έχω, μια άλλη αντίληψη…”

και παρακάτω :

” … Έχω δηλώσει και το εννοώ, ότι δε θέλω να είμαι ένας πολιτικός, δε θέλω να είμαι ένας Πρωθυπουργός που με τις πράξεις του θα χειραγωγεί, θα εξαρτά, θα κρατά τον νέο άνθρωπο όμηρο ενός κρατικού ή κομματικού συστήματος , ενός μηχανισμού. Αυτό πνίγει ιδέες, πνίγει τον διάλογο, κόβει το οξυγόνο από την κοινωνία και υπονομεύει κάθε δυναμική ουσιαστικής αλλαγής και μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

Και σήμερα όλοι μαζί, το ΠΑΣΟΚ, οι επιστήμονες, οι τεχνοκράτες, οι εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εκπροσωπούνται εδώ, θα διαβουλευτούν πιστεύω σε ισότιμη βάση. Διότι κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί στον άλλον. Όλα όσα θα απασχολήσουν τα έντεκα τραπέζια είναι καινούρια ζητήματα κι είναι σίγουρο ότι κανείς δεν έχει τη μοναδική συνταγή για το μέλλον.

Το σχέδιο της συμμετοχικής δημοκρατίας δεν μπορεί βεβαίως να προέλθει μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί κοινή επιδίωξη και πρέπει να αποτελέσει ένα κοινό σχέδιο. Σχέδιο διαβούλευσης, σχέδιο σε όλα τα επίπεδα. Βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, περιμένουν εσάς, τα μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , για να χαράξουμε μαζί τις πολιτικές για ένα νέο σύστημα συμμετοχικής διακυβέρνησης.

Ένα νέο σύστημα που θα αναπτύξει τον τρίτο τομέα, τον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, ώστε πολλές υπηρεσίες, πολλές δράσεις, θα είναι δράσεις υπό τον έλεγχο, αν θέλετε, των ίδιων των πολιτών, της πρωτοβουλίας των ίδιων των πολιτών. Κι αυτό θα συμβάλλει στο σύνολο της πολιτικής μας λειτουργίας, θα συμβάλλει στην αναγέννηση του δημοκρατικού μας πνεύματος. Να βοηθήσετε να σπάσουμε νοοτροπίες κι αντιλήψεις αυταρχικές και πελατειακές….”

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: