1 Νοε 2007

Τα γραπτά μένουν και για σένα Ευάγγελε !

Αυτή η ιστορία με το άρθρο 16 με έχει κουράσει και εξοργίσει συνάμα. Είμαι από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν και σήμερα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρει σημαντική ευθύνη για το ότι η θέση του για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, που ήταν και ομόφωνη θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν πέρασε ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα το κίνημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα να μεγαλώσει , να κινηθεί προς τα "αριστερά" και να επηρεάσει σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Είχα γράψει δε και τότε γιατί το Αρθρο 16 δεν έπρεπε να αναθεωρηθεί από την προηγούμενη βουλή.

Δεν είμαι όμως απο αυτούς που πιστεύουν, όπως σήμερα αφήνεται να εννοηθεί, ότι η παρέμβαση του ΒΒ ήταν αυτή που απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου, για δύο απλούστατους λόγους : Πρώτον γιατί , εκ του αποτελέσματος, ή όποια "παρέμβαση" δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά κύρια διότι δεν υπήρξε ποτέ θέση του ΒΒ κατά της αναθεώρησης και των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Κι αν για το πρώτο δεν χρειάζεται απόδειξη, μια και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί την τρανότερη, για το δεύτερο πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε γιατί ο ΒΒ εξακολουθεί να προκαλεί τη μνήμη μας, να υποτιμά τη νοημοσύνη μας και να προσπαθεί να ανάγει σε βασική ιδεολογική αντίθεση με τον ΓΑΠ το συγκεκριμένο θέμα.

Παράδειγμα : τι είπε ο ΒΒ τη Δευτέρα στο Σπόρτιγκ?

"....Φτάνουν μάλιστα να λένε, προσέξτε, ο διεκδικητής της κομματικής εξουσίας εκφράζει δεξιές απόψεις, ελάτε να σώσουμε το μικρό καθαρό αριστερό ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ; Το μικρό, καθαρό αριστερό; ...... Είναι το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την κατεδάφιση του δημοσίου Πανεπιστημίου μαζί με τη δεξιά. ..."

Ακούγεται το σύνθημα :«Βαγγέλη θυμήσου η ΠΑΣΠ είναι μαζί σου» (σ.σ. sic)

"....Χαίρομαι, γιατί η ΠΑΣΠ είναι μαζί μου στον αγώνα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δημόσιο σχολείο. Στον αγώνα για δωρεάν παιδεία, για δωρεάν δημόσια παιδεία..."

Για να δούμε τώρα τι έλεγε ο ΒΒ στο Βήμα σε συνέντευξη στον Νίκο Ευαγγελάτο στις 31.12.05:

Στον πρόλογο της συνέντευξης αναφέρεται ότι :

" Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και εκ των πρωταγωνιστών της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 κ. Ευ. Βενιζέλος μιλάει στο «Βήμα» μία εβδομάδα μετά την αναγγελία από τον Πρωθυπουργό της νέας αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας . Ζητεί να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση ρυθμίσεις για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά και για τη συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου. ..."


και παρακάτω πιο συγκεκριμένα :

" ... Θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε και μια διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στα οποία θα είναι αξιοκρατική η εισαγωγή των φοιτητών και όχι με κριτήριο το εισόδημά τους και την ικανότητα καταβολής διδάκτρων. Κατά τη γνώμη μου και σήμερα είναι εφικτό κάτι τέτοιο, αλλά προκειμένου να αποφύγουμε μια κατάσταση ανοργάνωτης παρουσίας και λειτουργίας πολλών και ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορούμε και πρέπει να το τακτοποιήσουμε και ρητώς...".


Αξίζει επίσης να δούμε τι λέει ο ΒΒ σήμερα , τώρα, αυτή την ώρα που γράφω. Στην ιστοσελίδα του www.evenizelosdialogues.gr αναφέρει συγκεκριμένα για το θέμα :

" ... Προκειμένου όμως και στην περίπτωση αυτή να εστιαστεί επιτέλους ο δημόσιος προβληματισμός στα ουσιώδη και πραγματικά προβλήματα, χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές δήθεν συνταγματικού περιεχομένου, συμφωνώ να περιληφθεί σε μια μελλοντική πρόταση αναθεώρησης η προσθήκη εδαφίου στην παρ. 5 ή στην παρ. 8 του άρθρου 16, ώστε να προβλέπεται και ρητά η δυνατότητα ίδρυσης δια νόμου μη κρατικών αλλά πάντα μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με την μορφή ακαδημαϊκά αυτοδιοικούμενων (δηλαδή κατά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους μέρος) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Αυτά θα λειτουργούν όμως με αξιοκρατική πάντοτε επιλογή των φοιτητών τους, δηλαδή με αμιγώς βαθμολογικά και όχι οικονομικά κριτήρια, (π.χ. μέσα από σύστημα παροχής ουσιαστικών υποτροφιών που θα καταβάλουν βέβαια οι δωρητές και χορηγοί και όχι το κράτος που πρέπει να χρηματοδοτήσει τα δημόσια ΑΕΙ) και φυσικά με αξιοκρατική και ακαδημαϊκή διαδικασία επιλογής των καθηγητών και του λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού τους... "
Αυτά τα λίγα για την αποκατάσταση των πραγμάτων. Έτσι απλά ...αγαπητοί μου ΠΑΣΠίτες.

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε εκ των υστέρων ολόκληρη εκείνη τη συνέντευξη, σήμερα , που γνωρίζετε τι έχει επακολουθήσει και να κρίνετε αν η τελευταία φράση του Ευάγγελου είναι υποκριτική ή όχι :

" ... Δεν ανήκω σε αυτούς που θεωρούν τη λέξη "φιλοδοξία" μια ένοχη ή ύποπτη λέξη, γιατί είναι ό,τι πιο αγνό μπορεί να υπάρξει από πλευράς κινήτρων στην πολιτική, και δεν αποδέχομαι αυτούς που θεωρούν ότι η υποκρισία και η σεμνοτυφία είναι το μεγαλύτερο προσόν ενός πολιτικού που θέλει να εμφανίζεται σεμνός και ολιγόλογος. Θέλω να αγωνίζομαι για την προβολή, την τεκμηρίωση και την εφαρμογή των απόψεών μου. .. "

13 σχόλια:

vagnes είπε...

Δεν θα ηταν σκοπιμο να συζητησουμε πως μια αλλαγη αποψης δεν σημαινει κατ' αναγκη "προδοσια", μπορει να σημαινει και υπαναχωρηση στις αποψεις και θεσεις του σπουδαστικου φοιτητικου κινηματος;

Αν οτι λεμε ολοι εδω μεσα στα blogs δεν αρεσει στη πλειοψηφια και εχουμε συνεχως αρνητικα σχολια δεν πρεπει να ξανασκεφτομαστε τις αποψεις μας μηπως η αποψη μας δεν ειναι ορθη;

Το ζητουμενο σε εναν ηγετη δεν ειναι να ακουει τους πολιτες-λαο και να διορθωνει την πολιτικη του προς την μερια τους;
Αυτο που ζητησαμε στο ΓΑΠ δεν ηταν "Γιωργο αλλαξε τα ολα". Δεν μας κακοφανηκε που τιποτα δεν αλλαξε;
Θελουμε ηγετες που να αλλαζουν κατω απο την πιεση των δικων μας αιτηματων 'η οχι τελικα;

Ανώνυμος είπε...

Και όχι μόνο. Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όταν τον καλούσαν για να απαντήσει στην εύλογη απορία (μετά τη διαφοροποίησή του) "μα ποιά είναι τελικά η θέση του ΠΑΣΟΚ;", διευκρίνιζε ΞΑΝΑ και ΞΑΝΑ, ότι το θέμα ήταν να μη δοθεί λευκή επιταγή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Σκεφτόμενος νομικίστικα και όχι πολιτικά, το επιχείρημά του ήταν ότι αν ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση, τότε στην επόμενη Βουλή θα χρειάζονταν μόνο 150 ψήφοι. Αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: προεξοφλούσε (και προσδοκούσε) το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.
Ειλικρινά σας μιλάω, όλη εκείνη την περίοδο δεν τον άκουσα ποτέ να διαφοροποιείται πολιτικά και για λόγους ουσίας από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, το μόνο που είχε να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο ήταν τακτικιστικοί ελιγμοί, ακριβώς όπως τότε με το θέμα των ταυτοτήτων ("ο Χριστόδουλος έχει δίκιο, γιατί δεν το χειριστήκαμε σωστά"). Τώρα, γιατί κάποιοι πραγματικά τον πιστεύουν κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, τι να πω... μνήμη χρυσόψαρου;

Υ.Γ.:@stefan, νομίζεις ότι θα μπορούσες να αναρτήσεις κάποιο σχόλιο για την επίσκεψη και την επιτυχή διαμεσολάβηση του ΓΑΠ στη Ραμάλα; Είναι κρίμα που έχει "θαφτεί" από τα ΜΜΕ μια τέτοια κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

@vagnes
είχε αλλάξει γνώμη πριν τις 16 Σεπτεμβρίου; (γιατί εγώ δε θυμάμαι κάτι τέτοιο-εννοείται ότι είμαι ανοιχτή κι εγώ με τη σειρά μου να αλλάξω άποψη για την ασυνέπειά του, αν κάποιος έχει κάποια συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτησή του να μου αναφέρει) Ή μήπως του ήρθε η έμπνευση και η διάθεση μεταστροφής (σαν άλλος μετανοημένος Σαούλ> Απόστολος Παύλος) στο περιστύλιο του Ζαππείου;
Φιλικά :))

vagnes είπε...

@νικολετα
Τωρα εχει μια διαφορά, διαμορφωνει (κακως για σενα) τη δικη του πορεια με την προοπτικη να αποτελεσει τον αυριανο προεδρο του ΠΑΣΟΚ, ασχετα αν αυτο γινει ή οχι. Τοτε επρεπε να υποστηριξει τη γραμμη του κομματος
Το κατα ποσον οι δυο υποψηφιοι τηρησαν τα υποσχεθεντα σε μας κρινεται στην ψηφοφορια στις 11/11 φυσικα.
Ειμαι πολυ επιφυλακτικος για τα παντα, (οπως ολοι πρεπει να ειμαστε) αλλά εχω αποφασισει τι πρεπει να κανω σε 10 μερες.

Dorotheos είπε...

Εχει πλέον πάρει διαστάσεις εμφύλιου πολέμου - και σε επίπεδο βάσης! Για μένα, που είμαι ένας από το λιγότερο του 10% του πληθυσμού που ουδέποτε στη ζωή του ψήφισε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, τέτοιου είδους αναλύσεις και αντιπαραθέσεις, πέρα από τη σχετική θυμηδία που προκαλούν, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη σήψη του δικομματικού- άστικοδημοκρατικού μας συστήματος.

Ο ΓΑΠ θα εκλεγεί στις 11/11 - no problem. Θα του δοθεί, να πούμε, μια πέμπτη ευκαιρία (μετά από δύο βουλευτικές, και ένα γύρο ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, όπου αν δεν κάνω λάθος το ΠΑΣΟΚ επίσης μειοψήφισε τραγικά). Θα είναι η τελευταία του ευκαιρία η το ΠΑΣΟΚ εξουθενωμένο θα μετεξελιχτεί - στα χνάρια της δυναστίας των Παπανδρέου - σε ένα αρχηγικό μέν, ατελέσφορο δε κόμμα;

spallantzas είπε...

@rebel@work
ας ελπίσουμε να μην συμβεί το δεύτερο. και δίνουμε καθόλου χρονο ανοχής. μετά θα γίνουμε και εμείς μερος του 10% που δεν θάναι πια τοσο λίγο.

NdN είπε...

Απλά να συμπληρώσω ότι υπάρχει και ένα ακόμα άρθρο του Β.Β. δημοσιευμένο στα ΝΕΑ στις 15/09/2005 στο οποίο λέει καθαρά "Nαι στα ιδιωτικά, όχι σε κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια"
Για όποιον ενδιαφέρεται βρίσκεται στη σελίδα

www.tanea.gr/Article.aspx?d=20050915&nid=4407286

Επίσης σχολιάζοντας το σχόλιο του rebel@work να πω ότι δεν θα έχει ο ΓΑΠ 5η ευκαιρία, γιατί είναι παράλογο να του χρεώνουμε την ήττα στις βουλευτικές του 2004 και τις Ευρωεκλογές 3 μήνες αργότερα. Όσον αφορά τις δημοτικές δεν θυμάμαι πότε για τελευταία φορα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 1 από τους 3 μεγάλους δήμους και ακόμα έναν να πήγε σε 2ο γύρο. Σίγουρα αλλαγή πολιτικού σκηνικού δεν είχαμε, αλλά η επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές δεν ήταν και η χειρότερη που είχε ποτέ το Κίνημα.

Dorotheos είπε...

Ο ΓΑΠ στερείται ηγετικών προσόντων και πολιτικού χαρίσματος, είτε το θέλει ο Stefan και οι υπόλοιποι, είτε όχι. Ο πολιτικός του λόγος είναι νεφελώδης, στην πολιτική του πρακτική παλινδρομεί. Το τι έβγαλε στη φόρα ο Βαγγέλης σχετικά με τον τρόπο που συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια είναι χαρακτηριστικό. Θα αποτελέσει μάλλον εύκολη λεία για τον Καραμανλή στην επόμενη αστική εκλογική φιέστα. Δεν με αφορά και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Είμαι περίεργος να δώ αν θα έχει την τσίπα να παραιτηθεί τότε ή στο "όνομα του ονόματος" που κουβαλάει θα προσπαθήσει να γατζωθεί και πάλι στην ηγεσία, έχοντας ουδετεροποιήσει στο μεταξύ το Βαγγέλη.

spallantzas είπε...

@rebel@work
σέβομαι πάντοτε το πολιτικό σου κριτήριο, απο τότε που "συναντιόμαστε" στην blogoσφαιρα. Όμως επέτρεψε μου να σου πω ότι σήμερα έχεις λάθος.
Ο ΓΑΠ δεν στερείται ηγετικών προσόντων και πολιτικού χαρίσματος. Ο ΓΑΠ στερείται μόνο ικανότητας πολιτικού management. Αλλά αυτό ένας ηγέτης μπορεί να το λύσει , βρίσκοντας τον κατάλληλο manager.Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιοι λείπουν στο ΠΑΣΟΚ. Λείπει μια (ή μπορεί και δυο) ολόκληρη γενια στελεχών, στελεχών ικανών να παράγουν νέα πολιτική, νέες ιδέες. Και σε αυτό δεν φταίει φυσικά ο ΓΑΠ.
Με άλλα λόγια ο ΓΑΠ δεν στερείται προσόντων, στερείται κόμματος.
Το αν θα τα καταφέρει λοιπόν δεν είναι αποκλειστικά δικό του θέμα. Είναι όλων μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ….

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΑΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟς 2ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝ………
ΚΑΤΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΑΝ ΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ…..

ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ …ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ?

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ¨:
ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!!!!!!

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ!!!

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

1.ΔΕΝ είπαμε να βρούμε άλλον, αν είπαμε κάτι, που αν δεν το είπαμε ΠΡΠΕΙ να το πούμε και βασικά να το ΚΑΝΟΥΜΕ, είναι το ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
2. Αν έχεις να μου προτείνεις κάνα φάρμακο για την "αρρώστεια " του μυαλού μου, ευπρόσδέκτο. Εσά απλά κατανάλωνε άφθονες ποσότητες οξικού οξέος (ξύδι).Και αντιεμετικά να βγάζεις πρισσότερη χολή!
3. Το μόνος είναι το ευκταίο, περισσότερο για εμάς τους απΛούς πολίτες. Το όχι μόνος σημαίνει δεμένος σε κομματικό άρμα, αναζητητής της ρεμούλας και του ρουσφετιού, βολεμένος,εξαρτημενος από πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους, συμφέροντα, ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, με μανιπουλαρισμένη από ματαιοδοξία σκέψη.
Ο ΓΑΠ πρέπει να μείνει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ είναι ηγέτης με όραμα,με θέσεις,με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, που πρέπει να κινηθεί και να αποκομίσει κύρος και οφέλη για τη χώρα μας.
Δεν είναι "πρίγκηπας" και ούτε ενδιαφέρεται να γίνει.Είναι νηφάλιος, εσωτερικά δυνατός και έχει σπάνια αυτοκυριαρχία.
Αυτό,πιστεύω, ότι πρέπει να είναι και το προφίλ του προέδρου ενός κεντροαριστερού κόμματος του 2007. Μήπως καταλήγει περιθωριακή και μίζερη η κριτική που δεν αισθάνεται την ανάγκη να βασισθεί σε γεγονότα και καλή ανάγνωση των επαναλαμβανόμενων θέσεων του ΓΑΠ;
Εκτός αν, αντί για την αυτοψία, κάποιοι είναι οπαδοί της...νεκροψίας,αφ΄υψηλού πάντοτε!

Ανώνυμος είπε...

τελικά ποια είναι η γνώμη του ΓΑΠ για το άρθρο 16, εγώ τελικά νιώθω πολύ μπερδεμένος, Μήπως εσύ που έχεις γνώμη μπορείς να μου την εξηγήσεις