25 Σεπ 2007

Απλά μαθήματα πολιτικής : Μάθημα 1ο

Κάποιοι φίλοι παρεξήγησαν το προσεχτικό χθεσινό post. Δεν πειράζει. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν το προφανές. Κάποιοι άλλοι με "συμβούλεψαν" να μην συμμετέχω σε "σπέκουλες" , ούτε να γίνω άκριτος "ταλιμπάν του Γιώργου", αλλά να μιλήσουμε (να γράψουμε στην προκειμένη περίπτωση) πολιτικά κείμενα και να απαιτήσουμε πολιτική αντιπαράθεση και όχι αντιπαράθεση προσώπων.

Συμφωνώ με μια υποσημείωση : Απο τον Φεβρουάριο του 2006 που συμμετέχω στον πολιτικό διάλογο στην blogoσφαιρα, έχω γράψει άπειρα κείμενα για τον ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Και φυσικά συμμετείχα σε ανοιχτές διαδικασίες (όσες και όποτε έγιναν , και στην περιοχή ΔΕΝ έγιναν) διαλόγου, με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Άλλοι ήταν αυτοί που απουσίαζαν συστηματικά και σήμερα ξαφνικά "έχασαν ταυτότητες" , "ψάχνουν πολιτικές" , "θέλουν διάλογο" , "παρουσιάζουν πλατφόρμες" .

Σκέφτηκα λοιπόν , μια και το ιστολόγιο απέκτησε τον τελευταίο καιρό σημαντικά περισσότερους τακτικούς αναγνώστες, εκτός από τα καθημερινά κείμενα της τρέχουσας επικαιρότητας, να παρουσιάσω τις επόμενες μέρες και παλαιότερα κείμενα που, διαβάζοντας τα και εγώ τώρα , βλέπω ότι παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και απαντούν φυσικά και στην "μομφή" περι μη ύπαρξης πολιτικού διαλόγου.

Και ξεκινώ σήμερα απο τα 10 εύκολα βήματα για την αναδημιουργία της Κεντροαριστεράς. Άρθρο που παρουσίασα τον Αύγουστο του 2006 στο diablog.gr. Ξεχωρίζω τη σημαντικότερη φράση :

Αποδεχθείτε την πραγματικότητα , και πράξτε ανάλογα.

Μετά την ήττα πολλοί ισχυρίζονται ότι χάθηκε η επαφή με τους απλούς ανθρώπους, ότι χάσαμε την λαϊκότητά μας, και ότι πρέπει ξανά να αφουγκραστούμε το τι μας λένε οι πολίτες. Αλλά ακούμε μόνο ότι θέλουμε να ακούσουμε. Δεν έχουμε ακόμη συνηθίσει το γεγονός ότι η κοινωνία έχει αλλάξει εκ βάθρων τα τελευταία χρόνια.

Η αντίληψη πολλών στελεχών εξακολουθεί να είναι ότι η κοινωνία απαρτίζεται από μια μεγάλη εργατική τάξη, μία μικρή μεσαία τάξη και μια μεγάλη ανώτερη τάξη. Συνταγή για να βελτιώσετε τις συνθήκες ζωής της μεγάλης τάξης των εργαζομένων: Φορολογούμε την μεγάλη ανώτερη τάξη. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η κοινωνία σήμερα αποτελείται από μεγάλα μεσαία στρώματα, μια μικρή παραδοσιακή εργατική τάξη (που ελπίζει να γίνει μεσαία τουλάχιστον σε επίπεδο εισοδήματος) και μία μικρή αλλά εξαιρετικά πλούσια ανώτερη τάξη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σήμερα δουλειές και καλό επίπεδο ζωής, μόρφωση και σύστημα υγείας (παρά τις αδυναμίες), καλό (αν και εμφραγματικό) σύστημα μεταφορών. Αυτά είναι αποτελέσματα κυρίως των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς. Οι πολιτικές μας επέτρεψαν σε μεγάλη μερίδα των μη προνομιούχων να γίνουν τμήμα της μεσαίας τάξης. Εάν πρόκειται να παραμείνουμε ένα μεγάλο πλειοψηφικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να εξακολουθήσουμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικής πλειοψηφίας για πάλη των τάξεων η για παραδοσιακό σοσιαλισμό που την συνοδεύει. Υπάρχει πλειοψηφία για ισχυρή οικονομία, υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες και ένα ισορροπημένο κοινωνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: