2 Ιουλ 2007

Πράσινη Αττική

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, σε ανύποπτη φάση και όχι μετά από καταστροφή, είχε κατατεθεί στην Προσωρινή (τότε) Συντονιστική Επιτροπή της κίνησης πολιτών ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ μια ολοκληρωμένη και πολύ συγκεκριμένη πρόταση για δράση για το πράσινο στην Αττική.

Δυστυχώς η πρόταση αυτή πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων από κάποιους "πάνσοφους" που θεώρησαν τη δράση όχι σημαντική και προτίμησαν άλλες δραστηριότητες και "happening" για την προσωπική τους αποκλειστικά προβολή , στέλνοντας την ίδια την τόσο ενδιαφέρουσα κίνηση στην ανυπαρξία.

Σήμερα αυτή η πρόταση, μετά το δράμα της Πάρνηθας, αποκτά μια σοβαρή και συνάμα τραγική σημασία και θεωρώ χρήσιμο να την δημοσιοποιήσω, χωρίς να στενοχωρήσω τους εμπνευστές της από την Ηλιούπολη. Δεν περιμένω απο αυτούς που την απέρριψαν τότε να καταλάβουν το σφάλμα τους - εδώ δεν κατάλαβαν τόσα και τόσα! Απλά πιστεύω πως ίσως κάποιες ιδέες να είναι χρήσιμες για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτές τις ημέρες και στην blogoσφαιρα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ

Η Πράσινη Αττική είναι μία από τις δράσεις που επιλέχτηκαν από το δίκτυο του Κάθε Μέρα Πολίτης της Ηλιούπολης.

Στην επιλογή αυτή οδήγησαν ορισμένα από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τους πολίτες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τα προβλήματα αυτά είναι:

  1. Η συνεχώς αυξανόμενη μέση θερμοκρασία, μια τάση που επιδεινώνεται από την όλο και μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, με την προσθήκη τσιμέντου σε βάρος του πράσινου
  2. Τα όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενα ακραία καιρικά περιστατικά, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  3. Ο Υπερβολικός θόρυβος και σκόνη στις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
  4. Η Αύξηση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το υποβαθμισμένο περιβάλλον, όπως είναι αλλεργίες, αναπνευστικές δυσκολίες και άλλα.
  5. Η Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και επιδείνωση της λειτουργικότητας των πόλεων.

Το πράσινο μπορεί να λειτουργήσει:

Α. Σαν φυσικό κλιματιστικό, μειώνοντας τη θερμοκρασία τους ζεστούς μήνες και εξοικονομώντας ενέργεια από τον περιορισμό της χρήσης των κλιματιστικών.

Β. Για να συγκρατεί τα νερά της βροχής και να περιορίζει τις πλημμύρες. Αυτός ο ρόλος των δέντρων γίνεται ακόμη καλύτερα αντιληπτός από όλους μας, αν αναλογιστούμε την έξαρση των καταρρακτωδών βροχών και πλημμύρων τα τελευταία χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.

Γ. Για τη σωστή οξυγόνωση της ατμόσφαιρας που σημαίνει βελτίωση της υγείας των κατοίκων.

Δ. Για να απορροφά τους θορύβους και τη σκόνη και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη βιωσιμότητα της πόλης.

Ε. Ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο και αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για να παίξει το πράσινο σωστά αυτούς τους ρόλους, πρέπει να πληρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις:

1. Να αναδασωθούν οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την Αττική για να λειτουργήσουν σαν ‘Πνεύμονες Πράσινου’.

2.Να δημιουργηθούν λωρίδες πράσινου, που να συνδέουν τους ορεινούς όγκους με τις αστικές περιοχές και αυτές μεταξύ τους, καθώς και με τη θάλασσα, όπου αυτό είναι εφικτό.

3.Να αυξηθεί το πράσινο στις αστικές περιοχές, με φύτευση και της πιο μικρής γωνιάς και τη δημιουργία «μικρών αλυσίδων» και μικρών «πράσινων νησίδων», σε σύνδεση με τους πράσινους όγκους.

4. Να συντηρείται το υπάρχον και το νέο αστικό και περιαστικό πράσινο, το οποίο σε πολλές περιοχές εξασθενεί και καταστρέφεται και να ανατεθεί η φροντίδα αυτή σε επαγγελματίες που ξέρουν πώς να φυτεύουν, αλλά και να συντηρούν δέντρα και φυτά.

5.Να δοθούν μόνιμες λύσεις υδροδότησης για πότισμα του πράσινου με γεωτρήσεις, σε περιοχές που υπάρχει δυνατότητα, π.χ. Εθνικός κήπος, του οποίου τα δέντρα πάσχουν από λειψυδρία, ενώ ακριβώς από κάτω ρέει ο Ηριδανός ποταμός.Η σωστή και επαρκής άρδευση βοηθάει στο να επιτελέσουν τα δέντρα ΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ στο μέγιστο βαθμό, με την παραγωγή περισσότερου οξυγόνου, με την δημιουργία περισσότερων υδρατμών και σύννεφων και την πρόκληση βροχής, που σημαίνει περισσότερο νερό στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα .

6. Να προστατευθεί το περιαστικό πράσινο από τη βοσκή και τις πυρκαγιές, με ενεργοποίηση των ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ που μπορούν να παίξουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στον τομέα αυτό, κινητοποιώντας τους πολίτες και κυρίως νέους, οι οποίοι ταυτόχρονα εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και εξοικειώνονται με τη φύση, από την οποία τόσο πολύ απομακρύνονται οι κάτοικοι της πόλης.

7. Να στηρίζονται οι αναδασώσεις και οι δεντροφυτεύσεις στην καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και θα λάβουν υπόψη τους, τις διαφοροποιήσεις του κλίματος κατά περιοχές της Αττικής, την επάρκεια του νερού, το έδαφος, το χρόνο ανάπτυξης των προτεινόμενων φυτών και δέντρων, την αντοχή τους κ.λ.π. ώστε να γίνεται σωστή επιλογή τους.

8. Να δημιουργηθεί Ενιαίο Ταμείο Πρασίνου και να αναλάβει τη συντήρηση, βελτίωση και αύξηση του αστικού και περιαστικού πράσινου ενιαίος φορέας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Ι. Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης – Επιχειρησιακό πρόγραμμα για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΙΙ. «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ»: που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια πόρων και να κάνει τον κάτοικο ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ στο μεγάλο αυτό έργο πνοής της Αττικής, προσφέροντας ένα Ευρώ το χρόνο για το Αττικό Πράσινο.

Προϋποθέσεις για την επιτυχία της εκστρατείας είναι

Α) ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ από την Υπερνομαρχία και τους τοπικούς φορείς, ώστε να πειστεί ο πολίτης για προθέσεις και στόχους.
Β) Να διαφημιστεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, των οποίων θα ζητηθεί η συμμετοχή ως ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
Γ) Να ανοιχτούν σε όλες τις τράπεζες ειδικοί λογαριασμοί για την Πράσινη Αττική για να μπορεί κάθε πολίτης χωρίς άλλα έξοδα να καταθέσει ένα (1) ΕΥΡΩ για το σκοπό αυτό.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ø Να πιέσει ο πολίτης τις αρμόδιες αρχές, Δήμους, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ και ΤΑΧΥΤΕΡΗ επίλυση χρόνιων και καθοριστικών για τη διαβίωσή μας προβλημάτων.

Ø Να συμβάλλει στην ολοκλήρωση αυτού του έργου καταθέτοντας κάθε Δίκτυο, σε κάθε δήμο, τη δική του πρόταση για την πόλη του και όλοι μαζί συνεργαζόμενοι για την Αττική.

Ø Να προωθήσει και να καλλιεργήσει τη συνεργασία των πολιτών μέσα από τα δίκτυα του ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ και άλλες εθελοντικές ομάδες και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ø Να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη σε κοινά προβλήματα για να συνδράμει στην επίλυσή τους με την εθελοντική προσφορά του.

Ø Να προκαλέσει τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του πολίτη στην προσπάθεια για να επιλυθούν τα προβλήματα του τόπου του και να υποκινήσει τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύοντας ότι όταν δεν απέχουμε από τη δημόσια ζωή μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ø Να συμβάλλει εν μέρει στη λύση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ προβλήματος της Αττικής μέσα σε πλαίσια ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

3 σχόλια:

spallantzas είπε...

αυτά γιατί μάλλον κάποιοι ζουν αλλού και στέλνουν εγκύκλιους σε ΔΟ , ΝΕ του ΠΑΣΟΚ και "εθελοντές" του ΚΜΠ να δράσουν για τις φωτιές. Και τις στέλνουν κατόπιν εορτής, στις 28/6/2007. όταν όλα είχαν γίνει στάχτη. Σαν να θέλουμε να φτιάξουμε άλλοθι για μια δολοφονία δεν μοιάζει ... σύντροφε γραμματέα?

Γυναiκες του ΠΑΣΟΚ είπε...

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ

Πολύ συγκινητικό να σε βρίσκω εδώ Στέφανε και να γράφεις τόσο εύστοχα για την ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ''.

Η αλήθεια είναι οτι τότε πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων απο όσους έβλεπαν μπροστά τους μόνο την προσωπική τους προβολή, που τη βάφτιζαν με καινούργιες λέξεις και την έντυναν με άλλα ρούχα.......
Το ΚΜΠ Ηλιούπολης στάλθηκε βεβαίως στην ανυπαρξία, αλλά όταν υπάρχει το μεράκι, η λαχτάρα, το όραμα,τίποτα δεν πετιέται!!!
Βάζεις φτερά στα πόδια, γυρνάς και φωνάζεις ν' ακούσουν αυτό που τόσο πολύ πιστεύεις κι ας γίνεσαι γραφικός!! Μέσα σου ξέρεις οτι θάρθει η στιγμή και θα σ' ακούσουν....

Το ΚΜΠ Στέφανε έγινε Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και η ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ'' έφτασε σε πολλά χέρια...

Η Κίνηση Πολιτών γράφει μέλη απ' όλη την Αττική και η ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΤΤΙΚΗ'' γυρίζει...

Για να δούμε.....

ευαγγελία

spallantzas είπε...

@ευαγγελία
η συγκίνηση και η χαρά είναι και για μένα μεγάλη , να ακούω να προχωράτε με σταθερά βήματα και επιμονή σ αυτό που είχατε οραματιστεί, σχεδιάσει και προτείνει. σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι το μέλλον...
νασαι καλά