6 Αυγ 2007

Ιστορίες της τσέπης

Η εβδομάδα που διανύουμε και η επόμενη είναι οι εβδομάδες της καλοκαιρινής ραστώνης για όλους (ακόμη και για αυτούς που αγχώνονται με το πότε θα γίνουν οι εκλογές!). Γιαυτό, τέτοιες μέρες καλό θα είναι να διαβάσουμε κανένα βιβλίο, να χαλαρώσουμε λίγο, αλλά και να μάθουμε τίποτα καινούργιο, να γεμίσουμε μπαταρίες για το χειμώνα.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να προτείνω ένα βιβλίο, κατα τη γνώμη ιδανικά γραμμένο για τέτοιες μέρες. Τις "Ιστορίες της τσέπης" του Νίκου Παπανδρέου, απο τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βιβλίο αποτελείται από σύντομες "ιστορίες" , που διαβάζονται σε 5 λεπτά το πολύ η καθεμιά, που έχει γράψει κατά καιρούς ο Ν.Π. για διάφορα έντυπα με τα οποία συνεργάζεται, ιστορίες όχι απαραίτητα συνδεδεμένες μεταξύ τους, ιστορίες άλλοτε εξαιρετικά επίκαιρες και άλλοτε όχι, ιστορίες που "τρέχουν" στους "τρείς κόσμους του Νίκου" , όπως ο ίδιος ο συγγραφέας λέει : " στον κόσμο της μητρικής του γλώσσας (τ' αγγλικά), στο πραγματικό τοπίο που ονομάζεται Ελλάδα και στο ονειρικό τοπίο της συγγραφής."

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται χαρακτηριστικά :
" Τι κοινό έχουν τα μυρμήγκια του Ντοστογιέφσκι με το άγχος του συγγραφέα; Ή η μαγεία του δοκιμίου με τη χρησιμότητα της μπιρίμπας; Γιατί δε διαβάζουν βιβλία οι 'Ελληνες; Ερωτήματα και προβληματισμοί, που τίθενται και διατυπώνονται, μεταξύ πολλών άλλων, στα δοκιμιακά κείμενα αυτού του βιβλίου, μεταδίδοντας το πνεύμα και την ιδιαίτερη οπτική ενός ανθρώπου που ζει σε τρεις χώρες συγχρόνως: στον κόσμο της μητρικής του γλώσσας, τα αγγλικά, στο πραγματικό τοπίο που ονομάζεται Ελλάδα και στο ονειρικό τοπίο της συγγραφής. Οι "Ιστορίες της τσέπης" του Νίκου Παπανδρέου προορίζονται για τον άνθρωπο που δεν έχει χρόνο. Διαβάζονται συνεχόμενα αλλά και αποσπασματικά, στα μικρά ρήγματα ελεύθερου χρόνου που διανοίγονται πλέον απρόσμενα στον καθημερινό μας βίο, στους διάφορους χώρους που επιβάλλουν μια διανοητική απόδραση: περιμένοντας το λεωφορείο, στην αναμονή για το επόμενο ραντεβού, στο μετρό ή, γιατί όχι, στο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μηνυμάτων SMS..."
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους , αλλά ειδικά - ενόψει εκλογών - στους πολιτευτές, πολιτευόμενους και φερέλπιδες τέτοιους ....
καλή ανάγνωση και καλή ξεκούραση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: