18 Σεπ 2007

Η μαγική εικόνα του ΠΑΣΟΚ και η στάση των πολιτών

Δεν είναι απίστευτο ?
Μόλις πριν 36 ώρες έγιναν εκλογές, προέκυψε νέα κυβέρνηση, νέα πεντακομματική βουλή, υπήρξε σαφής μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς διάφορες κατευθύνσεις και παρόλα αυτά ολόκληρη, μα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό μας πλασάρουν τα μεγάλα ΜΜΕ! Οι δημοσκόποι δεν πρόλαβαν να ξεκουραστούν και ψάχνουν πάλι με αυτόν τον ηλιθιο τρόπο να βρούν "καταλληλότερους" . Και έτσι μας προέκυψε και "καταλληλότερος " Νο 2 , ο αγαπητός Ευάγγελος!

Η εικόνα μοιάζει συντριπτική υπέρ του Βαγγέλη, επιτρέψτε μου όμως να θεωρώ ότι είναι μαγική, και η τάση να αντιστρέφεται ραγδαία είναι δεδομένη. Δεν προκαλεί φυσικά εντύπωση η σε διάταξη παιδικής χορωδίας λυσσαλέα επίθεση με δημοσκοπήσεις και "πιέσεις " για παραίτηση στον ΓΑΠ από τα συγκροτήματα τύπου. Αυτό κάνει ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στον κόσμο. Ο Βενιζέλος προωθείται όχι ως πολιτική λύση αλλά ως καιροσκοπική λύση συμφερόντων. Δεν θα κάνω όμως και εγώ τον δημοσκόπο. Εγώ θέλω να τοποθετηθώ στις άλλοτε καθαρές - και προς τιμήν τους - και άλλοτε αμφιλεγόμενες έως υποκριτικές στάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήραν σβάρνα τα κανάλια (σε ραντεβού που όπως οι ίδιοι ομολόγησαν είχαν κλείσει πριν τις εκλογές , γιατί αλήθεια?) για να μας πουν τι? Ότι "προέχει ο διάλογος και η ενότητα του κόμματος".

Κατ' αρχήν παραδέχομαι την καθαρή στάση του Βενιζέλου, που έδειξε εξ αρχής και καθαρά την φιλοδοξία του για την αρχηγία. Το αν αυτό είναι πολιτική στάση που προέκυψε τώρα με αφορμή την ήττα ή τακτική που έχει αφετηρία ουσιαστικά το 2004, θα φανεί συντομότατα, αν και οι γνωρίζοντες είναι βέβαιοι για το δεύτερο. Αλλιώς δεν θα διακινούσαν κάποιοι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών SMS " το τραίνο του Βαγγέλη ξεκινά , θα ανεβείς?"

Παραδέχομαι και την καθαρή στάση Λοβέρδου και των κομμένων και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εύλογα ψάχνουν να βρουν δικαίωση. Γελάω φυσικά με την αφελή στάση ετερόκλητων Πανεπιστημιακών που ουσιαστικά εξέθεσαν τον Βαγγέλη λέγοντας ότι "η ανάγκη αλλαγής ηγεσίας δεν είναι σημερινή , αλλά προϋπάρχει εδώ και καιρό". Θα πρέπει να θυμήσω ότι οι ίδιοι πανεπιστημιακοί υπονόμευσαν την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του για το άρθρο 16 , και έστειλαν τη νεολαία δώρο στην αριστερά (την οποία και κάποιοι ψήφισαν , όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν).

Παραδέχομαι επίσης τη στάση στελεχών που στάθηκαν ήδη στο πλευρό του Προέδρου , αν και θα περίμενα τη θέση τους πιο καθαρή, πιο πειστική και τέλος πάντων και με μια δόση αυτοκριτικής και κριτικής για πρόσωπα και πράγματα.

Στέκομαι όμως επικριτικά απέναντι στη στάση εκείνων των στελεχών που εμφανίζουν μια ουδέτερη στάση, που μιλούν "στο όνομα του ΠΑΣΟΚ" , που θέλουν "διάλογο" , που απαιτούν "δημοκρατικές διαδικασίες", που προτάσσουν διαδικασία θέσεων και μετά εκλογή. Όλους αυτούς έχω να τους ρωτήσω απλά : Που ήταν τρεισήμισι χρόνια τώρα?

  • Πού ήταν όταν τρεισήμισι χρόνια τώρα ο ΓΑΠ τους έχει προσφέρει όποια μορφή σύγχρονου πολιτικού διαλόγου κυκλοφορεί στον πλανήτη και αυτοί - αν δεν ήταν προκλητικά αδιάφοροι - την έχουν λοιδορήσει. Πόσο προώθησαν τις δημοτικές επιτροπές διαλόγου πριν το πρώτο συνέδριο του 2005? Πόσο βάρος έδωσαν στην εξάπλωση του Καθε Μερα Πολίτης? Πόσο χρησιμοποίησαν το Ινστιτούτο επιμόρφωσης στο να βοηθήσουν τα μικρομεσαία στελέχη και τις νεοσυσταθείσες οργανώσεις των Δήμων να λειτουργήσουν? Πόσο αξιοποίησαν τις μελέτες του ΙΣΤΑΜΕ για μείζονα θέματα όπως της Παιδείας , του Περιβάλλοντος κλπ?
  • Που ήταν όταν εδώ και ένα χρόνο διαμορφωνόταν (υποτίθεται) μέσα από διαδικασίες ένα νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Πόσο υποστήριξαν τις διαδικασίες? Τι αντίρρηση έφεραν στο προγραμματικό συνέδριο, πως έκαναν κριτική σε τυχόν κενά? Γιατί αφού ψήφισαν ομόφωνα το νέο πρόγραμμα, δεν το προέβαλλαν κατά την προεκλογική περίοδο ούτε στο ελάχιστο? Και γιατί σήμερα απαιτούν νέες θέσεις?
  • Που ήταν αυτοί που μιλούν σήμερα για "δημοκρατικές διαδικασίες" και "εγγυητές" όταν στο συνέδριο ψηφιζόταν το άρθρο 41 του καταστατικού ομόφωνα? Αυτοί που σε πηγαδάκια χλεύαζαν την εκλογή -παρωδία - όπως έλεγαν ,γιατί ήταν μόνος του - του ΓΑΠ, γιατί σήμερα φοβούνται την εκλογή μεταξύ δυο (η και παραπάνω) υποψηφίων από τους πολίτες?
Κατά τη γνώμη - και είμαι απόλυτος σε αυτό - όσοι βγαίνουν σήμερα και μιλάνε εν ονόματι της ενότητας του κόμματος χωρίς να τοποθετούνται για τον ηγέτη είναι οι πλέον ευκαιριακοί παράγοντες αυτής της διαδικασίας. Θέσεις του τύπου "εγώ είμαι με το ΠΑΣΟΚ" είναι στην ουσία σαν να λένε "εγώ είμαι με όποιον μου εξασφαλίσει την καρέκλα μου" .

Και βεβαια αυτό σε ένα παλαιού τύπου ελληνικό πολιτικό κόμμα είναι αυτονόητο , αλλά πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Κι αν όλοι αυτοί πιστεύουν ότι επιτέλους πρέπει να γίνουν
ανατροπές, τότε πρέπει σήμερα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Αν η θέση τους παραμένει στην ύπαρξη ενός κόμματος με τα κατεστημένα χαρακτηριστικά , τότε να το χαίρονται. Δεν έχουν πάρει μυρωδιά την ψήφο - τιμωρία των πολιτών!

Και τέλος μια παρατήρηση - παραίνεση προς τον Γιώργο Παπανδρέου:

Ενέπνευσες τους πολίτες για τις αξίες σου, τις ιδέες σου και τις αρχές σου. Και οι πολίτες συνεχίζουν τη μάχη για τη διάδοση και τελική επικράτηση - αργά η γρήγορα - αυτών των ιδεών που αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την ελληνική κοινωνία. Είναι υποχρέωση σου να σταθείς στο πλευρό όλων αυτών των πολιτών σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση. Σου προσάπτουμε ειλικρινά και ξεκάθαρα, μα και ανθρώπινα, λάθη, αναβλητικότητα και παραλείψεις.

Όμως σε εμάς δεν υπάρχει δίλημμα. Και απαιτούμε να μην υπάρχει και σε σένα. Οι ανατροπές πρέπει να γίνουν και οφείλουμε και εμείς και εσύ να είμαστε ισότιμα παρόντες.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TREMOUNE STHN IDEA NA KATEBOUNE FILOI KAI MELH TOU PASOK NA PSIFISOUNE GIA ARXHGO!

epidh exoune xasei kathe idous epafh me thn pragmatikothta kai TA PAPAGALAGIA TOU DOL
vgazoune dimoskopiseis ena tha po
H PSIFOS THS LAIKHS VASHS THELEI RIKSH ME TO KATESTIMENO TOUS KAREKLOKENTAYROUS
AYTOUS POU STO +5 TREKSANE NA KRIFTOUNE PISO APO TON VENIZELO

ALLAKSE TA OLA EKSO OPI KEROSKOPOI

Ανώνυμος είπε...

Εισαι αδικος κατακρινοντας όλους αυτούς που δεν στοιχιζονται πισω απο το αρμα του Γιώργου ή του Βαγγέλη στο ονομα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα θα πρέπει να καταγραφεί η θέση των εν δυναμει ηγετών για το που θέλουν να πανε το κομμα και μετα ο πολιτης να επιλεξει, διαφορετικά το μόνο που θα κερδίσουμε ειναι να δημιουργήσουμε ευκαιριακούς στρατούς ανικανους για πολεμο.

spallantzas είπε...

@διαλύομαι

εγω δεν τους κατέκρινα γιατι δεν στοιχίζονται πίσω απο οποιοδήποτε άρμα. Εγω τους κατέκρινα για την στάση τους 3,5 χρόνια τώρα. Και την κατάληξη τους να λενε σήμερα ότι είναι "με το κόμμα" χωρίς να έχουν το θάρρος να πουν ποιο είναι το καλό για το κόμμα. Και αυτό γιατί αύριο θα είναι πάλι με τους νικητές!!! όπως ηταν και το 2004!!!

αν υπάρχει εναλλακτική λύση , ας την πει επιτέλους κάποιος !!!

προσωπικά ξέρω ποιος θα δώσει τη λύση. κοντος ψαλμός ....

Ανώνυμος είπε...

Einai ekplhktikh h stash ths pleiopshfias tou Pasok..San na mhn katalavainei ti egine san na zei se allo kosmo..H arnhsh htan timwria..timwria gia to Pasok pou dhmiourghse thn karekla th diafthora kai th miza krima..gia th xwra gia ton Papandreou gia tous neous anthrwpous san kai emena pou pistepsan oti oi polites allazoun..An to PASOK den katalavei giati exase tis ekloges kai sunexisei na pistevei oti upaitios htan o Proedros tou kai oxi olo to sunafi pou eixe gurw tou kai ta lathi ths prohgoumenhs diakuvernhshs tou Pasok exei svhstei apo to xarti arga h grhgora..Kanenas anthrwpos nohmon kai neos den tha psifhsei kai tha uposthrixei ena palio tropo adilhpshs kai politikhs thn emmonh sthn karekla tou Bagelh..Lupamai gia th xwra mou pou den katalavainei oti den psifizei mono h genia ths metapoliteushs..psifizoume kai emeis pou suxenomaste mizes karekles kai lamogia..alla theloume hthos politismo texnologia epixeirhmatikothta kainotomia..kai oxi oti den ekane lathos o Papandreou alla to lathos htan oti den ta allaxe ola apo sevasmo kai fovo..kai poios tha to kanei??

deGreece είπε...

Πρώτο: Ναι, δεν θέλουν να ψηφίσει η βάση γιατί δεν μπορεί κανείς τους να προβλέψει και να εκτιμήσει τις διεργασίες που γίνονται στην ελληνική κοινωνία. Πιο σίγουρα είναι μέσω της διαμεσολάβησης των media...
Δεύτερο: Εναλλακτική λύση υπάρχει όταν υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που πιέζουν για το μερίδιο της εξουσίας που τους αναλογεί. Αυτό πρέπει να διερευνήσουμε. Τα πρόσωπα έπονται.
Κάποιες απόψεις ανέβασα στο Blog μου degreece.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Οτι δεν κατάφερε ο ΓΑΠ, για τους λόγους τους οποίους καλύπτει απόλυτα η σημερινή(17/09/2007) τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη, όσο καιρό είχε τα γκέμια στα χέρια του το κατάφερε μετά την εκλογική αναμέτρηση.
Μας έβαλε να συζητάμε και να πρέπει να πάρουμε θέση.

ΟΜΩΣ
Φίλε Στέφανε η τέχνη της πολιτικής δεν βασίζεται ποτέ σε απόλυτες θέσεις.

Αν π.χ. το Κάθε Μέρα Πολίτης πολεμήθηκε πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο αυτούς οι οποίοι το πολέμησαν και για ποιούς λόγους αλλά κυρίως και αυτούς οι οποίοι ανέλαβαν να το κάνουν κοινωνικό ζήτημα.

Η ευθύνη στη πολιτική ποτέ δεν είναι μονοσήμαντη αλλά έχει πολλές συνιστώσες οι οποίες πρέπει να κατανέμονται, όταν μοιράζουμε ευθύνες, εκεί που αρμόζει.

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σε τρώει με το ΠΑΣΟΚ και κάποιους από το ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί είναι κακός Πασόκος αυτός που θέλει:

Να μάθει ποια είναι η θέση του ΓΑΠ ή του Βενιζέλου για το αύριο του ΠΑΣΟΚ και τοΥ τόπου και μετά να τοποθετηθεί?

Γιατί να πρέπει να είναι διλημματική η επιλογή?

Γιατί να αποκλείουμε και άλλη ίσως πρόταση ?

Γιατί είμαστε κακοί ΠΑΣΟΚΟΙ όταν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις κάποιου?

Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω για να συμβάλλω στην διαμόρφωση ενός ηπιότερου κλίματος κουβέντας στο οποίο πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η πολιτική και όχι το management των ΜΜΕ και του αριβισμού, δεν αναφέρομαι στον ίδιο τον Βενιζέλο αλλά στους εκφραστές του status quo κατά Μίμη, από τη μιά και η προσπάθεια προσωπικής σωτηρίας καιεπιβίωσης, δεν αναφέρομαι στον ΓΑΠ αλλά στους ετερόκλητους εκφραστές του και μεταμοντέρνους status quoίτες πάλι κατά Μίμη, από την άλλη.

Αν συμφωνείς ότι ο ΓΑΠ συμβιβάστηκε ή δεν κατάφερε, βάλε όποιο ρήμα θες, να κάνει αποδεκτό από την κοινωνία το όραμά του μήπως φταίω εγώ?

Ο ίδιος άλλωστε στην τελευταία δήλωσή του ώς ώφειλε ανέλαβε την ευθύνη.

Αν πιστεύεις ότι ο Βενιζέλος μόνο και μόνο επειδή τοποθετήθηκε για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ είναι λάθος μήπως φταίω εγώ που έχω το δικαίωμα να ζητώ θέσεις που θέλω να ακούσω και από αυτόν τι έχει να μας πεί?

Και τελικά επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται και δεν κάνει να τεμαχιστεί μήπως η πιό ουσιαστική θέση είναι η σύνεση και η λογική για το σήμερα και το αύριο και όχι το ταμπούρωμα πίσω από πρόσωπα?

Οσο κακό κάνουν τούτη την ώρα στο ΠΑΣΟΚ αυτοί οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Βενιζέλου απαξιώνοντας τον ΓΑΠ και ότι αυτός έκανε ή δεν έκανε στην διάρκεια των τελευταίων 4 ετών το ίδιο κακό κάνουν στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί οι οποίοι κατακρίνουν μόνο τον Βενιζέλο και υποστηρίζουν τον ΓΑΠ απαξιώνοντας τον Βενιζέλο.

Φίλε Στέφανε,
Είμαι ΠΑΣΟΚ από παράδοση
Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο
Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί πίστεψα το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου
Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί κάποτε εκσυγχρονίστηκε
Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύω στο πολιτικό όραμα της κοινωνίας των πολιτών
Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατί δεν αντέχω τον ξύλινο λόγο της παραδοσιακής αριστεράς
Είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα ψήφισα Συνασπισμό γιατί είμαι νέος και γουστάρω τον Τσίπρα
Είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα ψήφισα ΚΚΕ γιατί ήθελα να τη σπάσω στο κόμμα
Είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα ψήφισα ΝΔ γιατί δεν γουστάρω τον ΓΑΠ και θέλω να αλλάξει ο αρχηγός
Είμαι ΠΑΣΟΚ για όλα τα στραβά του και όλα τα καλά του

Μήπως φταίω που είμαι ΠΑΣΟΚ?

Αλήθεια τι ΠΑΣΟΚ είσαι εσύ?

Φιλικά (και ξέρεις ότι το πιστεύω το φιλικά) Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

to astio einai oti sthn olh analish ta media
prospathoune na valoune to dilima
kai na onomasoine ta block
eksyxronistes vs proedrikoi

antitheta ego pisteuo oti "xontrika"
ta block einai

palio vs neo
aploiko tha moi pite alla o gap antiprosopeeuei
se fisiognomia-praktikon akribos to diaforetiko
apo ton patera tou.

Ανώνυμος είπε...

@ganarg: εξαιρετικο post. Με καλυψες απολυτα.

Να βγουνε να μιλησουν οσοι εχουν κατι να προτεινουν για να ξαναγινει το πασοκ πρωτο και καλυτερο. Κιο ΓΑΠ κιο Μπενυ κι οποιος αλλος θελει.

Ο Σημιτης ξεχωρισε καθαρα απτους αλλους 2 το 96 κυριως απτις ομιλιες του στο συνεδριο.

Πρεπει να γινει αυτο που δεν εγινε το 04.