3 Σεπ 2007

(Συγκρατημένο με χίλια ζόρια) Προεκλογικό τεφτέρι 3.9.07

Την ώρα που μπήκαμε για τα καλά στην τελική ευθεία για τις εκλογές και στο προεκλογικό σκηνικό γίνεται "της Φώφης" από κάποιους που (ένθεν και ένθεν) επιμένουν να υποτιμούν τους πολίτες και να τους θεωρούν τηλεθεατές σε reality show, εγώ (ο αφελής ή ρομαντικός ή λογικά σκεπτόμενος, πάρτε το όπως θέλετε) θα ασχοληθώ με το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου πολιτικό γεγονός του Σαββατοκύριακου : την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στον Πύργο.

  • Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ για τις πυρόπληκτες περιοχές είναι ένα κείμενο 34 σελίδων που προέκυψε ύστερα από αρκετή δουλειά από ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο και που προσπάθησαν μέσα στην πίεση της προεκλογικής περιόδου να δώσουν μια εφικτή και ρεαλιστική απάντηση ανασυγκρότησης με προοπτική ανάπτυξης (και μάλιστα ρητά αναφερόμενης για πρώτη φορά Οικο-ανάπτυξης , ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το post που έγραψα ένα χρόνο πριν) , σε αντίθεση με την κυβέρνηση που μέσα στον πανικό της μόνο τριχιλιαρα μοιράζει , και αυτά σε λάθος χέρια. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα παράδειγμα , από τα πολλά που υπάρχουν στο κείμενο, για να γίνει κατανοητή η διαφορετική πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση. Η Κυβέρνηση και η ΝΔ θεωρούν ότι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη εξαντλούνται σε τηλεμαραθώνιους και δωρεές επωνύμων και ανωνύμων. Το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ δίνει την πραγματική και ανθρώπινη διάσταση του θέματος :
" ... Η σωτηρία και αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να εγγραφεί στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας αλληλεγγύης προς τις περιοχές και τους πληθυσμούς της. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης του Εθελοντισμού και της κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο τη στήριξη της εφαρμογής του σχεδίου ανασυγκρότησης, την αναζωογόνηση της περιοχής και την προσέλκυση σημαντικού αριθμού επισκεπτών σε σταθερή βάση.
Στην ίδια κατεύθυνση θα οργανωθούν συστηματικές επισκέψεις Σχολείων, Μαθητών και Φοιτητών και θα διαμορφωθούν ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας -κατά προτεραιότητα στα μη χρησιμοποιούμενα σχολεία της περιοχής- των Εθελοντών επισκεπτών.
Είναι αναγκαίο ως έκφραση διαχρονικής αλληλεγγύης τα Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να υιοθετήσουν από έναν Οικισμό, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης, είναι αναγκαίο ως έκφραση διαχρονικής αλληλεγγύης οι Δήμοι και οι Οικισμοί να «αδελφοποιηθούν» με Οικισμούς των πυρόπληκτων περιοχών, για τα επόμενα δέκα χρόνια. ... "
  • Δεν μου προξένησε φυσικά έκπληξη ότι τα ΜΜΕ και χτες (όσο ασχολήθηκαν) και σήμερα δεν αναφέρονται , παρά μόνο στο παράρτημα του σχεδίου , που αναφέρεται στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, κάνοντας πράξεις αν το ΠΑΣΟΚ δίνει λιγότερα ή περισσότερα στους πληγέντες από τη ΝΔ. Τέτοια μέσα έχουμε , να τα χαιρόμαστε και όσοι περιμένουν αλλαγές μάλλον αφελείς είναι. Όταν οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας (και όλως τυχαίως βασικοί μέτοχοι του συνόλου των ΜΜΕ ) αναλαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ ΛΕΕΙ την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Ηλεία, εμείς πιστεύουμε ότι τα συμβατικά ΜΜΕ μπορούν να συμβάλλουν στην αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών? Δηλαδή θεωρούμε ότι ο κ.Μπόμπολας και η υπόλοιπη παρέα των (κατά τον "καταλληλότερο") νταβατζήδων κάνουν χάρη (σε ποιον αλήθεια) για το καλό της Ελλάδας , χωρίς αντάλλαγμα?
  • Όμως πέρα από αυτό καθαυτό το σχέδιο ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς και την ομιλία του ΓΑΠ χθες στον Πύργο. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε με την ομιλία του για μια ακόμη φορά το διαφορετικό τρόπο πολιτικής σκέψης που έχει για τα πράγματα, έναν τρόπο σκέψης που δεν κοιτάει απλά το σήμερα και την επόμενη (απλά) μέρα (πολύ περισσότερο σε προεκλογική περίοδο) αλλά προγραμματίζει το μέλλον πάνω σε σταθερά θεμέλια βιώσιμης ανάπτυξης. Και προπάντων βάζει τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης. Αξίες για προστασία του περιβάλλοντος πριν από όλα , αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα :

" ... Εμείς κοιτάμε πέρα από τις μέχρι σήμερα ορατές συνέπειες των πυρκαγιών. Θέλησή μας να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό και να δώσουμε μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή. Φιλοδοξία μας να μην επαναφέρουμε απλώς τους ανθρώπους και τους τόπους τους στην κατάσταση που ήταν πριν τις πυρκαγιές. Στόχος μας να υλοποιήσουμε το όραμα μας για μια Πελοπόννησο όπου κάθε άνθρωπος να μπορεί να ταυτιστεί με τις ελπίδες και τις προοπτικές του, με την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, «με το δημιουργείν, το επιχειρείν, το καινοτομείν, με συμμετέχειν». Όπου κάθε άνθρωπος να αφήσει τα ίχνη της δημιουργίας του στους τόπους που έχει γεννηθεί. Μπροστά στην οδυνηρή καταστροφή, έχουμε έναν και μόνο ένα δρόμο. Να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή. Να κάνουμε μια νέα αρχή για την περιοχή. Η Πελοπόννησος να γίνει η κοιτίδα ενός «μοντέλου» Οικο-ανάπτυξης, ενός νέου προτύπου «πράσινης» ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό. .. "

και παρακάτω :

" ... Πέρα από το κοινωνικό συμβόλαιο με τον άνθρωπο, είναι ουσιαστικής σημασίας να συναινέσουμε για ένα πολιτικό και ηθικό συμβόλαιο με τη φύση. Για το σήμερα και το αύριο. Ο πολιτισμός μας έχει οικοδομηθεί πάνω στην πλήρη υποκατάσταση του ΕΙΝΑΙ από το ΕΧΕΙΝ και το ΚΑΤΕΧΕΙΝ. Έχει οικοδομηθεί πάνω στην προσπάθεια ολοσχερούς υποταγής της φύσης στον άνθρωπο. Έχει οικοδομηθεί πάνω στις αξίες του ακραίου ατομικισμού, του ωφελιμισμού, του συγκεντρωτισμού και του ανταγωνισμού. Μετά από αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή είναι πράγματι η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Είναι η ώρα για τον άλλο δρόμο. Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, είναι ο συνδυασμός της ιστορίας και παράδοσης μας από την μια πλευρά, της φύσης και του περιβάλλοντος μας από την άλλη και βεβαίως, με την επένδυση στον πολιτισμό, τη γνώση μας, τον άνθρωπο. Η αναπτυξιακή μας προοπτική βρίσκεται στην «πράσινη οικονομία». Με νέα οργάνωση και κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα και νέα πολιτική αγροτικής γης, με νέες πολιτικές για την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τον τουρισμό..."

Αν κανείς βρει έστω και απλές αναφορές σε μια τέτοια κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στις προεκλογικές σαλάτες του "πλανόδιου ταχυδρόμου επιταγών" κ.Ρουσόπουλου και της παρέας του , τότε όχι απλά δεν θέλει να δεί τη διαφορά πολιτικής σκέψης , αλλά δεν θέλει να δεί αυτόν τον τόπο να προοδεύει. Αν με βάση τις πολιτικές θέσεις υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να επιμένει ότι και "οι δύο ίδιοι είναι" , τότε έχει βολευτεί σε μια ζωή του "ότι φάμε , ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ..... μας" και δεν εννοεί να καταλάβει ότι τα αδιέξοδα είναι μπροστά μας και σε λιγο (πολύ λίγο) θα είναι ολοκληρωτικά με πολιτικές μυαλών του προηγούμενου αιώνα!
  • Μια άλλη παράμετρος για την αξιοπιστία του γραπτού τύπου και της σημασίας που δίνει ο πολίτης στην ενημέρωση από αυτόν είναι τα στοιχεία για την κυκλοφορία των εφημερίδων για τον Αύγουστο, όπου η SPORTDAY είναι καθημερινά πρώτη σε κυκλοφορία. Με άλλα λόγια οι πολίτες θεωρούν το πιο ξεφτιλισμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης πιο ενδιαφέρον από τις "εκλογές εξπρές" του Καραμανλή. Αυτό για προβληματισμό.
  • Για όσους επιμένουν σήμερα να ασχολούνται με το Σύνταγμα και τον Άρειο Πάγο και τα ασυμβίβαστα, έχω να πω επιεικώς και συγκρατημένα μόνο αυτό : " Δεν ήξερες , δεν ρώταγες? " Κι αν ρώτησες , τι σου είπαν ... ειδικά αυτοί που έκαναν την τελευταία αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου 56? Όσο για την κα. Πατουλίδου , προσωπικά έπαψα να ασχολούμαι απο τη στιγμή που εκείνη ασχολήθηκε με το βιβλίο της Ιστορίας ... τελεία!
  • Άποψη συμπολίτη μου σήμερα το πρωί : " ρε συ , έχω την εντύπωση ότι αυτές τις εκλογές δεν θέλει κανείς να τις κερδίσει .... τότε γιατί τις κάνουν? "

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βγαίνω απο τα ρουχα μου με τη στάση του Βενιζέλου
" κατα παράδοση " λέει κλπ κλπ κλπ στη δήλωση του.
Δηλαδή Βαγγέλη , επειδή κάναμε κάτι στραβα τόσα χρόνια , πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε στραβά? Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσες όταν σε ρώτησαν, ως ειδικό απο το ΠΑΣΟΚ? "ελα μωρέ , έτσι γίνεται πάντα?" φάτα τώρα και μην προσπαθείς να βγάλεις την ουρά σου απέξω γιατί δεν μασάμε... σε μάθαμε..

Ανώνυμος είπε...

είναι πραγματικά κρίμα μια τόσο καλη δουλειά για το σχεδιο ανασυγκρότησης να "δολοφονείται" στο βωμό της Φωφης, της Βούλας και του Αρείου Πάγου.
κυριοι του ΠΑΣΟΚ παρτε το χαμπάρι και επιτέλους ξυπνείστε ... είστε υποχρεωμένοι να κερδίσετε αυτές τις εκλογές, θελετε δε θέλετε... αλλιως θα είστε συνενοχοι του πισωγυρίσματος του τόπου απο τον κ. "Μπου(ς)φαν" και την παρέα του

TELEYTAIO ONOMA είπε...

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαιρετικός στη θεωρία, αρκεί να μη χρειαστεί να την εφαρμόσει και πιέσει κανέναν στο κόμμα του. Θυμηθείτε την πρωτοπορικαή του θέση για τα μη κρατικά ΑΕΙ, και τι έγινε στη πράξη...
Καλύτερα να μην υπάρξει αυτοδυναμία, μήπως και σοβαρευτούν μερικοί.

spallantzas είπε...

@teleftaio onoma
μήπως χωρίς αυτοδυναμία χάσουν και οι τελευταίοι τη ...φαινομενική σοβαρότητα τους?