Σύμφωνα με έρευνα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η βία κατά των παιδιών παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό κρυφή ενώ συχνά γίνεται και κοινωνικά αποδεκτή. Η έρευνα του Γ.Γ ΟΗΕ παρουσιάζει για πρώτη φορά σε ένα κείμενο μια ολοκληρωμένη και συνολική αποτίμηση της έκτασης του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών.
Η βία κατά των παιδιών περιλαμβάνει τη σωματική και ψυχολογική βία, τις διακρίσεις, την παραμέληση και την κακομεταχείριση. Το φαινόμενο εκτείνεται από τη σεξουαλική κακοποίηση στο σπίτι μέχρι τη σωματική και ταπεινωτική τιμωρία στο σχολείο, από τον περιορισμό μέχρι τη βαρβαρότητα στα χέρια των οργάνων του νόμου , από την κακοποίηση και την παραμέληση σε ιδρύματα μέχρι τους πολέμους συμμοριών στους δρόμους όπου παίζουν ή εργάζονται παιδιά και από τη βρεφοκτονία μέχρι τους αποκαλούμενους φόνους « τιμής».
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη βία κατά των παιδιών είναι να την σταματήσεις πριν εκδηλωθεί » δήλωσε ο καθ. Πάουλο – Σέρζιο Πινέιρο, ανεξάρτητος εμπειρογνώμων που ορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα επικεφαλής της έρευνας. «Καθένας έχει έναν ρολό να παίξει, τα κράτη όμως είναι αυτά που πρέπει να έχουν την πρωταρχική ευθύνη. Αυτό σημαίνει την απαγόρευση όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, όπου και αν εκδηλώνονται , όποιος κι αν είναι ο θύτης. Σημαίνει την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αιτιών που γεννούν τη βία κατά των παιδιών. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπόλογοι των πράξεών τους. Ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο δεν σημαίνει μόνο κυρώσεις αλλά στέλνει επίσης ένα ισχυρό και κατηγορηματικό μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχθεί τη βία κατά των παιδιών».
Η έρευνα, η οποία συνδυάζει τη διάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και της προστασίας του παιδιού, εστιάζει στα πέντε ‘σημεία’ όπου παρατηρείται η βία: σπίτι και οικογένεια, σχολεία και εκπαιδευτικοί χώροι, σωφρονιστικά ιδρύματα και κέντρα προστασίας, εργασιακός χώρος και κοινωνία.
Τα ακραία περιστατικά βίας κατά των παιδιών μπορούν να γίνουν είδηση. Η έρευνα όμως διαπιστώνει ότι για πολλά παιδιά η βία είναι μια ρουτίνα, ένα μέρος της καθημερινότητας τους.
Παρά το γεγονός ότι πολλές μορφές βίας παραμένουν κρυφές ή δεν δηλώνονται, με συνέπεια τα στοιχεία συχνά να υποβαθμίζουν το πρόβλημα, τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα αποκαλύπτουν μια αναπάντεχη εικόνα.
Η έκθεση προς τη Γενική Συνέλευση ζητά τη λήψη μια ευρείας δέσμης μέτρων για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, οπουδήποτε αυτή εμφανίζεται. Δώδεκα προτάσεις αφορούν τομείς, όπως είναι οι εθνικές στρατηγικές και συστήματα, η συλλογή δεδομένων και η υποχρέωση της λογοδοσίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση ζητά τον ορισμό ενός Ειδικού Εκπροσώπου για τη Βία κατά των Παιδιών, με μια αρχική θητεία τεσσάρων ετών, που θα δρα ως ένας υψηλού επιπέδου παγκόσμιος συνήγορος και θα προωθεί την πρόληψη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και θα εξετάζει την κατάσταση των πραγμάτων.
Μπορείτε να αναζητήσετε το σύνολο της έρευνας και άλλα χρήσιμα στοιχεία στο: www.violencestudy.org/r25
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτριος Φατούρος
Υπεύθυνος Γραφείου για την Ελλάδα
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ (UNRIC)
Residence Palace Rue de la Loi 155 B 1040 - Brussels.
Κιν. 00 32 473 610 979
Tηλ. 00 32 2 788 84 68
Fax. 00 32 2 788 84 85
Email: greece@unric.org
www.unric.org
Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου