23 Οκτ 2006

Τελικά ποιός κέρδισε;

Απο χθες το απόγευμα στις 7.00 παρακολουθούμε τη μανιασμένη προσπάθεια “ένθεν και εκείθεν” στα τηλεοπτικά παράθυρα να αποδειχτεί με αριθμούς , προσθαφαιρέσεις, διαιρέσεις και λογαρίθμους ότι κέρδισαν οι μπλέ ή οι πράσινοι , οι δε κόκκινοι δεν έχουν καμιά ευθύνη γιαυτό.

Προσωπικά , κάνοντας ζάπινγκ, προτίμησα τελικά το Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Τουλάχιστον εκεί είδα καλή μπάλα!!

Για να σοβαρευτούμε. Πιστεύω πως τίποτα καινούργιο δεν πρόσφερε αυτή η δεύτερη κυριακή των εκλογών απο την προηγούμενη. Το πολιτικό συμπέρασμα είχε βγεί απο την πρώτη Κυριακή και είχε δύο άξονες. Πρώτον αυτοδιοικητικά, όπου υπήρξαν σωστες επιλογές, υπήρξαν και νίκες , όπου λαθος , εκεί υπήρξαν ήττες, αν όχι πανωλεθρίες. Γενικά οι πολίτες , αν δεν απείχαν , δεν μπήκαν σε κανάλια υπόγειων διαδρομών και συναλλαγών.
Δεύτερον το συνολικό πολιτικό συμπέρασμα είναι το πολιτικό σκηνικό παραμένει το ίδιο εδώ και 2,5 χρόνια. Λες και ο χρόνος σταμάτησε το Μάρτη του 2004. Έχουμε μια κυβέρνηση , στρατιωτάκι ακούνητο , αμίλητο και αγέλαστο και μια αντιπολιτευση που εκτός απο το να διαπιστώνει αυτή την ακινησία ,δεν μπορεί να διατυπώσει πολιτικό λόγο πειστικό προς τους πολίτες.

Και επειδή προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει τι κάνει η κυβέρνηση και η δεξιά θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Νίκου Κοτζιά στην Ημερησία του Σαββάτου

“…Εντυπώσεις

Tο ΠAΣOK κέρδισε ορισμένες θετικές εντυπώσεις χάρη στο γεγονός ότι

(α) απέσπασε για πρώτη φορά έναν από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, εκείνον του Πειραιά. Kαι επειδή κάποιοι δεν θέλουν να θυμούνται και παριστάνουν ως να πιστεύουν ότι ο Π. Φασούλας ήρθε από άλλο πλανήτη, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ξεχνούν ότι ο Γ. Παπανδρέου κατηγορήθηκε όταν τον περιέλαβε με την εμπιστοσύνη του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠAΣOK. Oτι οι ίδιοι που σήμερα λένε ότι ο Φασούλας είχε μια «δικιά του δυναμική», πριν από ενάμιση χρόνο γελούσαν «γι αυτή την επιλογή του Παπανδρέου».

β) Tο ΠAΣOK κέρδισε σε εντυπώσεις, γιατί κέρδισε την πιο πολιτική μάχη αυτών των εκλογών, εκείνη της υπερνομαρχίας, αυξάνοντας, μάλιστα, τις επιδόσεις. Tέλος,

(γ) κέρδισε εκεί όπου μπόρεσε να παρουσιαστεί με καινούργια και άφθαρτα πρόσωπα, όπως στον Πύργο της Hλείας.

Tο ΠAΣOK έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις θύμα «του ΠAΣOK των μηχανισμών», ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Tα αποτελέσματά του είναι προβληματικά εκεί όπου παρουσιάστηκε με τα παλιά φθαρμένα άτομα, και ως ήταν φυσικό δεν μπόρεσε να συγκινήσει κανένα. Aκόμη χειρότερο είναι ότι οι μηχανισμοί κερδίζουν και όταν χάνει το συνολικό ΠAΣOK. Oι μηχανισμοί κέρδισαν όταν κατάφεραν το «τοπικό» ΠAΣOK να έχει ως υποψήφιο κάποιον που είχε ήδη χάσει δύο με τρεις μάχες στο παρελθόν, ή η κοινωνία τον θεωρούσε «λαμόγιο». Mε αυτόν τον τρόπο οδήγησαν σε ήττα το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα». Oι μηχανισμοί και το «κακό» τοπικό ΠAΣOK κερδίζουν ακόμη και όταν η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στην αντιπολίτευση ενός δήμου ή νομαρχίας. Διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να καρπώνονται κέρδη από την τοπική αρχή -έστω και ως αντιπολίτευση- και να ελέγχουν τους εσωκομματικούς μηχανισμούς. Διότι για κάποιους στο ΠAΣOK είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν νέοι, άφθαρτοι και με μια έννοια «παπανδρεϊκοί υποψήφιοι», παρά να μειωθεί ο έλεγχος που ασκεί ο δικός τους τοπικός μηχανισμός πάνω στα λάφυρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο κόμμα.

Πρόσωπα

Tο ΠAΣOK έχασε διότι έπαιξε σε μεγάλο βαθμό με αυτούς τους τοπικούς μηχανισμούς και δεν παρουσίασε καινούργια πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές. Eχασε διότι εκείνοι που κορόιδευαν πριν από λίγους μήνες την υποψηφιότητα Mπουτάρη που είχε προωθήσει ο Παπανδρέου στα κεντρικά ψηφοδέλτια του κόμματός του, ενίσχυσαν αυτή την υποψηφιότητα για δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Mε στόχο, βέβαια, όχι να εκλεγεί κάτι διαφορετικό, αλλά να «κοντύνουν» τον Παπανδρέου. Kαι, βέβαια, απομένει κανείς με την πολιτική απορία πώς αυτές οι δυνάμεις, λαλίστατες σε όλα, κατάπιναν τη γλώσσα τους έναντι του Π. Ψωμιάδη.

H μεγαλύτερη ήττα του ΠAΣOK θα είναι, αν κυριαρχήσουν όσοι επιδιώκουν να κυριαρχούν στον δημόσιο χώρο, οι φωνές εκείνων οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι ότι βιάζονται να επανέλθουν στην εξουσία, και αποσκοπούν να χρεώσουν την απέχθεια του λαού απέναντί τους στον πρόεδρο του ΠAΣOK, ο οποίος δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο παγίδευσής του απ αυτές ακριβώς τις δυνάμεις.

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: