10 Απρ 2007

Σημειώσεις 10ης Απριλίου 2007.

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Το Πάσχα των Ελλήνων, αυτή η εξαιρετική παραδοσιακά θρησκευτική γιορτή τιμήθηκε και φέτος σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Η "μισή Ελλάδα" , δηλαδή η Αθήνα εξέδραμε, βοηθούντος και του καιρού, και πάλι στην άλλη μισή για να θυμηθεί τις παραδόσεις της. Εκεί μετέφερε όμως και όλα τα "κακά χούγια" που έχει αποκτήσει στο "κλεινόν άστυ". Πάρκαρε όπου έβρισκε, πετούσε σκουπίδια παντού, μας ξεκούφανε με τα βαρελότα... . Είναι όμορφο πράγμα να γυρίζουν οι άνθρωποι στις ρίζες τους, έστω και μια δυο φορές το χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα "παιδιά της αθήνας" την ελληνική επαρχία, το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η οικογένεια τους, την ιστορία και τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Αλλά κάπου πρέπει και να "σεβόμαστε" τις κοινωνίες που μας φιλοξενούν. Και όχι να ερχόμαστε σαν οι πρωτευουσιάνοι που απαιτούμε τα πάντα και δεν νοιαζόμαστε για τίποτα.
Άσχετο , αλλά λόγω Πάσχα να το πω και αυτό : Κάποιοι ιερωμένοι βρήκαν την ευκαιρία και (προφανώς κατόπιν εντολής) "κήρυξαν" την ώρα του επιταφίου και της ανάστασης κατά του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' δημοτικού (δεν βρίσκουν και τόσο συχνά τέτοιο "κοινό") επιβεβαιώνοντας το πολιτικό (και όχι το ιστορικό) του πράγματος.
---------------------
Διάβασα την συνέντευξη του vrypan στο "Ε" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (δυστυχώς δεν βρίσκω στην on-line έκδοση σύνδεσμο για το άρθρο) και προβληματίστηκα πολύ. Πρώτα πρώτα για τον ατυχή τίτλο "ο blogger του ΠΑΣΟΚ". Δεύτερον από τον χαρακτηρισμό του Παναγιώτη Βρυώνη, ως ενός από τους δημοφιλέστερους έλληνες blogger ! Και τα δύο κατά τη γνώμη μου δεν τιμούν πρώτα και κύρια τον ίδιο τον Παναγιώτη, ο οποίος και δεν έγινε γνωστός ως "blogger του ΠΑΣΟΚ" (το ΠΑΣΟΚ, ή για να είμαστε πιο ακριβείς ο ΓΑΠ τον προσκάλεσε για συνεργασία - έχει σημασία η διευκρίνιση για όσους καταλαβαίνουν) και δεν είναι δημοφιλής τόσο ως blogger ( δεν είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής) όσο ως ο δημιουργός του Monitor των ελληνικών blogs , αλλά και σαν ένας από τους πρώτους Έλληνες podcaster (αν όχι ο πρώτος). Η όλη συνέντευξη επίσης και κύρια κάποια στοιχεία της (όπως για παράδειγμα το ότι ο ΓΑΠ έμαθε στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του E-mail) δεν τιμούν το ΠΑΣΟΚ και κύρια τους ανθρώπους που (με προτροπή ΓΑΠ) δουλεύουν για το διαδίκτυο στο ΠΑΣΟΚ είτε ως υπάλληλοι είτε ως εθελοντές (και οι δεύτεροι κατά τη γνώμη μου έχουν προσφέρει πάρα πολλά και στο θέμα των πολιτικών blogs). Δεν τιμά επίσης τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής blogoσφαιρας και μάλιστα σε μια εποχή που έχει ανοίξει ένας αξιόλογος διάλογος για τη σχέση blogs και media , την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών εκ μέρους των δεύτερων και τις δυνατότητες ενιαίας έκφρασης των bloggers. Δεν θα είχα ασχοληθεί καθόλου με τη συγκεκριμένη δημοσίευση (σεβόμενος το δικαίωμα του καθενός, και επομένως και του vrypan να προβληθεί με θεμιτό τρόπο αν βρει την ευκαιρία) αν δεν είχαμε πρόσφατα "ανοιχτούς λογαριασμούς" και εγώ, ως μέλος του diablog και ο ίδιος ο vrypan με το συγκεκριμένο έντυπο. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη συνέντευξη αξιολογήθηκε ως η "ηθική αποζημίωση" που απαιτούσε τότε ο vrypan από την εφημερίδα. Πάντως εμένα μου δίνει περισσότερο την αίσθηση πολιτικής εκμετάλλευσης πάνω στην αξιόλογη μέχρι σήμερα δουλειά του Παναγιώτη , αλλά ταυτόχρονα - και αυτό μέμφομαι - έμμεση "νομιμοποίηση" της αυθαιρεσίας μιας εφημερίδας που τον τελευταίο καιρό ψάχνει "συμμάχους" (και στο διαδίκτυο) για να αποφύγει τη διάλυση στα εξ ων συνετέθη, όταν στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν αναφέρεται ούτε λέξη για το περιστατικό με το "κλεμμένο και παραποιημένο" άρθρο της κυρίας Βέργου.
-----------------------

Μια καλή λίστα για το πως τα media μπορούν να "χρησιμοποιούν την ύλη των blogs εδώ

-----------------------
Ο Yperoptix συνεχίζει την αξιοπρόσεχτη πρωτοβουλία του για μια "συλλογικότητα των bloggers" με ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο. Θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ κάποιες πρώτες σκέψεις . Νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο για την ελληνική blogoσφαιρα η δημιουργία ενός ελληνικού blogportal που θα είχε τα εξής τρία βασικά χαρακτηριστικά:
  1. έναν aggregator–δίκτυο blogs από όλη την ελλάδα. Blogs που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, όχι μόνο την αναγνωσιμότητα τους στα technorati και τις λίστες, αλλά που θα αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε τοπικές κοινωνίες. Μπορούν να είναι προσωπικά η συλλογικά blogs. Θα είναι γνωστά στην περιοχή τους, θα ενημερώνουν και για τις πραγματικές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούν να προτείνουν ακόμη και πανελλαδικές καμπάνιες. Δεν με απασχολεί αν θα αναφέρονται σε κόμμα η όχι. Κυρίαρχο πολιτικό κριτήριο θα είναι η αποδοχή του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, ο δε aggregator θα μπορεί να κάνει επιλογή άρθρων.
  2. Ένα κεντρικόblog όπου θα αναρτώνται (πρωτότυπα ή αναδημοσιευμένα) κείμενα επωνύμων και θα δίνεται η δυνατότητα διαλόγου πάνω σε αυτά, τόσο στο δίκτυο των blogs όσο και σε κάθε άλλο χρήστη – πολίτη. Τα κείμενα θα κινούνται σε θεματικές που ενδιαφέρουν τον πολίτη με ιδιαίτερο βάρος τα θέματα περιβάλλοντος, παιδείας, πολιτισμού, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ., αλλά και σε θέματα της κεντρικής ελληνικής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής …
  3. Μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει : (α) ενδιαφέροντα άρθρα από τον παγκόσμιο ιστό , (β) ένα ημερολόγιο συμβάντων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Εκδηλώσεις τοπικές , πανελλαδικές , παγκόσμιες , καμπάνιες , δράσεις της ΚτΠ κλπ.
Νομίζω πως πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να συζητήσουμε μια συλλογικότητα στην blogoσφαιρα, η οποία και να εξασφαλίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης του κάθε ιστολόγου, να συμβάλει στην διασύνδεση της blogoσφαιρας με την "αληθόσφαιρα" (όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίστηκε από κάποιον συνιστολόγο) και να συντελεί στην συνεργασία και ενιαία έκφραση των bloggers πολιτών διαχέοντας κάθε πληροφορία η άποψη που κάποιο μέλος της κοινότητας θεωρεί χρήσιμη για τους υπόλοιπους.

17 σχόλια:

spallantzas είπε...

Η συζήτησh για το θέμα στο blog του vrypan : http://vrypan.net/weblog/2007/04/09/2745/
και το κείμενο της συνέντευξης, για όσους δεν την διάβασαν: http://www.neolaia.gr/vryonis

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Χμμμ.. Ποτέ δεν τέθηκε θέμα "ηθικής αποζημίωσης". Θα μου έκανε τρομερή εντύπωση αν υπήρχε τόση οργάνωση σε ένα έντυπο :-) Αλλά νομίζω ότι υπερβάλλεις, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά είχα δώσει μία πολύ συγκεκριμένη διάσταση στο θέμα.

Νομίζω ότι η επιλογή του θέματος (vrypan) έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

Διόρθωση: το άρθρο δεν με αναφέρει ως "τον δημοφιλέστερο" αλλά "έναν από τους δημοφιλέστερους". Έχει διαφορά και *μάλλον* είναι κοντά στην αλήθεια.

Για τον τίτλο, θα συμφωνήσω ότι είναι ατυχής. Πρώτον γιατί ΔΕΝ κάνω blogging για το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον γιατί υπήρχαν πολλοί πριν από εμένα που έκαναν και κάνουν.

spallantzas είπε...

Για το "δημοφιλέστερος" θα συμφωνήσω και θα διορθώσω. Απλά σχολίασα το ότι δεν έγινες δημοφιλής ως blogger του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για το monitor (το οποίο παρεμπιπτόντως περιέργως δεν αναφέρεται επίσης καθόλου στην συνέντευξη!)

Για την Ελευθεροτυπία, θα αντιγράψω από την πρόταση σου τότε : "... θα θεωρούσα ικανή ηθική αποζημίωση το να διοργανώσετε ενημερωτική εκδήλωση για όλους τους αρθρογράφους σας, ώστε να αποφύγουν παρόμοια ατοπήματα στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζατε και ότι η εφημερίδα σας δεν φέρει ευθύνη για παρόμοια περιστατικά. Αν κάνετε κάτι τέτοιο θα ήθελα να είμαι στο ακροατήριο..." Που υπερβάλλω? εκτός αν έγινε αυτό που επιθυμούσες? Και εγώ αν ήμουν στη θέση σου, στην τελευταία ερώτηση "ποιά είναι τα μυστικά του καλού blogger" θα σημείωνα, εκτός από όσα σωστά είπες, ότι σημαντικό στην blogoσφαιρα είναι η "κοινοκτημοσύνη" των ιδεών και απόψεων αλλά και ο συλλογικός σεβασμός στον έχοντα την ιδέα ή άποψη....Έτσι για το γαμώτο...

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Νομίζω ότι το update που είχα βάλει στο σχετικό μου άρθρο δίνει μία πιο ακριβή διάσταση για τον τρόπο που βλέπω το θέμα.

Βασικά, έχω πρόβλημα με οτιδήποτε σχετίζεται με έννοιες όπως "καλός" και "κακός", αδυνατώ να καταλάβω πώς ένα blogger μπορεί να είναι καλός ή κακός. (αυτό θα έπρεπε να έχω πει, αλλά... είπαμε, όταν σου βάζουν το "μαρκούτσι" και δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς την απάντηση, λες το πρώτο που σου έρχεται.)

Mike είπε...

stefan,
απορώ πώς συνένωσες το θέμα Βρυώνη και ενός νέου συλλογικού ιστοτόπου στο ίδιο άρθρο. Ετσι, μάλλον θάβεις το δεύτερο. Θα είχα αρκετά να πω σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά όχι ανάμικτα με τα σχόλια του κύριου Βρυώνη.

spallantzas είπε...

@mike

Όντως κάπου το θέμα υποβαθμίστηκε, αλλά όχι για πολύ. Οι "σημειώσεις" είναι ένας πειραματισμός που κάνω στα πρώτα βήματα αυτού του blog, που θάθελα να μοιάζει περισσότερο με πραγματικό προσωπικό ημερολόγιο. Επομένως δεν ήταν άρθρο. Όμως κάποιες φορές δεν πρέπει τελικά να εντάσσω σημαντικά θέματα σε ένα post. Έτσι σήμερα ξεκίνησα να γράψω "σημειώσεις", αλλά μου βγήκε άρθρο (η ψυχή μου βγήκε βασικά) και έτσι το άφησα.

spallantzas είπε...

όσο για τα σχόλια του Παναγιώτη, το συμπέρασμα είναι ένα : μακριά από (κάθε είδους) μαρκούτσια...

Ανώνυμος είπε...

Αναγκάζομαι να παρέμβω γιατί νομίζω ότι αυτό το ποστ προσβάλει εμένα, την Ελευθεροτυπία και τον Παναγιώτη Βρυώνη.
Πρώτα θα υπερασπιστώ τον τίτλο, αν και δεν είναι δικό μου δημιούργημα, που δεν είναι καθόλου «ατυχής», όπως τον χαρακτηρίζεις. Ο Παναγιώτης είναι «ο blogger του ΠΑΣΟΚ», όπως κάποιος άλλος μπορεί να είναι «ο αρχιτέκτονας του ΠΑΣΟΚ» ή «ο χασάπης του ΠΑΣΟΚ», χωρίς αναγκαστικά να το έχουν κτίσει ή να το έχουν σφάξει. Διάβασε το rec-on όπου καταγράφει τη ζωή του μέσα στο κόμμα.
Ότι είναι «ένας από τους δημοφιλέστερους έλληνες μπλόγκερ» αποδεικνύεται από την κατάταξή του τουλάχιστον στο Sync.
Πού το βρήκες ότι «δεν είναι δημοφιλής τόσο ως blogger ( δεν είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής) όσο ως ο δημιουργός του Monitor». Δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος του έντυπου δεν επέτρεψε να αναφερθούμε στο Monitor. Όμως, όπως μου είπε ο Παναγιώτης, οι επισκέψεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν και μετά το κλείσιμό του. Αυτό δείχνει την αξία του.
Λες: «Η όλη συνέντευξη επίσης και κύρια κάποια στοιχεία της (όπως για παράδειγμα το ότι ο ΓΑΠ έμαθε στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του E-mail) δεν τιμούν το ΠΑΣΟΚ…». Πουθενά στο περιοδικό Εψιλον δεν αναφέρεται ότι ο ΓΑΠ «έμαθε στο ΠΑΣΟΚ». Ο Παναγιώτης μιλάει για «επίδραση» του ΓΑΠ. Δίνεις μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα της συνέντευξης.
Η δημοσιογραφική δουλειά δεν γίνεται για να τιμήσει κάποιον είτε είναι πρόσωπο είτε είναι κόμμα. Γίνεται για να ενημερώσει το κοινό.
Λες: «Δεν θα είχα ασχοληθεί καθόλου με τη συγκεκριμένη δημοσίευση (σεβόμενος το δικαίωμα του καθενός, και επομένως και του vrypan να προβληθεί με θεμιτό τρόπο αν βρει την ευκαιρία)…». Ο vrypan δεν ζήτησε να προβληθεί από κανένα έντυπο. Μάλιστα ήταν διστακτικός στο να δώσει συνέντευξη.
Ούτε είναι «ηθική δικαίωση» για τη σωστή, σύμφωνα με τη γνώμη μου, δική του και δική σου διαμαρτυρία, για προγενέστερο πταίσμα άλλου δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας. Ακόμη και να το υπαινίσσεσαι είναι προσβλητικό. Η ιστορία του Παναγιώτη είναι είδηση. Τελεία.
Αν σου δίνει την «αίσθηση πολιτικής εκμετάλλευσης» είσαι είτε προκατειλημμένος είτε άσχετος. Οσο για το τι αναφέρεται και τι δεν αναφέρεται στη συνέντευξη, θα έπρεπε να γράψω ένα μίνι εγχειρίδιο για να σου εξηγήσω πώς αξιολογούνται και τυπώνονται δέκα παράγραφοι από ένα μαγνητοφωνημένο υλικό δύο ωρών.
Γιάννης Μπογιόπουλος
Δημοσιογράφος

spallantzas είπε...

Κύριε Μπογιόπουλε
Ενδιαφέρουσα αν και ελαφρώς προκλητική η παρέμβαση σας.

Ένσταση πρώτη : Γιατί προσβληθήκατε? Αναφέρθηκα πουθενά σε σας? Και επομένως απο που αντλείτε το δικαίωμα να με χαρακτηρίζετε άσχετο ή προκατειλημμένο και σε τι?

ένσταση δεύτερη: Εξουσιοδοτηθήκατε από τον Παναγιώτη να μιλήσετε για δική του προσβολή? Ο Παναγιώτης μιλάει μόνος του θαυμάσια, και τα είπε και θαυμάσια τόσο σε προηγούμενα σχόλια , όσο και στο blog του. Και δεν αντιλαμβάνομαι να προσβλήθηκε. Εσείς τι του είστε? ο μπόντυγκαρντ του?

Ένσταση τρίτη : Η Ελευθεροτυπία γιατί προσβλήθηκε? Απο πότε απαγορεύεται να εκφράζεται δημόσια μια άποψη για μια συνέντευξη, χωρίς να θίγει πρόσωπα και καταστάσεις? Αν προσβλήθηκε αυτή με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, τότε εγώ τι έπρεπε να κάνω όταν παραποιούσε σκόπιμα και δόλια γραφόμενα μου?

ένσταση τέταρτη : λες ότι " πουθενά στο περιοδικό Ε δεν αναφέρεται ότι ο ΓΑΠ έμαθε στο ΠΑΣΟΚ" (συνέχιζα εγώ)το email και ότι διαστρεβλώνω τη συνέντευξη. Κύριε Μπογιόπουλε ,μήπως είμαι στραβός? Μα ο υπότιτλος της συνέντευξης είναι σε εισαγωγικά : "Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΑΘΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟ E-MAIL". Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ , που ακριβώς στη συνέντευξη, στις δημοσιευμένες απαντήσεις του Παναγιώτη αναφέρεται αυτό? Εγώ διαστρεβλώνω τη συνέντευξη, ή ο υπότίτλος (όπως και ο τίτλος βεβαια?

Τώρα όσο για τα υπόλοιπα περι "δημοσιογραφικής δουλειάς" και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς στο σχόλιο σου, έχω να πω πως, αν και διακρίνω ένα έντεχνο άδειασμα τόσο για αυτόν που έβαλε τον τίτλο (έχει ενδιαφέρον να δεις παραπάνω και τη γνώμη του Παναγιώτη) όσο και για τη συνάδερφου σου που υπήρξε αφορμή για το πρόσφατο περιστατικό της "λογοκλοπής" έχω να πω τα εξής:
Η blogoσφαιρα γνωρίζει τον VRYPAN (κατά κόσμον Παναγιώτη Βρυωνη, ως έναν πετυχημένο blogger και podcaster και δημιουργό του Monitor και με αυτή την ιδιότητα του θα τον κρίνει. Δεν νομίζω ότι ο Παναγιώτης έχει ανάγκη από υπερασπιστές σαν και σένα και το έντυπο που εργάζεσαι.
Ευχαριστώ πάντως για την παρέμβαση που για μένα απλά επιβεβαιώνει τους αρχικούς προβληματισμούς μου. Μαθήματα Δημοσιογραφίας δεν χρειάζομαι, διότι παραμένω απλός αναγνώστης, που έχει όμως το ελάττωμα να κάνει και κριτική δημόσια που και που. Και όποιος καταλάβει. εσύ ...δεν κατάλαβες.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@stefan + Γιάννη Μπογιόπουλο:

Πώς καταφέρνετε να διαφωνείτε προσπαθώντας να με υπερασπιστείτε και οι δύο; (κάτι που εκτιμώ πολύ και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον)

Ο Στέφανος κάνει μία σκληρή κριτική τόσο σε εμένα όσο και στο άρθρο (την οποία προσωπικά δέχομαι ευχαρίστως).

Από την άλλη ο Γιάννης υπερασπίζεται την συνέντευξή του και προφανώς δεν μπορεί (και ίσως να μην έχει και χρόνο ή διάθεση) να εξηγήσει όλες τις επιλογές του και τις "τεχνικές" λεπτομέρειες με τις οποίες μία συζήτηση 2 ωρών συμπυκνώνεται σε 10 παραγράφους. (Να αναφέρω εδώ ενδεικτικά ότι μιλήσαμε αρκετή ώρα για τους διάφορους τρόπους ranking των blogs κ.λ. αλλά καταλαβαίνω ότι ο διάλογος μπορεί να έβρισκε θέση στο RAM, αλλά θα άφηνε το 99% των αναγνωστών του "Ε" αδιάφορους, οπότε καταλαβαίνω/φαντάζομαι γιατί δεν μπήκε)

Νομίζω ότι οι διαφωνίες σας ξεκινάνε από κάποια δικαιολογημένη, και για τους δύο, ευθιξία καθώς και από διαφορετικό τρόπο ερμηνείας κάποιων φράσεων.

Παρόμοιες διαφωνίες δύσκολα λύνονται μέσω comments, το πιο πιθανό είναι όσο απαντάει ο ένας στον άλλο να διαφωνείτε ακόμη περισσότερο. Δοκιμάστε ένα τηλέφωνο ή ένα καφέ.

Στο κάτω-κάτω δεν μιλάμε και για κάποια διακρατική συμφωνία -ένα άρθρο είναι, σε ένα έντυπο ευθείας κυκλοφορίας (και όχι σε ειδικό τύπο).

Ειρήνη :-)

spallantzas είπε...

Δεν είχα πρόθεση να σχολιάσω το Γιάννη Μπογιόπουλο και τη δουλειά του τεχνικά. Δεν τον γνωρίζω.
Σχολίασα τον τίτλο κυρίως (και μια πρακτική που με απωθεί) και διευκρίνισα ότι θεωρώ τις ερωταπαντήσεις που δημοσιεύτηκαν σωστές.
Δεν καταλαβαίνω ακόμη τι ώθησε τον Γιάννη να μου επιτεθεί έτσι. Αλλά από τη στιγμή που το έκανε, αναπόφευκτο ήταν να εισπράξει και την ανάλογη απάντηση, πάντα χωρίς κακία φυσικά. Αλλού είναι το θέμα μας, αλλά σε αυτό δεν απαιτώ να τοποθετηθεί ο Γ.Μ.
Δεν έχω πόλεμο με κανέναν. Και ο καφές στο Ναύπλιο με φόντο το Μπουρτζι είναι εξαιρετικός !!!
Καλή καρδιά...

Ανώνυμος είπε...

Mea culpa για το "εμαθε". Συγνώμη. Θυμόμουν τη συνέντευξη είχα ξεχάσει τον υπότιτλο, όπου χρησιμοποιείται η έκφραση μεταφορικά λόγω περιορισμένου χώρου. Τα υπόλοιπα του προηγούμενου σχόλιου ισχύουν.

Οσο για τον καφέ στο Ναύπλιο σκάω από τη ζήλεια μου. Το καφενείο με τους τεράστιους (βενετσιάνικους;) καθρέφτες υπάρχει ακόμη;

spallantzas είπε...

Κοίτα τώρα : "μεταφορικά" ο vrypan blogger του ΠΑΣΟΚ , "μεταφορικά" ο ΓΑΠ έμαθε, "μεταφορικά "μάλλον παρεξηγήθηκε και η Ελευθεροτυπία, έγινε το κακό !!! Εγώ φταίω μετά? Η ο Παναγιώτης που κάποιοι άλλοι τον κατηγορούν ότι ξεπουλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ? Και άντε να αποδείξει τώρα πως δεν είναι ελέφαντας. Σε αυτό άσκησα κριτική φίλε Γιάννη και όχι στη δουλειά σου. Τώρα αν και αυτά δεν είναι μέρος της δουλειάς σου, αυτό είναι δικό σου θέμα, όχι δικό μου. Εγώ διάβασα και σχολίασα αυτό που διάβασα.

Δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύεις τον καφέ. Παίρνεις το αμαξάκι σου και σε μια ώρα στον κερνάμε. Καθρέφτες δεν θυμάμαι να έχω δει τελευταία σε καφενείο... :-)

Urfurslaag είπε...

O Κύριος Γιάννης Μπογιόπουλος φαίνεται να προσβάλεται πολύ εύκολα, αλλά με μεγάλη ευκολία παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφίας.
Δεν έχει συνηθίσει να κρίνεται η δουλειά του πράγμα λογικό για δημοσιογράφο έντυπου. Λοιπόν κύριε Γιάννη στο δίκτυο δεν πάει έτσι. Κρίνεστε και μάλιστα άμεσα και για αυτά που γράφετε και για αυτά που σκοπίμως επιλέγετε να αποσιωπίσετε, όπως την ιστορία του μόνιτορ και μάλιστα με παιδιάστικες δικαιολογίες (Δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος του έντυπου δεν επέτρεψε να αναφερθούμε στο Monitor)

Ο περιορισμένος χώρος του εντύπου επέτρεψε να αναφερούν άλλα όμως.
Φωτίστε μας λοιπόν με την σοφία σας και γράψτε το εγχειρίδιο που λέτε και βάλτε μέσα και ένα κεφάλαιο για το πως ασκήτε υπόγεια προπαγάνδα και μάλιστα σταλινικού τύπου από ένα υπερχρεωμένο μέσο ενημέρωσης.

Και μη μου πείτε πως η οικονομική καταβαράθρωση της εφημερίδας σας επιτρέπει να κάνετε αναπόσπαστα το θεάρεστο δημοσιογραφικό έργο της ενημέρωσης του κοινού.

Τα άρθρα στις εφημερίδες δεν είναι ιερά κείμενα ή αποφάσεις δικαστηρίου για να μην κρίνονται ή να αξιολογούνται. Αν δεν έχετε συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα τότε μήπως τόσα χρόνια έχετε επιλέξει λάθος επάγγελμα κύριε Γιάννη;

Ανώνυμος είπε...

@stefan
Ας μην επανέλθω στα περί "ηθικής δικαίωσης" και "πολιτικής εκμετάλλευσης". Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί προσβλήθηκα, άστο.

Πάνε οι καθρέφτες ε; Κρίμα.

@Urfurslaag
Προς τι η επίθεση; Εγώ δίνω μαθήματα δημοσιογραφίας και εσύ μου δίνεις μαθήματα διαδικτύου;;; Εχει πλάκα, αλλά μάλλον δεν θα καταλάβεις γιατί. Inside joke, που λένε. Οσο για τα υπόλοιπα, τι να πω; Είμαι και ελέφαντας με ροζ προβοσκίδα.
Μην περιμένεις άλλη απάντηση.

spallantzas είπε...

Tο περι "ηθικής αποζημείωσης" και όχι δικαίωσης αναφερόταν στον vrypan.
To περί "πολιτικής εκμετάλλευσης" αναφερόταν στην εφημερίδα και στα media γενικότερα και εμμέσως πλην σαφώς και στο ΠΑΣΟΚ.
Εσύ γιατί προσβλήθηκες ? Ως Παναγιώτης, ως εφημερίδα ή ως ΠΑΣΟΚ?

Τέλος πάντων. Δικαίωμα σου σεβαστό και συγχώρεσε με γιατί δεν είχα τέτοιο στόχο.

Για τους καθρέφτες θα το ψάξω, γιατί στην παραλία πίνω καφέ συνήθως έξω, οπότε δεν κόβω και το χέρι μου....

Urfurslaag είπε...

@ κύριος Γιάννης: Δεν περίμενα ούτε αυτήν την απάντηση. Δεν περίμενα ούτε καν να αναρτηθεί το σχόλιό μου μια που αυτό το μπλογκ είχε comment moderation.

Αλλά μου φάνηκε τόσο προκλητικός ο τρόπος που μιλάτε που αποφάσισα να σχολιάσω.

Αν αυτό που μου αφήσατε το θεωρείτε απάντηση εγω το θεωρώ παραλήρημα. Μιλάτε για ινσάιντ τζόουκς λέτε αστειάκια και γελάτε σαν υστερική ασθενής του Μπρόιερ. Αυτό φυσικά χρήζει θεραπείας αλλά δεν είναι υπέυθυνος λόγος δημοσιογράφου.

Νομίζετε αφελή κύριε Γιάννη πως οι μπλόγκερ γεννήθηκαν χθες και δεν προέρχονται από άλλους χώρους ή δεν έχουν άλλες ιδιότητες; Και ήρθατε εσείς ο Μεσίας-δημοσιογράφος να μας μάθετε πως να μιλάμε και πως να κρίνουμε;
Κύριε είστε θλιβερός. Φυσικά δεν περιμένω άλλη απάντηση από εσάς και δεν έχει και ειρμό και συγκρότηση ο λόγος σας, οπότε θα μου ήταν άχρηστη ούτως ή άλλως.

Λυπάμαι και εσάς και τους τοκογλύφους της εφημερίδας σας.

Αν αποφασίσετε να κατεβήτε από το καλάμι θα μπορέσουμε ίσως να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα.

Μέχρι τότε τι να σας πω... ξυδάκι.