23 Μαΐ 2007

Έξι δήμοι της Μεσσηνίας ξεκινούν ανακύκλωση.


Από αυτό το ιστολόγιο έχω αποφασίσει να προβάλλω κάθε αξιόλογη προσπάθεια για μια ανθρώπινη πόλη ατόμων ή συλλογικοτήτων τοπικών κοινωνιών. Τα ερεθίσματα τα παίρνω τόσο από τις προσπάθειες που γίνονται στην πόλη μου το Ναύπλιο, όσο και από συμμετοχή σε προσπάθειες δικτύωσης κινήσεων πολιτών στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα γενικότερα.

Τα σημαντικότερα θέματα που (θάπρεπε να) απασχολούν σήμερα κάθε τοπική κοινωνία είναι η διαχείριση των φυσικών πόρων (κύρια του νερού) και των αποβλήτων (κύρια των σκουπιδιών). Ιδιαίτερα στο θέμα των σκουπιδιών το αδιέξοδο είναι μπροστά στην πόρτα μας. Η ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα και η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί πετυχημένα το πρόβλημα είναι μεγάλη. Τις περισσότερες φορές μικρο(και μεγαλο)συμφέροντα εμποδίζουν την λήψη σημαντικών αποφάσεων,τεράστια κονδύλια ξοδεύονται στη μεταφορά των απορριμμάτων ...κάπου αλλού (και κανείς δεν ξέρει που), οι παράνομες χωματερές "ανθίζουν" και ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά ενόψει καλοκαιριού, ενώ τον τελευταίο καιρό διάφοροι "επιτήδειοι", με την ανοχή των τοπικών αρχών, πλασάρουν αμφίβολης ποιότητας και τεράστιου κόστους λύσεις καύσης. Και φυσικά όλα αυτά ερήμην των πολιτών.

Δεν υπήρξα ποτέ "δογματικός" στο θέμα της τελικής επεξεργασίας των άχρηστων υπολειμμάτων με καύση ή με ταφή. Είμαι όμως δογματικός στο θέμα της ανακύκλωσης στην πηγή. Γιατί απλά η ανακύκλωση δεν είναι μόνο η μείωση έως και 90% των απορριμμάτων που καταλήγουν στην τελική επεξεργασία, αλλά πριν από όλα είναι η επαναχρησιμοποίηση φυσικών πόρων που σήμερα αξίζει περισσότερο από ποτέ να μην πετιούνται ανεξέλεγκτα. Και ανακύκλωση δεν νοείται αν δεν γίνεται τουλάχιστον κατά 50% στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι που ζούμε, στο γραφείο που δουλεύουμε, στην εκδρομή μας, στο σχολείο, στο εργοστάσιο, στη δημόσια υπηρεσία, στο πάρκο, παντού στην πόλη.

Επομένως η πρωτοβουλία τοπικών κοινωνιών για μια σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης, πρέπει να γίνεται γνωστή και στο διαδίκτυο και έτσι αφορμή και παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Οι Δήμαρχοι λοιπόν έξι Δήμων της Μεσσηνίας, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών, Μελιγαλά, Μεσσήνης και Αβίας, γειτονικών της Πρωτεύουσας του Νομού Καλαμάτας, αποφάσισαν να προωθήσουν σύμφωνα με τους ελληνικούς Νόμους και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ανακύκλωση των απορριμμάτων των συσκευασιών των προϊόντων των Δήμων τους.

Για το λόγο αυτό συναντήθηκαν στις 17-5-2007 στο Δημαρχείο της Θουρίας με τον εκπρόσωπο της ΕΕΑΑ Α.Ε κ. Γεώργιο Καραμαλή και συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα τις τυπικές νομικές διαδικασίες για την ένταξη των Δήμων τους στο συλλογικό σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των συσκευασιών (μεταλλικές συσκευασίες, πλαστικά και πλαστικές συσκευασίες κάθε είδους, γυαλί και φυσικά χαρτί και χαρτοσυσκευασίες) , γνωστή σε όλους μας ως ανακύκλωση απορριμμάτων των συσκευασιών.

Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους και την αισιοδοξία τους ότι οι δημότες και κάτοικοι των Δήμων τους θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά τους να εφαρμοστούν επί τέλους οι Νόμοι και οι Οδηγίες της Ε.Ε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.

Σε κοινή τους δήλωση τόνισαν :

"... είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε. Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως ως χώρα αλλά και ως άτομο ο καθένας μας έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μας της Ευρώπης ότι θα τηρήσουμε τις συμφωνίες μας και την υπογραφή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού..."

Δείτε επίσης:

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καιρος ηταν να γινει και κατι τετοιο...

spallantzas είπε...

δεν είναι πάντως αστείο να θεωρείται είδηση στην Ελλάδα ένας δήμος να ασχολείται με την ανακύκλωση?