26 Οκτ 2007

"Καπελώματος" και "Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας" συνέχεια

Μου το θύμισε η mpsaltik με έναν εξαιρετικά άκομψο και συνάμα προσβλητικό (για μένα τουλάχιστον) τρόπο. Επειδή λοιπόν θέλω να επιβεβαιώσω τα γραφόμενα της και να "καπελώσω" τα πάντα , θυμίζω και προτείνω - σε πείσμα όσων εξακολουθούν να μην μιλάνε και να μη γράφουν πολιτικά για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου - μερικά κείμενα που έχουν γραφτεί στο diablog.gr τουλάχιστον 7 μήνες πριν, αλλά παραμένουν εξαιρετικά χρήσιμα πολιτικά.

Ξεχωρίζω φυσικά - όπως έγραψα και στο σχόλιο απάντηση στην mpsaltik - το ΠΑΣΟΚ 2006 – Όραμα, οπτασίες και φαντάσματα (που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 2007) και απο εκεί το παρακάτω κομμάτι :

" Στην εικόνα της νωθρότητας, έρχεται να προστεθεί μια εικόνα εσωκομματικής διαμάχης που υποδαυλίζεται από τον εσωκομματικό ρεβανσισμό των τάσεων. Ο χρόνος σταματάει για το ΠΑΣΟΚ μόλις τα ΜΜΕ ασχοληθούν με μια καινούργια κόντρα στελεχών. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει την αντιπολιτευτική ικανότητα του κινήματος και υποβαθμίζει κάθε μελλοντική πολιτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Η πειθαρχία σε επίπεδο υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών είναι πέρα για πέρα απαραίτητη και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί αυτή είναι μέσα από ένα ουσιαστικότερο διάλογο σε όλες τις βαθμίδες των οργάνων αλλά και διαρκή διάλογο με τους πολίτες. Μόνον με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι επικοινωνιακού τύπου «διαγραφές» που έχουν πάντοτε μεγάλο πολιτικό κόστος. Αξιόλογα και δυναμικά στελέχη δεν μπορούν να μένουν στο περιθώριο και να σιωπούν, σε κατάσταση αναμονής, αλλά ούτε και να «θυσιάζονται» επάνω στο βωμό περιστασιακών επικοινωνιακών χειρισμών. Πιο σημαντικό όμως από όλα τα παραπάνω είναι να γίνει κατανοητό από όλους ότι η άποψη πως η πολιτική παράγεται μόνο μέσα από ζυμώσεις εντός των κομματικών γραφείων και εντός των κομματικών οργανώσεων είναι πέρα για πέρα εκτός τόπου και χρόνου στην εποχή μας, και μπορεί να παρασύρει το κίνημα σε καταστροφή. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι μόνο με το ουσιαστικό άνοιγμα του κινήματος στην κοινωνία και όχι με συμβολικές ενέργειες, είναι δυνατόν να αποκτήσει το κίνημα τον «αέρα» που χρειάζεται για την επανασύνδεση του με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Μόνο με την ανοιχτή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ εκείνο τον εσωτερικό δυναμισμό που απαιτείται για να ξεπεράσει την κρίση που σήμερα το διαπερνά."
Συμμετοχική δημοκρατία
Νέες μορφές, μέθοδοι, θεσμοί συμμετοχής του πολίτη
Συμμετοχική Δημοκρατία : ένα πολιτικό παιχνίδι για ενεργούς πολίτες
Η συμμετοχική διακυβέρνηση: Ρεαλισμός ή ουτοπία;
Διαβουλευτική Δημοσκόπηση - μια πρωτοβουλία ‘με θέα στον ωκεανό…’
Πολιτική και κόμματα: ποιος νοιάζεται;
Πολιτική περιβάλλοντος σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο
Συνεργασίες με όραμα
Αναθεώρηση του συντάγματος: απο δεξιά και αριστερά
Αποκεντρώνοντας την εξουσία
«Ομάδες πολιτών να αξιολογούν τους πολιτικούς»
Oι πολιτικές διαφορές στην πολιτική σκηνή
Η αναδημιουργία της κεντροαριστεράς σε 10 εύκολα (?) βήματα
Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας μέσω της Διαβούλευσης
Η πολιτική στην blogoσφαιρα. Ένα καινοτόμο εγχείρημα να ξανάρθει η πολιτική στο προσκήνιο.
Η παρακμή της πολιτικής ή “τολμώ με την Γκιουλ Μπεϊάζ”;
Ο πλούτος των πόλεων
Το ‘φακελάκι’
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Συστημική έναντι μηχανιστικής προσέγγισης
Τοπική Αυτοδιοίκηση και πράσινη ανάπτυξη.
Σκέψεις για το περί παιδείας άρθρο 16 του ισχύοντος ελλαδικού Συντάγματος
Δημοκρατία και Εκπαίδευση
16 λόγοι κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 16 από την παρούσα Βουλή
Τα μειονεκτήματα της «δωρεάν» παιδείας

και πολλά πολλά άλλα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: