10 Αυγ 2007

Πρόταση για " Τοπικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος"

Έχω γράψει πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο, ότι το κάθε τοπικό πρόβλημα έχει τη σημασία του και την αξία του σε ευρύτερο επίπεδο, όταν με αφορμή αυτό διατυπώνονται προτάσεις με σημαντική σπουδαιότητα και για άλλες τοπικές κοινωνίες.

Τα προβλήματα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας που περιγράφει ο Στέφανος Σταμέλος στην επιστολή που μου έστειλε, είναι ταυτόσημα σχεδόν με αυτά της Αργολίδας που μένω εγώ, αλλά φαντάζομαι και πολλών άλλων περιοχών της χώρας. Η πρόταση του για Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος σε Νομαρχιακό επίπεδο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μπορεί, μέσα από το διαδίκτυο να αξιοποιηθεί και προωθηθεί και σε άλλες περιοχές. Γιαυτό και θεωρώ χρήσιμο να την δημοσιεύσω :

Οι μηχανισμοί Ελέγχου δεν “ευδοκιμούν” σ’ αυτόν τον τόπο

Αυτό που παρατηρείται τελευταία είναι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος αντιδρούν, ή κάνουν πως αντιδρούν, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων ή φορέων. Τρέχουν από πίσω. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα με την Λάρκο, την Αγκροινβέστ, την κατασκευή των επαρχιακών δρόμων, τα έργα στην Εθνική Οδό. Στην πράξη η προστασία του περιβάλλοντος απουσιάζει από την καθημερινή τους ατζέντα. Οι μηχανισμοί ελέγχου και εφαρμογής των νόμων δεν «ευδοκιμούν» σ’ αυτόν τον τόπο. Το συμπέρασμα είναι: μην επαναπαύεστε, ανασκουμπωθείτε πολίτες, δημιουργείστε εθελοντικούς μηχανισμούς ελέγχου, καταγγείλτε, διαμαρτυρηθείτε παντού, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς, όλα θα "βαίνουν καλώς".

Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος στο Νομό, το οποίο να δέχεται τις καταγγελίες από κάθε γωνιά και από κάθε έναν συνειδητό πολίτη, να τις διασταυρώνει και να φροντίζει… για τα περαιτέρω. Παράλληλα να ασκηθεί πίεση και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, Περιφέρεια, Νομαρχία, για τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία να ελέγχει την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων. Δυστυχώς έγινε κι αυτό απαραίτητο.

Έχουμε δυστυχώς την τύχη να φιλοξενούμε στο Νομό τρεις βασικούς άξονες: δύο οδικούς (ΠΑΘΕ, Ε65) και τη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή. Στον Λογγό καταγγέλθηκε η κακοδιαχείρηση της κοίτης του χειμάρρου. Μα, μόνο εκεί συμβαίνουν αυτά; Μήπως δεν υπάρχουν άλλοι χείμαρροι στη διαδρομή των έργων; Μήπως η γραμμή στα έργα του ΟΣΕ, ειδικά όπου περνάει από δημόσιες δασικές εκτάσεις και κοντά σε ιδιωτικές, ξέρουμε πόσο πλάτος πρέπει να έχει; Ποιος θα τα ελέγξει αυτά; Λέγεται ότι πολλά καινούργια κτήματα δημιουργούνται κατά μήκος της νέας χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής… Μήπως τα λατομεία, οι δανειοθάλαμοι και τα μεταλλεία (τα μεταλλεία…), εφαρμόζουν καμιά Μελέτη; Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Αποκατάστασης «γίνονται για να γίνονται» και όχι να εφαρμόζονται. Αυτά είναι γνωστά σε όλους.

Η παρατηρούμενη μέρα με τη μέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος δεν είναι τυχαία. Κυρίως οφείλεται στις προτεραιότητες της «ανάπτυξης» και των οικονομικών δεικτών και στην κυρίαρχη πολιτική που προωθεί την κοντόφθαλμη κερδοφορία. Η απάντηση πρέπει να δοθεί στις εκλογές. Με λίγα λόγια πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες. Αυτό μπορεί να γίνει με το δυνάμωμα των οικολογικών ιδεών και στο πολιτικό πεδίο.

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: