30 Ιουν 2007

Καυτές απορίες ...

Όταν πριν 10 μήνες η Χαλκιδική και η Μάνη έπαιρναν σειρά στο σήριαλ των καλοκαιρινών πυρκαγιών, δεν είχα καμιά αμφιβολία, ότι το εναπομείναν πράσινο της Πάρνηθας στην Αττική θα απειλούνταν και αυτό από την αδιαφορία μας.

Ταξιδεύοντας συχνά από την Αργολίδα προς την Εύβοια, χρησιμοποιώ συχνά αυτό το δρόμο από τον "τιτάνα" προς τα Δερβενοχώρια, όχι τόσο για να γλιτώσω κίνηση, αλλά για να θαυμάσω αυτό το καταπληκτικό ελατόδασος, ένα από τα τρία (όπως λένε οι ειδικοί) στον κόσμο! Ένα δάσος που έχει χαρακτηριστεί με νόμο Εθνικός Δρυμός και στο οποίο υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η εικόνα που αντίκρισα σήμερα το πρωί στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ με συγκλόνισε. Και λέω η εικόνα , γιατί ειλικρινά έκλεισα τη φωνή γιατί δεν άντεχα να ακούω τους αλαλαγμούς όλων των γνωστών ανευθυνοϋπεύθυνων που σκύλευαν το "λειψανο" της Πάρνηθας.


Δεν έχω καμιά όρεξη να μπω σε αυτή τη λογική των ευθυνών και της έλλειψης προγραμματισμού και συντονισμού. Δεν περίμενα να αλλάξει τίποτα από πέρυσι, όπως δεν έχει αλλάξει τόσα χρόνια. Έχω απλά τρεις απορίες να διατυπώσω , απο τις απαντήσεις των οποίων κατά την άποψη μου θάπρεπε εδώ και δυο μέρες κάποιοι να είναι φυλακή:

  • Πρώτα πρώτα μια γενική απορία. Τι σημαίνει Εθνικός Δρυμός? Πως προστατεύεται? Εδώ δε μιλάμε για ένα δάσος σαν όλα τα άλλα. Ξέρω ότι υπήρχε σχέδιο , όπως υπάρχει και δασολόγιο για την Πάρνηθα από το 1979. Εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο, κι αν όχι ποιος φταίει? Πως είναι δυνατόν σε δασική περιοχή δίπλα στο δρυμό (στη Στεφάνη) να υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα (κι αυτό όπως αποδείχτηκε χαλασμένο), αντί για τρία?
  • Αν είναι αλήθεια ότι η φωτιά ξεκίνησε από σπίθες σε έναν πυλώνα της ΔΕΗ, ποιος ευθύνεται για το ότι οι πυλώνες δεν ήταν καθαροί από αγριόχορτα? Υπάρχει ή δεν υπάρχει κανονισμός ασφαλείας του πυλώνα από φωτιά? Απο πότε έχουν να καθαριστούν οι πυλώνες της ΔΕΗ στην Πάρνηθα? Και ποιος ευθύνεται που δεν καθαρίζονται? Η τοπική αυτοδιοίκηση τι ευθύνες έχει? Και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος τους 98 που υποχρεώνει τους Δήμους να έχουν δικά τους συντονιστικά όργανα και ομάδες εθελοντών δασοπυρόσβεσης? Ποιος ευθύνεται γιαυτό?
  • Και τέλος το πιο κρίσιμο ερώτημα . Λέχθηκε δια στόματος υπουργού ότι δεν επιχείρησαν έγκαιρα τα εναέρια μέσα ("την πατήσαμε" είπε επί λέξη), γιατί θα γινόταν ζημιά στους πυλώνες της ΔΕΗ και θα είχαμε μπλακ άουτ στην Αττική !!! Και επιλέξατε ρε αθεόφοβοι το "περιβαλλοντικό μπλακ άουτ" του λεκανοπεδίου για τα επόμενα 100 χρόνια , από μια βλάβη , σημαντική δε λέω, που θα κρατούσε 3, 4 , 5 μέρες? μια εβδομάδα?Ποιο αρρωστημένο μυαλό πήρε αυτή την απόφαση? Δεν φυλάγαμε τα δενδράκια της γειτονιάς μας ρε παιδιά! Τον Εθνικό Δρυμό θα σώζαμε, τον ένα από τους 2-3 που έχουμε! Και σκεφτήκαμε μη και δεν δουλέψουν τα κλιματιστικά των Αθηναίων (γιατί μόνο αυτά δουλεύουν τέτοια εποχή)?
Και βέβαια ένα σχόλιο για όλους εμάς. Η γνωστή δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ , κάτοικος Δερβενοχωρίων, έλεγε σήμερα το πρωί πως η φωτιά που ξεκίνησε το κακό, μπορούσε να σβήσει με ένα λάστιχο αυλής σπιτιού, αλλά κανείς δεν έτρεξε να τη σβήσει. Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε και σαν πολίτες, ότι οι φυσικοί πόροι είναι δική μας περιουσία κι αν δεν κινητοποιούμαστε εμείς πριν από όλους για να προστατεύσουμε την περιουσία μας (και αυτό δεν είναι μόνο το σπίτι μας) περιμένοντας τα όλα από το "κράτος", τότε η περιβαλλοντική καταστροφή είναι εξασφαλισμένη.

1 σχόλιο:

MenieK είπε...

Στις βεράντες των Βορείων Προαστείων στάχτες, η ζωή, η ομορφία, το μέλλον...