14 Ιουν 2007

Παμε για εκλογές - επεισόδιο 3ο: το διακύβευμα

Ποιο θα είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών?
Η Κυβέρνηση επιμένει, με βάση όσα λέει ο πρωθυπουργός, στις μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ (δια στόματος Προέδρου και μόνο προς το παρόν) προβάλλει τη Δίκαιη Κοινωνία μέσα από το πρόσφατο ψηφισμένο πρόγραμμά του. Θα είναι όμως αυτό το πεδίο που θα κονταροχτυπηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα?

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την προϋπόθεση ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (προσωπικά δεν βλέπω το λόγο γιατί να γίνουν νωρίτερα) το "πάλκο" θα στηθεί από τους επικοινωνιολόγους και τις εταιρείες που πατρονάρουν τα κόμματα πάνω στο θέμα των ομολόγων , με προεκτάσεις (για κάθε πλευρά όπως τη συμφέρει) σε άλλα "σκάνδαλα" και "σκανδαλάκια". Συνθήματα του τύπου "φέρτε τα λεφτά πίσω" ή "φέρτε εσείς τα προηγούμενα" , υψηλοί τόνοι περί διαφθοράς "τότε και τώρα" θα κυριαρχήσουν, αλληλοκατηγορίες και παραθυρομάχες θα είναι στην ημερήσια διάταξη, σε τέτοιο βαθμό που τα "ταλέντα" της Πάνια θα ωχριούν μπροστά σε ότι θα βλέπουμε στους δέκτες μας.

Επομένως τα περί δίκαιης κοινωνίας και μεταρρυθμίσεων θα μείνουν μόνο να σταμπάρουν σαν συνθήματα κάποιες προεκλογικές αφίσες και να γεμίσουν τις σελίδες κάποιων κυβερνητικών προγραμμάτων που ελάχιστοι πολίτες θα διαβάσουν και σε κανέναν δεν θα δοθεί πραγματικά το βήμα να τις κρίνουν (με μικρές εξαιρέσεις ίσως επιμέρους πρωτοβουλίες κύρια στο διαδίκτυο).

Αν οι εκλογές πάνε στο τέλος της τετραετίας , πράγμα πιθανό, τότε επειδή το θέμα θα έχει ξεθυμάνει (αν και με αυτή την κυβέρνηση μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλο και κάποιος κουμπάρος θα την κάνει πάλι τη χαζομάρα του), ίσως παίξουν λίγο και τα εθνικά θέματα προς τέρψιν των κάθε λογής Καρατζαφέρηδων και Παπαθεμελήδων. Για να έχουν λόγο ύπαρξης και τα "δεκανίκια".

Τι ΔΕΝ θα συζητηθεί σε αυτές τις εκλογές , αν και θα είναι το κυρίαρχο θέμα προς επίλυση της οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης? Μα φυσικά το ίδιο το ασφαλιστικό ! Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και (με όση παρέμβαση διαθέτουν) να ζητήσουν από τους πολιτικούς να τοποθετηθούν για το πως θα διαχειριστούν το ασφαλιστικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές. Τι προτάσεις έχουν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση , για ένα βιώσιμο σύστημα που θα εξασφαλίζει ανθρώπινη σύνταξη για όλους.

Προσωπικά θα ψήφιζα με τα τέσσερα ένα κόμμα που θα μούλεγε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα τι πρέπει να γίνει για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα. Ποια ρεαλιστικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για την εισφοροδιαφυγή. Πως πρέπει να γίνει η αναδιανομή των βαρών. Θεωρώ πως οι σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες πρέπει να πιέσουν αφόρητα τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν δημόσια πάνω στο καυτό και κυρίαρχο αυτό ζήτημα, να καταψηφίσουν όσους υποσχεθούν κενές περιεχομένου παροχές με "ορίζοντα τετραετίας" και να απαιτήσουν συνυπευθυνότητα στην επίλυση του προβλήματος.

Δεν θα με ενοχλούσε δε καθόλου αν, σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας πίεσης εκ μέρους των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, οδηγούμασταν σε ικανοποιητικές δεσμεύσεις και προτάσεις και τελικά στην υλοποίηση τους μέσα από έναν, με ένα ξεκάθαρο και ρεαλιστικό κοινό πλαίσιο συμφωνίας, συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων.

13 σχόλια:

? είπε...

όσον αφορά το ασφαλιστικό ο μόνος που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια είναι ο Μητσοτάκης...δε νομίζω να ψηφίσουμε Ν.Δ λόγω του επίτιμου

spallantzas είπε...

Τί είπε ο επίτιμος? Να αυξήσουμε απλά τα όρια ηλικίας? Και λύνεται έτσι το πρόβλημα?

? είπε...

μίλησε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα όπως είπες για την επιβίωση του ασφαλιστικού.πρότεινε μια λύση και μάλιστα δημόσια.την επόμενη μέρα βγήκαν όλοι και τον έκραξαν

spallantzas είπε...

επιμένω πως πέρα από δημαγωγίες για υπευθυνότητα και ειλικρινεια δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Και φυσικά έχει σημασία πότε το είπε. Και τέλος, ας μην ασχολούμαστε τώρα με τελειωμένους. Αλλο τα κούφια λόγια κάποιων μπροστά σε μικρόφωνα και άλλο συγκεκριμένες θέσεις και δέσμευση δημόσια ενός πολιτικού φορέα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά, συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο.
Δεν ξέρω τι ακριβώς δήλωσε ο κύριος, αλλά έξω από τον χορό μπορώ κι εγώ να πω ότι ξέρω να χορεύω.
Ας ήταν υπεύθυνος όταν έπρεπε. Ξέρουμε όλοι τι εννοώ...

spallantzas είπε...

το ψαξα λίγο με τον επίτιμο, αλλά και το γιό του, φέρελπι υπασπιστή της "διαδόχου". Δύο συνεντεύξεις του ενός και του άλλου πέρυσι δεν έχουν πέρα από ευχολόγια του στυλ "να δούμε το πραγματικό πρόβλημα μέσα από δημόσιο και ειλικρινή διάλογο, καμιά πρόταση πλην της αύξησης των ορίων ηλικίας.

Εγώ από την άλλη θα πω δυο νούμερα : 10 δις ευρώ χρωστάει το δημόσιο απο εισφορές στα ταμεία!! Και αλλά 10 δις ευρώ λείπουν από την εισφοροδιαφυγή. Σύνολο 20.

Για αυτά έχει προτείνει κανείς κάτι συγκεκριμένο?

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικο πρόγραμμα Φιλελευθερης συμαχιας

Η μόνη σοβαρή πρόταση που έχει γίνει για το ασφαλιστικό.

Και για τον Επιτιμο, τι να σου κάνει όταν βγήκε με αναλογικό συστημα και δεν μπορούσε να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πώς να προωθήσει μέτρα.

deGreece είπε...

Νομίζω ότι το ασφαλιστικό είναι ουσιαστικά πρόβλημα μετασχηματισμού μιας κρατικίστικης οικονομίας σε κλασσικού τύπου ιδιωτικής. Τα όρια ηλικιών, το ποσό των συντάξεων κλπ δεν αφορούν τόσο τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ ή ακόμη του ΤΣΜΕΔΕ ή του ΤΣΑΥ. Είναι πρόβλημα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχει προκαλέσει τρομακτικές ανισότητες και χαριστικές ρυθμίσεις.

Ας μην ανησυχούμε όμως, το διακύβευμα των εκλογών δεν φαίνεται να είναι η οικονομία, ούτε τα εξωτερικά, ούτε φυσικά το ασφαλιστικό που εκτιμώ ότι θα το πιάσουν τα κόμματα αρκετά αργότερα, ίσως και μετά το 2010.

Οι επικοινωνιολόγοι φαίνεται να προτιμούν μια 'μάχη' Καραμανλή-Παπανδρέου και πάντα στα πλαίσια του περίφημου ‘μεσαίου χώρου’. Ο Καραμανλής το προτιμά επίσης και μεταξύ μας και ο Παπανδρέου δεν το απορρίπτει. Τα πλεονεκτήματά του, προφανή: δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεσμεύσεις για το μέλλον, περιχαρακώνει τις πιθανές αντιθέσεις και προσφέρεται για σκηνοθετική παρέμβαση. Τα μειονεκτήματά του, επίσης.

Μια μικρή παρατήρηση για τα προγράμματα. Δεν περιέχουν συγκρουσιακές προτάσεις που να μπορούν να προκαλέσουν προεκλογική τριβή και έντονες αντιπαραθέσεις.

spallantzas είπε...

@antonis
Πράγματι , τα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα της ΦΣ είναι ενδιαφέροντα και αξιοποιήσιμα σε έναν σοβαρό δημόσιο διάλογο για το ασφαλιστικό. Μην είμαστε απόλυτοι, δεν είναι η μόνη σοβαρή πρόταση. Είναι μια συγκέντρωση επί μέρους προτάσεων που έχουν ακουστεί από διάφορους κατά καιρούς. Είναι ας πούμε "λίγο από όλα". Εχουν πολλά κοινά με την πρόταση Γιαννίτση του 2002, είναι τέλος πάντων μια σειρά προτάσεων. Δεν απαντάνε π.χ. στα ερωτήματα που έθεσα πριν, τι θα γίνει με την τρύπα των 20 δις. δεν απαντάνε επίσης στο πως θα αποφεύγονται φαινόμενα τύπου "δομημένων ομολόγων".

Το σχόλιο με την αναλογική είναι λίγο ατυχές (δεν συνάδει και με τις αρχές της ΦΣ νομίζω). Αν θέλουμε κοινωνική συμμετοχή και αποδοχή δεν μπορούμε να ενεργούμε ερήμην των πολιτών, έτσι δεν είναι?

@degreece

Πολύ εύστοχη η παρατήρηση σου για τα προγράμματα, αν και κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα των προγραμμάτων δεν είναι εκεί, αλλά περισσότερο στο τρόπο διατύπωσης των προτάσεων σε αυτά και στο "αγχος" των συγγραφέων να έχουν "απ' όλα" με αποτέλεσμα να γράφουν και αυτονόητα πράγματα.
Εγώ θα προτομούσα ένα πρόγραμμα που αντί να γράφει ότι "εγγυόμαστε ότι ο ήλιος θα ανατέλλει καθε πρωί" να επικεντρώνεται σε 5 βασικά θέματα αιχμής ( τέτοια θα μπορούσαν να είναι τώρα περιβάλλον, ασφαλιστικό , απασχόληση, παιδεία, υγεια) και να προκαλεί συζήτηση με ανατρεπτικές και καινοτόμες προτάσεις.

spallantzas είπε...

σε σχέση με τα προγράμματα διαβάστε αύριο ένα εξαιρετικό άρθρο του Νίκου Κοτζιά στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕ...."Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ" (ΧΑΧΑΧΑ) ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ!!! ΧΑΧΑΧΑ
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο "ΕΠΙΤΗΜΟΣ"?????

Ανώνυμος είπε...

Τα προγραμματα των κομματων δεν εχουν καμια σχεση με το αποτελεσμα των εκλογων. Η πολιτικη των επομενων ετων ειναι προδιαγεγραμμενη απο την Ε.Ε. και την ΗΠΑ ανεξαρτητα πιο κομμα ειναι κυβερνηση.
Οσο για το ασφαλιστικο οι σημερινοι 30αδες και κατω θα δουλεουν μεχρι να πεθανουν!!! Σε ολη την ευρωπη.
http://hellas-fos.blogspot.com

spallantzas είπε...

@all

θα παρακαλούσα να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η ανωνυμία. Έστω ένα nick για να γνωρίζω σε ποιον απευθυνομαι.

@δεύτερε ανώνυμε

μπορεί να είναι και έτσι. αλλά δεν το θεωρείς εξαιρετικά μοιρολατρικό? δεν σου φαίνεται ότι τετοια αντιμετώπιση δεν οδηγεί πουθενά?