9 Αυγ 2007

Πάμε για εκλογές - επεισόδιο 7ο : Τσοβόλα δώστα όλα

ΤΑ ΝΕΑ 8.8.07

Δεν είναι φυσικά ο (συμπαθής κατά τα άλλα) πρώην υπουργός οικονομικών του Ανδρέα που τα δίνει όλα σήμερα. Αλλά ...το σκηνικό της παροχολογίας θυμίζει απόλυτα εποχές '89 ... μόνο που τώρα ο Αλογοσκούφης (το είχε πει ο Λαζόπουλος από την αρχή, δεν είναι όνομα αυτό για υπουργό οικονομίας!!!) ...μας χαλάει τη ...ρίμα!

Μέσα στον Αύγουστο οι υπουργοί έχουν μουρλάνει τους δημοσιογράφους με τις ανακοινώσεις για μέτρα που βγάζουν, ο Αλογοσκούφης έχει μοιράσει μέσα σε τρεις μέρες πάνω απο 5 δις Ευρώ, ο Σουφλιάς ξεσκόνισε και ξαναπαρουσιάζει ότι μακέτα είχε στο γραφείο του, η Γιαννάκου μοιράζει το αναθεωρημένο βιβλίο της ιστορίας και μαζί ένα βιβλίο δώρο, ο Λιάπης μοιράζει (sic) ποδήλατα, ο Πολύδωρας δίνει στολές (μόνο) στους αγροφύλακες, ο Μεϊμαράκης αυξήσεις στους ένστολους (παράδοση που υπάρχει από το '74 και τηρείται με ευλάβεια πριν από κάθε εκλογές) και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και φτωχοί (!) και αποφάσισε να φτιάξει ταμείο κατά της φτώχειας. Όλα αυτά βέβαια σε "βάθος χρόνου", κατά την προσφιλή τακτική της σημερινής κυβέρνησης. Κάτι σαν να λέμε "σου κόβω επιταγή για του χρόνου" ... και βλέπουμε.

Πολλοί λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, ότι τώρα πια πάμε φουλ για εκλογές το Σεπτέμβρη , άντε αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα κάποιοι το θεωρούν αυτό πλεονέκτημα του Καραμανλή, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και διάλεξε την ημερομηνία για να κερδίσει τις εκλογές.

Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου, για τους εξής παρακάτω λόγους.

  • Η παροχολογία Τσοβόλα οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε τριπλή ήττα το '89. Είναι τόσο αφελής η και ανίκανη η ΝΔ που πάει να βγάλει τα μάτια της μόνη της? Θεωρεί ότι οι πολίτες πείθονται από τέτοιου είδους πολιτική? Σήμερα ? Εν έτει 2007? Αν ναι , τότε το ΠΑΣΟΚ θα θέλει "κλωτσιές" αν δεν κερδίσει τις εκλογές και η ευθύνη μια (πιθανής) ήττας θα είναι αποκλειστικά δική του. Είναι σαν να παίζει μπάλα μόνο του και σουτάρει άουτ!
  • Δεν σας φαίνεται λίγο αφελής η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, αν όντως θέλει να κάνει εκλογές σε ένα μήνα? Είναι δυνατόν καταμεσής στον Αύγουστο να βομβαρδίζεις τους ψηφοφόρους στις παραλίες με τόσα "μέτρα" και παροχές και να θεωρείς ότι θα τα αφομοιώσουν και θα εκφραστούν θετικά στις εκλογές? Ο στοιχειώδης κανόνας της επικοινωνίας λέει ότι οι "ακροατές" δεν μπορούν να αφομοιώσουν πάνω από μια σημαντική είδηση την εβδομάδα. Άρα αυτός ο "βομβαρδισμός" τι νόημα έχει , αφού τα περισσότερα από όσα εξαγγέλλονται κατά ριπάς, ξεχνιούνται την άλλη ώρα κιόλας? Μήπως είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ για να αποκρουστεί η δυσαρέσκεια από το θέμα των πυρκαγιών (ίσως και των ομολόγων) και μόνο? Μήπως τέλος είναι ένα άλλοθι να λέμε λίγο πριν τις εκλογές, που δεν θα γίνουν τώρα, ότι υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας και άντε τότε να θυμάται κανείς τι υλοποιήσαμε?
  • Μήπως αυτό το ντελίριο παροχών είναι απλά μια δοκιμαστική "ντόπα" στο εκλογικό ακροατήριο εν αναμονή των πρώτων δημοσκοπήσεων του Φθινοπώρου (η κυβέρνηση Καραμανλή διακρίνεται για τη σχέση εξάρτησης που έχει με τις δημοσκοπήσεις πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση) για να δει η κυβέρνηση κατά πόσο τα "τραύματα" από τα ομόλογα , τις πυρκαγιές και τόσα άλλα είναι συγκυριακά στο εκλογικό σώμα , ή έχουν πάρει πια τη μορφή συνειδητής απογοήτευσης και απόρριψης και αλλαγής επιλογών? Και επομένως καμιά ημερομηνία δεν έχει "κλειδώσει" και αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των μετρήσεων, με πιθανότερο σενάριο την αγορά επιπλέον πολιτικού χρόνου, που δείχνει να είναι μονόδρομος?
  • Και τέλος , για να γελάσουμε και λίγο, δεν σας κάνει εντύπωση που ο άρχων της επικοινωνίας, ο "κύριος τίποτα" υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος απέχει διακριτικά από αυτήν την παροχολαγνεία? Ούτε μια κορδέλα να κόψει? Ούτε ένα ασθενοφόρο να δωρίσει? Ούτε ένα διάδρομο νοσοκομείου να επιθεωρήσει? Γιατί κρατάει πισινή ο Δημητράκης? Μήπως θα κάνει ντεμαράζ όταν οι άλλοι θα τα έχουν φτύσει?
Συμπερασματικά , μπορεί η εικόνα να δείχνει (δυστυχώς για μια ακόμη φορά μετά την μεταπολίτευση) απόλυτα συνηθισμένη , μπορεί η ΝΔ να κάνει μια από τα ίδια και χειρότερα, μπορεί τα πάντα να "μυρίζουν" εκλογές, αλλά αυτό το σενάριο δείχνει αρκετά αφελές για να είναι αληθινό. Αν παρόλα αυτά είναι αληθινό, τότε το μόνο που θα προσφέρει στην πολιτική ζωή του τόπου, ανεξάρτητα αποτελέσματος, είναι να ολοκληρώσει και να σφραγίσει το πολιτικό αδιέξοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Αυτή η πολιτική δομή και διαχείριση της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον ορατή ημερομηνία λήξης, είναι σε απόλυτο κώμα και οποιαδήποτε "μηχανική υποστήριξη" δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο ελάχιστες "ανάσες" πριν το τέλος.

Τι θα γίνει μετά? Δεν το ξέρω. Ανατροπές μεγάλης έκτασης σίγουρα. Αλλαγές προσώπων και δομών επίσης σίγουρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Και μπορεί να μην φανεί την άλλη μέρα , αλλά πια είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο. Σε παλιότερα κείμενα μου , αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 είχα γράψει ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα είναι πιο σημαντικές , και όχι οι επόμενες. Σήμερα αισθάνομαι να επιβεβαιώνομαι, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα τη ΝΔ τόσο άχρηστη.

Γιαυτό και ίσως τελικά όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές και ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα τους, τόσο το καλύτερο ... για να ξεκολλήσει το ένα πόδι μας τουλάχιστον από το τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: