21 Μαΐ 2007

Εντυπώσεις από την πρώτη συνάντηση των Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Σχημάτων στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε με μια "λονδρέζικη" βροχή. Σαν μέσα στο γκρίζο της καθημερινότητας να ανέμενε μια αχτίδα φωτός μέσα από την αποθήκη 1 του λιμανιού της πόλης. Η ιδέα του Γιάννη Μπουτάρη, μια μεγάλη ιδέα ενός μεγάλου ανθρώπου, επιχειρούσε τα πρώτα δειλά της βήματα.

Δεν είμασταν πολλοί, δεν μαζευτήκαμε για να φτιάξουμε άλλο ένα happening για τα ΜΜΕ, δεν μας τίμησαν κόμματα (αν και προσκλήθηκαν) πλην της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, με την παρουσία τους. Όμως κάναμε τα πρώτα βήματα και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε.

Βρεθήκαμε 9 δημοτικές κινήσεις από κάθε άκρη της Ελλάδας. Μεταξύ μας γνωστοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, όπως ο Φιλιππος Φίλιος από τα Γιάννενα και ο Γιάννης Δημαράς από την Πάτρα, δήμαρχοι, όπως ο Σταύρος Ιατρού απο την Κερατέα, νεοεισερχόμενοι στον χώρο των αυτοδιοικητικών όπως η Αθηνά Λυγνού από την Γλυφάδα και ο Γιάννης Χαλλιόρης απο την Χίο. Ο καθένας μας από διαφορετική αφετηρία , οι περισσότεροι με συγκεκριμένη κομματική προέλευση, αλλά όλοι ταγμένοι στην υπόθεση που λέγεται Αυτοδιοίκηση και παραπέρα "Πόλη που θέλουμε".

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ένας στους τρεις ψηφοφόρους προτίμησε να δώσει συνειδητά την ψήφο του σε ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα. Πάνω από 70 δήμαρχοι εκλέχθηκαν μέσα από τέτοια σχήματα, ενώ πάνω από 100 τέτοιοι συνδυασμοί αποτελούν σήμερα μείζονα ή ελάσσονα αντιπολίτευση στους δήμους τους.

Καταγγέλθηκαν οι απαράδεκτες πολιτικές της κυβέρνησης με τη θέσπιση του 42% και το πραξικόπημα στις ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Διαπιστώθηκε το πολιτικό και προπάντων οικονομικό αδιέξοδο που οδηγείται όλο και περισσότερο το πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α. από τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας.

Συμφωνήθηκε ότι η δικτύωση και συνεργασία και επομένως η ενδυνάμωση της φωνής των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων πανελλαδικά μπορεί να συμβάλλει τόσο στην δική τους αποτελεσματικότερη παρουσία στην κάθε τοπική κοινωνία, όσο και στην παρέμβαση τους συνολικά στην κεντρική πολιτική σκηνή για την ανατροπή του σκηνικού που θέλει την Τοπική αυτοδιοίκηση έρμαιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων και των κομματικών (εσωτερικών) αντιπαραθέσεων.

Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις , υπήρξαν και διαφωνίες, πράγμα εύλογο και τελικά υγιές πολιτικά, όταν 10 άνθρωποι συναντώνται για πρώτη φορά, χωρίς καμιά προεργασία, μεταξύ τους. Όμως σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ευδιάκριτη η πίστη όλων πως αυτό το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει, πως είναι η ελπίδα για το μέλλον, για την πόλη που ζούμε, για τα παιδιά μας, για όλους.

  • Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν σε αυτά που δεν θέλουμε, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
  • Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα προχωρήσουμε μέσα από διαρκή ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο σε κοινές θέσεις απόρροια όχι συμβιβασμών αλλά δημιουργικής συναίνεσης, και αυτό είναι ένα δεύτερο σημαντικό βήμα.
  • Συμφωνήσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους δέχονται να συζητήσουν μαζί μας και συμφωνούν στην πρώτη ιδρυτική δήλωση, ανεξάρτητα από ποια αφετηρία έρχονται και αυτό είναι ένα τρίτο εξίσου σημαντικό βήμα.

Καταλήξαμε στην ιδρυτική δήλωση και στον προγραμματισμό του πρώτου συνεδρίου στο τέλος του Φθινοπώρου. Απο εδώ και πέρα και μέχρι τότε προέχει η ενημέρωση και συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων σχημάτων από όλη την Ελλάδα. Οι θέσεις και το πολιτικό πλαίσιο αρχών της Πρωτοβουλίας θα ετοιμαστούν από την προσωρινή επιτροπή πρωτοβουλίας και θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση και στο διαδίκτυο πριν το συνέδριο του Φθινοπώρου.

Για όσους εκπροσωπούν αυτοδιοικητικά σχήματα και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία, μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες είτε στο mail αυτού του ιστολογίου είτε στα mail των συμμετεχόντων στην επιτροπή πρωτοβουλίας.
info@anor.gr
info@alliprotasi.gr
ffilios@hotmail.com
kasimis2@otenet.gr
info@neaantilipsi.gr
jdimaras@otenet.gr
info@keratea.gr
fdelinord@yahoo.gr
protovoulia@netone.gr

3 σχόλια:

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Το εγχείρημα του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των άλλων, αντίστοιχης φιλοσοφίας για την αυτοδιοίκηση, υποψηφίων ανά την Ελλάδα, ήταν από μόνο του θετικό.

Απέκτησε όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία από την απήχηση που βρήκε στους ψηφοφόρους! Επρόκειτο για "δημοψηφισματικού" χαρακτήρα δήλωση βούλησης των ΠΟΛΙτών.

Όποιος, μέσα στο παραδοσιακό κλίμα πόλωσης, δεν ΕΙΔΕ τα ποσοστά και τα αποτελέσματα κάτω από αυτό το πρίσμα, οχυρώνεται πίσω από το status quo και περιχαρακώνει αυτό που θεωρεί ως "κομματική" ή πολιτική του δύναμη, αλλά υποτιμά την ψήφο των δημοτών.

Ο "ΠΟΛΙΣ" υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία αυτή που επιδιώκει μια πιο Δημοκρατική, Ανοιχτή, Πρωτότυπη, χωρίς συμπλέγματα προσέγγιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι όσοι υποψήφοι "κατέβηκαν" ή εκλέχτηκαν με την υποστήριξη των κομμάτων είναι εξ'ορισμού "κακές" ή "λάθος" επιλογές.
Πρέπει όμως και όλοι αυτοί να ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ότι έξω από τα κόμματα και τις ταμπέλες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι με γνώση, ικανότητες, πάθος και εμπειρίες που διατίθενται και να τις μοιραστούν και να τις προσφέρουν όχι απαραίτητα ως "θέσφατα" αλλά σαν ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και θέματα προς συζήτηση.
Ακόμη περισσότερο, αυτά τα πρόσωπα, αν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες να εφαρμόσουν ή να αποδείξουν την αλήθεια ή την αποτελεσματικότητα όσων πιστεύουν είναι βέβαιο ότι θα αποτελούσαν μια θετική έκπληξη για την κοινωνία.

Ο "ΠΟΛΙΣ" χωρίς να αποτελεί δημοτική κίνηση, θα παρακολουθήσει και θα συμβάλλει στον διάλογο που προτίθεστε να ανοίξετε, όχι μόνο για τη σημασία που έχει αυτό για τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά γιατί η, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, επιτυχία του εγχειρήματος δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω αναγκαίες ΑΛΛΑΓΕΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ.

spallantzas είπε...

Το πρόβλημα της "ανεξαρτησίας" συζητήθηκε χτες και κάποια στιγμή υπήρξε και σημείο διαφωνίας, όταν τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση για "κριτήρια συμμετοχής" στην πρωτοβουλία.

Υπήρξε προβληματισμός για την έννοια του ανεξάρτητου σχήματος. Είναι ανεξάρτητος μόνο αυτός που δεν υποστηρίζεται απο κανένα κόμμα? Είναι ανεξάρτητος ο "αντάρτης"? Κάποιος ανεξάρτητος που εκ των υστέρων δέχεται τη στήριξη ενός κόμματος παύει να είναι ανεξάρτητος?

Προσωπικά εξέφρασα την άποψη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σχήμα και καμιά πρωτοβουλία πολιτών, αρκεί να συμφωνεί με τη διακήρυξη και το πλαίσιο αρχών που θα καταλήξουμε το Φθινόπωρο. Και τότε εκ των πραγμάτων, λέγοντας το απλά " ο καθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του".

Το πρόβλημα δεν είναι οι ταμπέλες, αλλά οι θέσεις, οι προτάσεις και η συμμετοχή των πολιτών.

Bill είπε...

Χαιρετώ την παρέα
Για διευκόλυνσή σας έχω "ανεβάσει" στο www.anor.gr όσα βιντεάκια μπόρεσα να γράψω με το κινητό μου , περίπου 2,5 ώρες συνολικά , χωρισμένα σε εννότητες. Έτσι θα πάρετε μια γεύση όσοι δεν είσασταν εκεί.
Πρέπει να σας πω δε, ότι τελικά εγώ προσωπικά ευχαριστήθηκα πάρα πολύ βλέποντας πως υπάρχουν πολλοί πολίτες σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες κομματικές καταβολές η ρίζες , παρόλα αυτά όμως έχουν συναντίληψη και πιστεύουν ότι στην Τ.Α δεν χωρεί κομματισμός παρα μόνον αγάπη για την πόλη τους και διαρκής προσπάθεια για την επίλυση των τοπικών και μη προβλημάτων .Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα όλους φίλοι μου .
Βασίλης