25 Οκτ 2006

«Ομάδες πολιτών να αξιολογούν τους πολιτικούς»

Δεν ξέρω αν είναι επίκαιρο, αλλά είναι σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την Γαλλική Προεδρία, έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση , την οποία αναδημοσιεύω απο τα σημερινά ΝΕΑ.

Προσωπικά μου θυμίζει μια “πονεμένη ήττα” , όπως λέει και ο Μουνιόθ, πριν 2 χρόνια περίπου, που έμεινε στην ιστορία - γιατί μόνο εκεί έμεινε- σαν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ. Αλήθεια, παρεπιπτόντως: μήπως έχει κανείς κανένα νέο για αυτό το “εγχείρημα συμμετοχικής δημοκρατίας” ?

” …ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΝΕΡΑ για μια ακόμα φορά η Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη Γαλλία προτείνοντας τη σύσταση «ελεγκτικών σωμάτων πολιτών» που θα κρίνουν το έργο των εκλεγμένων πολιτικών. Ο γνωστός ιστορικός Μαξ Γκαλό έκανε λόγο για ιδέες που θυμίζουν τις τακτικές του Μάο Τσετούνγκ και ένας από τους αντιπάλους της Ρουαγιάλ στη μάχη για το χρίσμα του Σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, απέρριψε την πρόταση ως προβληματική.

Η δημοφιλέστερη επί του παρόντος Σοσιαλίστρια, ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Στη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των τριών Σοσιαλιστών υποψηφίων για το χρίσμα (Ρουαγιάλ, Στρος-Καν και Λοράν Φαμπιούς) που έλαβε χώρα χθες το βράδυ με αντικείμενο τα κοινωνικά ζητήματα, επανήλθε δηλώνοντας πως η Γαλλία «πάσχει από μια βαθιά δημοκρατική και ηθική κρίση» και «μεγάλα τμήματα της κοινωνίας νιώθουν αποκλεισμένα από την πολιτική συζήτηση». Ο ρόλος, τόνισε, των «ελεγκτικών σωμάτων» (τα μέλη των οποίων θα επιλέγονται με κλήρο) θα είναι να «παρουσιάζουν απόψεις» και να «αξιολογούν» το έργο των πολιτικών ώστε να «ανανεωθεί η σχέση πολιτικών - πολιτών στη χώρα».

Ξεκαθαρίζοντας πως τα σώματα αυτά δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις («Η καλύτερη κύρωση, είναι η ψήφος»), η «Σεγκό» επεσήμανε πως αν για παράδειγμα υπήρχε ένα ελεγκτικό σώμα αποτελούμενο από 150 νέους, η γαλλική κυβέρνηση θα είχε καταλάβει ευθύς αμέσως πως το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης, που ώθησε τον περασμένο Μάρτιο χιλιάδες νεαρούς Γάλλους να κατεβούν στους δρόμους, δεν επρόκειτο να τελεσφορήσει…”

Πρώτη δημοσίευση : diablog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: