4 Οκτ 2007

Δημοσιογραφική παραφιλολογία (Πάσχος Μανδραβέλης)

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς είναι ένας σύγχρονος στοχαστής της Αριστεράς. Εχει γράψει πολύ για την πολιτική κι έχει διαβάσει περισσότερο. Σίγουρα μπορεί να διδάξει στους δημοσιογράφους, ειδικά εκείνους που λένε πολλά, αλλά ελάχιστα διαβάζουν. Τυγχάνει, όμως, να είναι φίλος και συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Γι’ αυτό κι έγινε περιζήτητος τον τελευταίο καιρό από ραδιόφωνα και κανάλια. Οχι για όσα έχει διαβάσει, γράψει και μπορεί να πει περί πολιτικής, αλλά για όσα έχει να συμβάλει στο μικροπολιτικό κουτσομπολιό, το οποίο κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο.

Ρωτήθηκε λοιπόν προ ημερών από ραδιοφωνικό παραγωγό: «Πολλοί λένε ότι ο Παπανδρέου δεν κάνει για πρόεδρος. Εσείς τι λέτε;» Η απάντησή του ήταν σαφής και ίσως περισσότερο θεωρητική για τα γούστα των δημοσιογράφων: «Εάν ψάχνετε ένα βλαχοδήμαρχο πρόεδρο τύπου 19ου αιώνα, πράγματι δεν κάνει ο Παπανδρέου. Αν ψάχνετε έναν πρόεδρο τύπου 21ου αιώνα που να αντιλαμβάνεται δηλαδή τα παγκόσμια προβλήματα και να είναι σε θέση να διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της Ε.Ε. στην οποία λαμβάνεται το 80% των αποφάσεων για τη χώρα μας, ασφαλώς και κάνει».

Η συγκεκριμένη απάντηση όμως δεν ταιριάζει στον φαινότυπο των δημοσιογράφων περί «είδησης». Γι’ αυτό και την έκαναν «είδηση». Γράφτηκε και σχολιάστηκε δυσμενώς ότι ο κ. Κοτζιάς αποκάλεσε τον κ. Βενιζέλο «βλαχοδήμαρχο». Και άρχισε φυσικά η συνήθης δημοσιογραφική παραφιλολογία: «σκληραίνει τη στάση του ο Γιώργος». «Το πάει στα άκρα το στρατόπεδο Παπανδρέου». «Αποφασισμένος να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος». Το ερώτημα βέβαια είναι απλό: ακόμη κι αν ο κ. Κοτζιάς υπονοούσε ότι κάποιος συνυποψήφιος του κ. Παπανδρέου κάνει μόνο για «βλαχοδήμαρχος» γιατί να εννοεί τον κ. Βενιζέλο και όχι π.χ. τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος στο -κάτω κάτω της γραφής- ήταν και υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας; Για τον απλό λόγο ότι ένα τέτοιο φανταστικό σενάριο δεν κάνει τόσο εντύπωση όσο η «σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου». Το σενάριο των 8.00 μ.μ. θέλει δύο μονομάχους και όλη η πραγματικότητα πρέπει να υποταχθεί στη συγκεκριμένη «βλαχοπαραγωγή».

Δυστυχώς, έτσι γίνεται χρόνια τώρα ο δημόσιος διάλογος περί πολιτικής της χώρας. Με αναφορά στις εντυπώσεις και όχι στην πολιτική ουσία. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν οι εντυπώσεις μπορούμε κάλλιστα να τις εφεύρουμε. Αν δεν υπάρχει σύγκρουση θα τη δημιουργήσουμε. Για χάρη της κουβέντας που χρειάζεται να γίνεται στα τηλεπαραθύρια...

Πάσχος Μανδραβέλης, Καθημερινή 4/10/07

8 σχόλια:

ritsmas είπε...

Για τον Πασχο δεν εχω να πω πολλά. Είμαστε καλοί συνάδελφοι και πολλές φορές πιάνει την ουσία του θέματος
Δεν πιστευα ομως ότι θα εβρισκες καλο το δικό μου ωστρε να το προτεινεις. Ευχαριστω
ριτσα

spallantzas είπε...

@ritsmas
Όχι απλώς μου άρεσε το άρθρο, αλλά συμφωνώ απόλυτα μέχρι τελευταίας τελείας!
Το ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αυτή τη στιγμή ένα κλίμα "σαλταδόρων" και "αρχόντων των δαχτυλιδιών" δεν σημαίνει ότι οι σκεπτόμενοι πολίτες δεν έχουν στο μιαλό τους την επόμενη μέρα και τα γενικά πολιτικά αδιέξοδα που πρέπει να ξεπεραστούν επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

. Διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό το ιστολόγιό σου και μάλιστα τυπώνω αναρτήσεις ( καμμιά φορά και κάποια σχόλια ), και τα δίνω σε μιά παρέα φίλων που μαζεύονται και συζητούν τα διάφορα γεγονότα τής . . . καθημερινότητάς μας !
. Θέλω όμως με αφορμή αυτή την ανάρτηση να προτείνω σε τέτοια θέματα να αναφέρεται σαφώς, ποιοί είναι οι "δημοσιογράφοι" που έχουν αυτήν ή την άλλη στάση.

. Πρέπει επι τέλους να μήν μένουν μονίμως στο απυρόβλητο και με ύφος στρατηγού μάς επισείουν τη στραταρχική ράβδο / MontBlanc τους στα μούτρα μας !

spallantzas είπε...

@Γκιώνη
Συμφωνώ.

Ανώνυμος είπε...

symfono apolita
o mandravelhs einai gia mena apo tous kaliterous ellhnes dimosiografous

Κοινότητα Εκάλης είπε...

paschos got the point! sta ellinika media kremontai apo mia lejh sou k oxi apo to sinolo. p.x. georgiadis me to sxolio tou gia thn dimokratia ths makedonias...emeinan sthn le3h "mpourda" k oxi sto olo concept pou ekrive ayto to epi8eto. epifaniakes ereynes k oxi ontologikes..

Ανώνυμος είπε...

ο κ Μανδραβέλης πάσχει απο το σύνδρομο του μέσου κοινού νου.
Οι θέσεις του εκφράζουν όντως την λογόμενη κοινή λογική. Ετσι αισθάνεται βολικά σε όσα λέει. Ομως ποτέ δεν εξέτασε αν αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική, εκφράζει όντως την πραγματικόητα η την πραγματικότητα που κάποιοι φτιάχνουν για τους άλλους,

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Κάθε δημοσιογράφος πολιτικού ρεπορτάζ στη σημερινή Ελλάδα παρασύρεται συχνά από τη λογική , του να γράφει αυτό που η "κοινή λογική" θέλει να διαβάσει.
Δεν θεωρώ ότι στην περίπτωση του Πάσχου αυτό είναι κανόνας, το αντίθετο θα έλεγα! Όμως μέσα σε ένα τόσο χαμηλού επιπέδου πολιτικό γίγνεσθαι είναι γεγονός ότι και αυτός, όπως και όλοι οι άλλοι, παρασύρεται!