19 Σεπ 2007

Ανατροπή τώρα!

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι το κεντρικό γεγονός των εκλογών. Παράνομες απαγωγές, υποκλοπές, κουμπάροι, ομόλογα, πυρκαγιές με κράτος απόν: τι άλλο να συμβεί για να φανεί η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ; Όσο απωθητική όμως και να ήταν αυτή η κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι έκριναν το ΠΑΣΟΚ ακόμα πιο απωθητικό! Γιατί;

Η απάντηση δόθηκε ήδη το 2004: η τότε εκλογική ήττα σήμαινε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να αλλάξει. Όχι ότι η «οκταετία του Σημίτη» δεν είχε παράξει έργο. Αλλά αυτό ήταν κυρίως τεχνοκρατικό: ΟΝΕ, ολυμπιακά έργα κ.λπ. Όπου χρειάστηκαν πολιτικές τομές υποχώρησε. Παράδειγμα η Υγεία, όπου ο Αλέκος Παπαδόπουλος εκδιώχθηκε, όταν επιχείρησε πραγματική μεταρρύθμιση. Η υπόσχεση της «Κοινωνικής Τετραετίας» του 2000 δεν τηρήθηκε. Προφανώς διότι χρειαζόταν ένα ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο «κόμμα εξουσίας» αλλά και «κόμμα κοινωνίας», όπως εξάλλου το διατυπώνει ο Κώστας Σημίτης σε βιβλίο του. Ο ίδιος, όμως, στη συνέχεια δηλώνει: «Η ανασυγκρότηση (του ΠΑΣΟΚ) προϋπέθετε την ισχυρή προσωπική μου παρέμβαση, όπως και την εντατική ενασχόληση των στελεχών της κυβέρνησης. Χρόνος όμως δεν υπήρχε. Οι προτεραιότητες ήταν άλλες. Η ένταξη στην ΟΝΕ, η εισαγωγή του ευρώ κ.λπ. (...) Η ανασυγκρότηση έπρεπε να περιμένει». Η ανασυγκρότηση δεν έγινε. Στο ΠΑΣΟΚ ανθούσε μια νομενκλατούρα όλο και πιο αλαζονική, πελατειακή, φορώντας βέβαια το μανδύα του εκσυγχρονισμού.

Μετά την ήττα του 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε το αυτονόητο: αυτοκριτική και ανατροπή. Ήταν εντολή του ενός εκατομμυρίου φίλων και μελών που τον ανέδειξαν πρόεδρο. Ο κομματικός μηχανισμός δεν ακολούθησε. Απέδωσε την ήττα σε αόριστη «φθορά της εξουσίας» και στο δίλημμα «ανατροπή» ή «συνέχεια» διάλεξε το δεύτερο. Η ενωτική συνείδηση του προέδρου τον οδήγησε, καλώς ή κακώς, σε αναδίπλωση. Με αποτέλεσμα οι εκλογές του 2007 να μοιάζουν με «δεύτερο γύρο» του 2004. Οι ίδιοι ΠΑΣΟΚικοί τενόροι, με απαράλλακτο λόγο, αντιπαρατάχθηκαν στα ίδια νεοδημοκρατικά στελέχη. Και έχασαν με την ίδια διαφορά! Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή πτώση από το 1993. Η διαφορά του με τη Ν.Δ. πέρασε από +7% το '93, σε +3,5% το '96, σε +1% το 2000, σε -4,8% το 2004. Τώρα ακούγεται ότι πρέπει να παραιτηθεί ο πρόεδρός του. Αυτό ψιθυρίζεται από στελέχη με κεντρικό ρόλο στις προηγούμενες ήττες. Ποιο απ' αυτά όμως διαφώνησε με την κομματική γραμμή; Ποιο απείχε από πόστα ευθύνης στο κόμμα; Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί είναι σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!

Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι να αλλάξει πρόσοψη για να συνεχίσει ουσιαστικά τις ίδιες πρακτικές. Κατά προτίμηση με νέο αρχηγό, αλλά «δοκιμασμένο» στέλεχος, που θα δώσει την ψευδαίσθηση της αλλαγής. Αδιέξοδο για την Ελλάδα, καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η ανατροπή τώρα. Το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει «κόμμα κοινωνίας». Είτε αυτό ονομαστεί «επανίδρυση», «αναγέννηση» ή κάτι άλλο, το νέο σχήμα πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικό: μακριά από πελατειακές πρακτικές, από κόμματο-εκλογικές βαρονίες, θα επιδιώξει θεσμικές ανατροπές για μια πιο ουσιαστική δημοκρατία, χωρίς να θεωρεί την υπόλοιπη Αριστερά «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Με νέους ανθρώπους, αλλά και με παλιά στελέχη, που θα μπουν στην επίπονη διαδικασία της αυτό-αξιολόγησης. Καταλληλότερος αρχηγός για το δρόμο αυτόν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Εφόσον προχωρήσει αποφασιστικά στις ρήξεις που επιβάλλονται.

Η άνοδος της αποχής, η πτώση του δικομματισμού, η ενίσχυση των μικρών κομμάτων αναδεικνύουν ένα γεγονός: ο σημερινός πολιτικός χώρος μυρίζει κλεισούρα! Ας ανοίξουμε τις πόρτες! Παραδόξως αλλά λογικά, αυτό το άνοιγμα μπορεί να έρθει από το πιο τραυματισμένο κόμμα. Η ζωή και η ιστορία δίνουν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία. Ας μη χαθεί!

Οδυσσέας Βουδούρης
Πρώην πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», πρόεδρος του «Κάθε Μέρα Πολίτης» το 2005-2006, Ελευθεροτυπία 18-9-07

6 σχόλια:

e-politis είπε...

συμφωνω απολυτα, εξαιρετικο κειμενο. ισως ο δρομος να ηταν νεο κομμα και οχι αναγεννηση του πασοκ αλλα αυτη η ευκαιρια μαλλον εχει χαθει.

Ανώνυμος είπε...

diavazontas kapioi
ti enooi o GAP
MILONTAS GIA SYMETOXIKH DHMOKRATIA
http://en.wikipedia.org/wiki/Participatory_democracy
tha katalabei poli apla
giati to sistima TON FOVATE!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα λαού πηγάζει από το λαό-δημιουργήθηκε από το λαό για να εξυπηρετεί το λαό. Εξωθεσμικοί κύκλοι, επιχειρηματικά συμφέροντα και παραμάγαζα βουλευτών δεν έχουν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία με βαθιές λαϊκές ρίζες στο πλευρό του μη-προνομιούχου και όχι του κάθε μεγαλό-καρχαρία που το βλέπει ως ένα σκαλί ανάδειξης των συμφερόντων του. Το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείτε από κανένα και αυτό δια διασφαλιστεί από το δημοκρατικό κόσμο του κινήματος. Όπως είπε και ο σύντροφος Τζουμάκας δεν θα καταληφθεί το ΠΑΣΟΚ με ρεσάλτο από τα διαπλεκόμενα. Ήρθε η ώρα της μεγάλης αλήθειας. Ήρθε η ώρα της ρήξης με αυτούς που αποφασίζουν ερήμην του λαού για αυτόν. Εμείς οι νέοι διψάμε για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία και όχι δικτατορία των ΜΜΕ. Εμείς οι νέοι πιστεύουμε σε ένα νέο πατριωτισμό και θα δώσουμε τον αγώνα ώστε οι Έλληνες να αποφασίζουν για την τύχη τους.. και ο αγώνας αυτός θα είναι ανένδοτος…

reactive είπε...

Αν ήμουν το "σύτημα" θα λάτρευα τον GAP... Ο αναμφισβήτητα καλύτερος υπουργός εξωτερικών που έτυχε ποτέ σε αυτή τη χώρα δεν είναι υποχρεωτικά και ρηξικέλευθος αρχηγός και οδηγός. Υπάρχει κάτι βολικότερο για το σύστημα από την ανυπαρξία πολιτικού αντίλογου της τελευταίας τετραετίας?

spallantzas είπε...

@reactive

Μιλάμε για τον ΓΑΠ λες και είναι μόνος του, λες και λειτουργούσε σαν one man show.

Λειτουργούσε ? Κι αν λειτουργούσε , γιατί λειτουργούσε?

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, να ρωτήσω κάτι;
Όταν ο Σημίτης έδωσε το δαχτυλίδι στο Γιώργο εσείς όλοι οι δημοκράτες που ήσασταν; Γιατί τώρα κινδυνεύει το κόμμα από μια καθ' όλα δημοκρατική διαδικασία; Εσεις ,μάλλον, θεωρείτε λογικό να υπάρχει πάντα ένας υποψήφιος αλλά φαίνεται ότι ξεχάσατε τον ίδιο τον ιδρυτή του κόμματος ο οποίος είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν κληρωνομείται". Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τη διαδικασία και τώρα προσπαθεί ν' αγοράσει χρόνο εις βάρος του κινήματος. Αντί να δει πως θα αντιμετωπίσει τον Καραμανλή προσπαθεί να τρενάρει τις διαδικασίες σέρνωντας έτσι το κίνημα σε μια πορεία μιζέριας και εσωστρέφιας. Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα που κατάφερε τις 2 μονάδες διαφοράς των δημοσκοπήσεων να τις κάνει 4 στην κάλπη. Ο άνθρωπος έπεξε κι έχασε. Μέσα από διάφορα πειράματα (αμφίδρομες διευρύνσεις, συμμετοχικές δημοκρατίες, κ.τ.λ) έκανε τον κύκλο του και καθήλωσε το ΠΑΣΟΚ στο 38,5%. Αν συνεχίσει να σιωπά και να διατηρεί αυτό το θολό τοπίο προσπαθώντας να κερδίσει πόντους, το μόνο που θα καταφέρει είναι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 30%. Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να αρθρώσει ένα σοβαρό πολιτικό λόγο αντίβαρο προε την κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό θα γίνει μέσα από μια ουσιαστική αλλαγή στην ηγεσία. Αυτο το πιστεύω είτε είναι υποψήφιος ο Βενιζέλος είτε όχι.